Johan van Leeuwaarden benoemd tot professor Stochastic Operations Research

0

Prof. Johan van Leeuwaarden is met ingang van 1 juni 2019 benoemd tot hoogleraar op de leerstoel Stochastic Operations Research. Van Leeuwaarden is verbonden aan het departement Econometrics and Operations Research van de Tilburg School of Economics and Management (TiSEM) van Tilburg University. Stochastic Operations Research (SOR) draait om de wiskundige analyse van systemen waarin niet alles bij voorbaat vastligt, en waarin toeval tot op zekere hoogte een rol speelt.

Wiskundige methoden in de Operations Research dragen bij aan een verbeterde operationele werking, qua efficiëntie en kwaliteit, in bijvoorbeeld productie- en dienstenomgevingen. Zeker bij diensten is onzekerheid in aankomst- en verwerkingstijden van klanten cruciaal, en is er behoefte aan beslissingsregels die kunnen reageren op toevalligheden of afwijkende trends. Denk bijvoorbeeld aan ziekenhuizen, e-commerce, cloud computing, communicatienetwerken, callcenters en pretparken, waar bottlenecks en ongewenste wachttijden kunnen ontstaan.

Van Leeuwaarden ontwikkelt methoden voor optimaal ontwerp en sturing van deze grootschalige systemen en wil met studenten en collega’s de grenzen van dit vakgebied blijven verleggen. SOR beslaat onder meer kansrekening, stochastische processen en stochastische optimalisatie, onderwerpen die relevant zijn voor Operations Research, maar ook voor tal van andere terreinen. Van Leeuwaarden ziet dan ook veel mogelijkheden voor nieuwe samenwerkingen in Tilburg.

Onderwijs

Van Leeuwaarden verzorgt het vak Stochastic Operations Research Models (STORM) voor tweedejaars econometrie-studenten. Naast wiskundige theorieën komen in dit vak toepassingen zoals voorraadbeheer, productieplanning en wachtrijtheorie aan de orde. Samen met collega’s zal hij ook het nieuwe mastervak Decision Making under Uncertainty geven. Bij dit vak leren studenten hoe ze geavanceerde algoritmen kunnen ontwikkelen voor het simuleren en optimaliseren van complexe systemen.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics