Nieuwe fabriek CSK, hét centrum voor Nederlandse kaasbacteriën

0

Burgemeester Ferd Crone verricht deze week de opening van de nieuwe, high tech-fabriek van CSK csk nieuw bouwFood Enrichment in Leeuwarden. De nieuwe fabriek moet uitgroeien tot dé locatie voor het produceren van de bacterieculturen die zorgen voor de kenmerkende smaak van Nederlandse kaas.

cskDe bacterieculturen zijn niet alleen voor kaas, maar ook voor de productie van andere zuivelproducten als yoghurt(drank) en kwark van groot belang. De gebruikte bacteriën bepalen voor een groot deel de smaak van het product.

CSK, een zelfstandig dochterbedrijf van de zuivelcoöperaties FrieslandCampina, DOC, Cono en Rouveen, produceerde zijn culturen altijd in Ede, maar die fabriek zit door een groeiende kaasmarktcsk 10 aan zijn productieplafond. Het bedrijf koos er daarom voor om op zijn locatie in Leeuwarden, waar al meer dan honderd jaar voedingsingrediënten als stremsels, coatings en kleurstoffen worden geproduceerd, een nieuwe, hypermoderne fabriek voor bacterieculturen te bouwen. Daarmee wordt de productiecapaciteit voor culturen verdriedubbeld.

Het productieproces in de fabriek is grotendeels geautomatiseerd en kan door medewerkers worden gevolgd en aangestuurd via iPads. Daardoor zal de verhuizing voor de locatie in Leeuwarden weinig nieuwe werkgelegenheid opleveren.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics