Koninklijke DSM verkoopt Engineering Materials-activiteiten aan Advent International en LANXESS voor €3,85 miljard

0

Koninklijke DSM heeft overeenstemming bereikt over de verkoop van zijn Engineering Materials-activiteiten aan Advent International en LANXESS voor een ondernemingswaarde van €3,85 miljard.

De voorgenomen transactie markeert de afronding van DSM’s onderzoek naar strategische opties voor zijn twee Materials-activiteiten en, na de overeenkomst in april over de verkoop van DSM Protective Materials aan Avient Corporation, de transformatie van DSM tot een gefocuste, op wetenschap gebaseerde leider in Health, Nutrition & Bioscience.

DSM Engineering Materials vertegenwoordigde €1,5 miljard van DSM’s totale jaarlijkse netto-omzet en €334 miljoen van DSM’s totale gecorrigeerde EBITDA over 2021. DSM verwacht na afronding van de transactie ongeveer €3,5 miljard netto in contanten te ontvangen, na transactiekosten en vermogenswinstbelasting.

DSM Engineering Materials zal deel gaan uitmaken van een nieuw op te richten joint venture, samen met LANXESS’ High Performance Materials business, die gezamenlijk eigendom zal zijn van Advent International (60%) en LANXESS (40%). Hierdoor ontstaat een nieuw wereldwijd bedrijf voor speciale materialen met de focus en de investeringen die de ontwikkeling van klantgerichte innovatie kunnen stimuleren, met name voor de overgang van de industrie naar biogebaseerde en circulaire oplossingen. De transactie zal een platform creëren voor verdere groei voor DSM Engineering Materials en zijn mensen. De afronding van de transactie, die afhankelijk is van de gebruikelijke voorwaarden en goedkeuringen, wordt verwacht in H1, 2023.

Geraldine Matchett en Dimitri de Vreeze, Co-CEO’s van DSM, zeggen hierover het volgende: “Bij het bestuderen van mogelijke toekomsten voor DSM’s Materials-activiteiten hebben we geweldige nieuwe huizen gevonden waar ze de kern zullen vormen van de groeiambities van elke nieuwe eigenaar. DSM Engineering Materials is al sinds de jaren tachtig een purpose-led, performance-driven koploper dankzij zijn wereldwijd getalenteerde team. Wij zijn ervan overtuigd dat Advent International en LANXESS goede nieuwe eigenaren zullen zijn in een transactie die strategisch aantrekkelijk is voor alle partijen, aangezien wij DSM richten op het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van mensen. DSM heeft een track record van succesvolle transformatie in de afgelopen halve eeuw, en we zijn goed op weg naar weer zo’n moment van strategische verandering.”

Link magazine editie april 2022 thema OOK HET MKB MOET
‘PARIJS’ HALEN. HOE? Lees Link digitaal of vraag een exemplaar op: mireille.vanginkel@linkmagazine.nl’

Ronald Ayles, Managing Partner bij Advent International, zei: “Wij zijn diep onder de indruk van de mensen, de prestaties en de capaciteiten van DSM’s divisie Engineering Materials. Wij zijn ervan overtuigd dat de combinatie van beide bedrijven, samen met LANXESS HPM, in de beste positie zal verkeren om duurzame groei op lange termijn in de sector van de technische materialen tot stand te brengen. Bij Advent International zijn wij zeer verheugd om onze diepgaande expertise en ervaring in de chemische industrie in te brengen in deze joint venture en wij kijken uit naar de samenwerking met de uitstekende mensen van DSM Engineering Materials. Samen zullen we een wereldwijde leider in de sector van de technische materialen creëren.”

Matthias Zachert, CEO van LANXESS, merkte op: “Met de nieuwe joint venture smeden we een sterke wereldspeler op het gebied van hoogwaardige kunststoffen. De portfolio’s, waardeketens en wereldwijde positionering van de twee bedrijven vullen elkaar perfect aan. Met haar innovatieve producten zal de joint venture een sleutelrol kunnen spelen bij het vormgeven van toekomstige ontwikkelingen – bijvoorbeeld op het gebied van elektromobiliteit. In Advent hebben wij een sterke en betrouwbare partner met een diepgaande ervaring in de chemische industrie en de bedrijfstakken waarin wij actief zijn”.

Advent International wordt de meerderheidsaandeelhouder van de nieuw opgerichte joint venture en heeft uitgebreide investeringservaring in de wereldwijde chemische sector, met een bewezen staat van dienst in het transformeren van bedrijven van afsplitsingen tot toonaangevende spelers in de industrie. Advent bevordert ook de groei en marktpositie van bedrijven in portefeuille door verdere overnames en organische investeringen.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.