Komst eenarmige cobot Sawyer primeur voor Benelux

0

Sinds vandaag beschikt Sirris over een nieuwe cobot Sawyer in haar Smart & Digital Factory Lab in Kortrijk. Met de komst van Sawyer kunnen bedrijven nog meer en beter gebruik maken van de uitgebreide expertise en een unieke infrastructuur die Sirris ter beschikking stelt om deze technologie te leren kennen, applicaties te ontwikkelen en testen en de inzetbaarheid voor specifieke uitdagingen te evalueren.

Sawyer is een eenarmige robot, ontwikkeld door Rethink Robots, waarvan Sirris eerder al de beroemde voorganger Baxter uittestte. Hij is bovendien CE-gekeurd, dus inzetbaar in industriële productie. De flexibele, interactieve cobot is ontworpen om onder meer machines te beladen, printplaten te testen, assemblagehandelingen uit te voeren en andere precieze taken te volbrengen binnen een high-mix low-volume context. Dit zijn typische taken die voorheen moeilijker te automatiseren waren met klassieke industriële robots.

Inspelen op veranderende omgeving

Het overgrote deel van de taken in productie kan – omwille van klantspecifieke producten in kleine reeksen – niet altijd op een klassieke manier geautomatiseerd worden. Het inzetten van extra mankracht of uitbesteding van het werk zijn niet altijd een haalbare optie, onder meer door de snelheid en flexibiliteit die productie vandaag vereist. Heel wat bedrijven zijn dan ook op zoek naar kostefficiënte manieren om toch aan de snel veranderende eisen van hun klanten te kunnen voldoen. Op deze nood wil Sawyer inspelen. Deze cobot is ontwikkeld om snel aangepast te kunnen worden aan de veranderende productieomgeving en is hierbij voldoende agile om snel van toepassing te veranderen en taken net zoals mensen uit te voeren.

Smart & Digital Factory Lab Foto Sirris

Try before you buy

In het Smart & Digital Factory Lab zal de nieuwe telg ingezet worden in een democel, om er naast de operator te werken en assemblagetaken uit te voeren. In deze applicatie wordt gebruik gemaakt van zijn geïntegreerde visie en krachtgevoeligheid.

Met de komst van Sawyer breidt Sirris haar aanbod aan cobots, dat verder bestaat uit de UR3 en UR10 van Universal Robots en een LBR Ilwa 14 van Kuka, verder uit. De nieuwe cobot is met zijn 19 kg, 7 vrijheidsgraden en 1.260 mm bereik in staat om ingezet te worden in typische (eerder nauwe) ruimten en verscheidene opstellingen van productiecellen, ontworpen voor mensen. Dankzij zijn krachtgevoelige bewegingssturing heeft hij de nodige voeling met machines en set-ups, zelfs wanneer de positie van werkstukken verandert. Het resultaat is niet alleen een unieke, adaptieve herhaalbaarheid, maar Sawyer is ook in staat om efficiënt te werken in een minder gestructureerde omgeving, zelfs aan taken die een 0,1 mm tolerantie vereisen. Sawyer komt met een ingebed visiesysteem, bestaande uit een camera in het hoofd en een Cognex-camera in de pols. Hij is net zoals zijn oudere broer Baxter intuïtief te programmeren.

Cobots in opmars

Sirris vond in de POM West-Vlaanderen, een (industrie)gedreven partner om samen het Smart & Digital Factory Lab in Kortrijk uit te bouwen. Sinds maart 2016 mocht het Lab al meer dan 500 bezoekers verwelkomen. Voor een tiental bedrijven heeft Sirris haalbaarheidstesten met cobots uitgevoerd en een veelvoud hiervan mochten we inwijden in de wereld van de cobots via onze opleiding ‘meet the cobots’.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics