NXTGEN HIGHTECH: Universiteit Twente zet met 330 partijen in op nieuwe hoogtechnologische machines en productietechnologieën

0

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft het programma NXTGEN HIGHTECH, waar de Universiteit Twente, mede-initiatiefnemer van is, officieel goedgekeurd. Met steun vanuit het Nationaal Groeifonds gaat de Universiteit Twente samen met ruim 330 partijen uit het bedrijfsleven en kennisinstellingen samenwerken aan nieuwe hoogtechnologische machines en productietechnologieën.

Timo Meinders: “Ik ben enorm trots op de formele goedkeuring van het NXTGEN HIGHTECH programma. De UT is één van de initiatiefnemers van dit veelbelovende en uitdagende programma en is één van de grootste bijdragers binnen het consortium We gaan een belangrijke rol spelen op het gebied van halfgeleider-technologieën, biomedische technologie, batterijtechnologie en smart manufacturing. Toepassingsdomeinen waar we echt impact gaan maken. En dat gaan we doen samen met onze regionale en nationale partners, uit de industrie, van kennisinstellingen en met (semi-)overheden. Ik kijk uit naar de ontwikkeling van dit programma in de komende zeven jaar, een reis van driejaar voorbereiding wordt nu werkelijkheid!”

Organen-op-chips, recyclebare windmolenwieken en handsfree voedselproductie. Dat klinkt wellicht nog ver weg, maar binnen het NXTGEN-HIGHTECH-programma wordt hier heel hard aan gewerkt. Nederland is internationaal koploper op het gebied van ultranauwkeurig hightech-equipment. Maar de continuïteit van deze positie komt in het gedrang door politieke belangen en de groeiende concurrentie uit andere werelddelen. Daarnaast zijn de investeringen in R&D aanzienlijk lager dan in andere kennislanden, en dat kost groei. Het doel van NXTGEN HIGHTECH is om Nederland terug naar de top te brengen én een bijdrage te leveren aan oplossingen voor de grote maatschappelijke uitdagingen.

Om dit te bereiken, investeert het NXTGEN-HIGHTECH-programma tot 2030 circa € 1 miljard euro en gaat met 330 partners, waaronder Universiteit Twente, de Nederlandse economie een boost geven. Het Nationaal Groeifonds steunt dit programma met 450 miljoen euro. “De urgentie van nieuwe technologische toepassingen is hoog en we hebben nú oplossingen nodig”, stelt Marc Hendrikse, Bestuursvoorzitter van NXTGEN HIGHTECH. “De kracht zit in de breedte van het programma. Er wordt niet alleen gewerkt aan nieuwe toepassingen en technologieën, maar ook aan het digitaliseren van fabrieken en de supply chain”, zegt hij. Een unieke benadering die niet alleen de positie van de Nederlandse hightechsector versterkt, maar ook onze concurrentiepositie fors verhoogt. Met deze partnerschappen, houden Nederland en Europa zich staande, in de competitieve kenniseconomie waarin we ons bevinden.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics