Leipzig maakt Transitie met 21 VDL Citea’s Electric naar zero emissie openbaar vervoer

0

VDL Bus & Coach gaat 21 Citea’s SLF-120 Electric met bijbehorende laadinfrastructuur leveren aan de Leipziger Verkehrsbetriebe (LVB). De voertuigen worden vanaf eind 2020 geleverd en gaan rijden op lijn 74, 76 en 89. Later wordt ook lijn 60 voorzien van elektrische bussen. LVB zet zich in voor de ontwikkeling van de eerste 3 volledig elektrische buslijnen in overeenstemming met de milieudoelstellingen van de stad.

“Al in 2018 heeft LVB besloten om geleidelijk over te gaan tot de aanschaf van elektrische bussen. We zijn blij dat we nu deze belangrijke stap kunnen zetten en zo, samen met VDL Bus & Coach bv, een verdere actieve bijdrage kunnen leveren aan de milieudoelstellingen van de stad Leipzig”, aldus Ronald Juhrs, operationeel directeur bij LVB.

Boris Höltermann, Directeur VDL Bus & Coach Deutschland, voegt daar trots aan toe: “Een samenwerking die al in 2012 is begonnen, heeft zijn tussentijdse hoogtepunt bereikt. We zijn erg blij met het vertrouwen dat in ons wordt gesteld. Ons netwerk van elektrische voertuigen wordt uitgebreid met een sterke partner, namelijk LVB”.

Boris Höltermann, Directeur VDL Bus & Coach Deutschland

VDL Citea’s Electric

De 21 VDL Citea’s SLF-120 Electric zijn 12 meter lang en worden voorzien van een 216 kWh batterijpakket. De voertuigen zijn uitgevoerd met een 3-deursconfiguratie. Hierdoor verkrijgt deze e-bus een optimale passagiersflow en is daardoor uitermate geschikt voor het drukkere stads- en streekvervoer. De voertuigen worden middels de pantograaf op het dak overdag snel bijgeladen. ’s Nachts worden de bussen op het laaddepot bijgeladen. Door het lichtgewichtconcept van de Citea Electric zijn de operationele kosten zeer laag en blijft een maximale ‘Profit of Ownership’ gewaarborgd. Tevens is er geen uitstoot van uitlaatgassen en rijdt de e-bus erg stil, wat de leefbaarheid van de omgeving ten goede komt. Dat is niet alleen prettig voor passagiers, maar ook voor de omwonenden van het gebied.

Transitie naar zero emissie openbaar vervoer

Met inmiddels meer dan 50 miljoen elektrische kilometers op de teller blijft VDL Bus & Coach marktleider op het gebied van elektrisch busvervoer. 670 Citea’s Electric in heel Europa leggen dagelijks meer dan 130.000 elektrische kilometers af en zorgen hiermee voor steeds meer ervaring met elektrisch rijden. Ook in Duitsland is de groei enorm. Inmiddels hebben 38 voertuigen in 5 Duitse steden meer dan 2,5 miljoen elektrische kilometers op de teller. Met de toevoeging van Leipzig groeit het zero emissie busvervoer in Duitsland nog sneller.

LVB

Leipziger Verkehrsbetriebe (LVB) is een gemeentelijk bedrijf dat volledig in handen is van de stad Leipzig. Deze organisatie exploiteert namens de stad het lokale openbaar vervoer (tram- en busdiensten). Het routenetwerk van de LVB maakt deel uit van de regionale vervoersvereniging Mitteldeutscher Verkehrsverbund. Opgericht na de fusie van de Großen Leipziger Straßenbahn en de Leipziger Elektrischen Straßenbahn op 1 januari 1917, werkte het bedrijf tot 29 juli 1938 onder de naam Große Leipziger Straßenbahn. Het LVB exploiteert momenteel 46 buslijnen in de stad en omgeving. 9 lijnen werken ‘s nachts (10 in het weekend). Daarnaast exploiteert de LVB 13 tramlijnen op een netwerk van 143,5 km.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics