Nevi PMI® 58.4: Oorlog tempert optimisme industrie, stuwt prijzen.

0

De Nevi PMI® van maart kwam uit op 58.4, het laagste cijfer sinds december 2020, maar nog steeds een aanzienlijke verbetering. De inkoopprijzen stegen extreem en de verkoopprijzen lieten zelfs de grootste stijging zien sinds dit onderzoek begon.

De stijging van de nieuwe orders viel terug naar het laagste niveau in zeventien maanden en de groei van de productie was de op een na kleinste sinds november 2020. De hoeveelheid onvoltooid of niet uitgevoerd werk groeide meer dan vorige maand en de voorraad gereed product in de grootste mate sinds 2019. De werkgelegenheid steeg aanzienlijk, maar wel minder dan eerder in 2022. De inkoop en de voorraad ingekocht materiaal bleven toenemen. De stijging van de levertijden nam voor het eerst in 5 maanden weer toe. De verwachtingen voor de toekomstige productie bleven positief, maar daalden wel voor de derde maand op rij.

Redactioneel commentaar van Albert Jan Swart, sectoreconoom industrie bij ABN AMRO

“De Nevi Inkoopmanagersindex voor de Nederlandse industrie daalde van 60.6 in februari naar 58.4 in maart, wat duidt op tragere groei. Vanwege de oorlog in Oekraïne namen de nieuwe orders toe met het traagste tempo sinds oktober 2020. Voorraden gereed product zijn gestegen, deels omdat bestellingen uit Rusland niet zijn geleverd.

Link magazine editie februari 2022 thema Supply-security, dealen met het (volgende) opzweepeffect. Lees Link digitaal of vraag een exemplaar op: mireille.vanginkel@linkmagazine.nl’

Volgens sommige ondernemingen zorgt de oorlog in Oekraïne voor grote onzekerheid. De Nederlandse industrie is nog wel optimistisch, maar veel minder dan voor de invasie. De ‘toekomstige productie-index’, die de vooruitzichten voor de productie over twaalf maanden meet, daalde van 73.5 in februari naar 63.4 in maart, een teken dat verwacht wordt dat de problemen voorlopig aanhouden. Sinds de introductie van deze indicator in 2012 waren ondernemers alleen nog minder optimistisch aan het begin van de coronacrisis.

Zoals verwacht heeft de oorlog in Oekraïne geleid tot stijgende kosten voor energie en materialen zoals metalen. Zowel de inkoop- als de afzetprijzen zijn scherp gestegen. Sinds de invasie zijn de prijzen voor gas en elektriciteit verder toegenomen. Metalen worden ook duurder, doordat Rusland en Oekraïne belangrijke leveranciers zijn van ijzer en staal. Vanwege de oorlog zijn de meeste fabrieken in Oekraïne gesloten. Azovstal, een van de grootste staalfabrieken van Europa, is vernietigd door beschietingen.

Behalve door de oorlog in Oekraïne worden toeleveringsketens ook opnieuw gehinderd door het coronavirus. Na vijf maanden van geleidelijk normaliserende toeleveringsketens zijn de levertijden weer opgelopen. De nieuwe lockdowns in China, zoals in Shenzhen en andere belangrijke industriesteden, zorgen waarschijnlijk voor vertraging van de toelevering van componenten zoals elektronica.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.