Lagerwey komt met waterstof-windturbine

0

Lagerwey presenteerde vorige week op de Hannover Messe de waterstof-windturbine. De turbine laat zien hoe de integratie van verschillende duurzame technieken elkaar én het toekomstige duurzame energiesysteem versterken. De Lagerwey waterstof-windturbine, met een vermogen van 4,8MW, zal geschikt worden gemaakt om elektrolyse technologie in te bouwen. Door de integratie van beide technieken kunnen er veel componenten weggelaten worden waardoor de waterstofproductie goedkoper, efficiënter en robuuster wordt.

In 2019 moet de eerste waterstof-windmolen ter wereld een feit zijn. Dat is de inzet van een samenwerkingsovereenkomst tussen duurzame waterstof leverancier HYGRO, windturbinefabrikant Lagerwey en onderzoeksinstituut ECN. Lagerwey plaatst de eerste waterstof-windturbine in het windturbine testveld van ECN in de Wieringermeer.

Groene waterstof
Windenergie omzetten in waterstof lost het probleem op van het fluctuerende aanbod van windenergie. Op winderige dagen wekt een windturbine meer energie op dan wellicht verbruikt wordt, deze wordt deels omgezet in waterstof en kan worden opgeslagen. Op windluwe dagen is er dan alsnog groene energie voorhanden. Met name voor transport is het overstappen op groene waterstof een belangrijke stap in de verdere verduurzaming van de sector.

De waterstof-windturbine komt in twee varianten. Een variant die alle windenergie omzet in waterstof (voor industrieel gebruik) en een hybride variant die zowel groene stroom als waterstof kan leveren (voor lokaal gebruik).

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics