Jaarlijks vijf ton naar gemeenschappelijk onderzoek

0

In 2014 hebben Medisch Spectrum Twente (MST), Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) en de Universiteit Twente een gezamenlijk innovatiefonds opgericht: het ‘Pioneers in Health Care Innovatiefonds’. Doel van het fonds is het stimuleren van onderzoekssamenwerking tussen medisch specialisten van MST en ZGT en onderzoekers van de Universiteit Twente. Omdat het fonds succesvol is gebleken, tekenden bestuurders van de drie instellingen vandaag het Pioneers in Health Care convenant, waarin ze afspraken maken voor de langere termijn.

Het Pioneers in Health Care Innovatiefonds is opgericht door MST, ZGT en UT-onderzoeksinstituut MIRA, om de verbinding te maken tussen de medische praktijk en de wereld van de nieuwe technologie. Te vaak wordt technologie ontwikkeld die onvoldoende aansluit op de behoeftes in de klinische praktijk. Als je medisch specialisten en wetenschappers in een vroeg stadium samen laat werken en de vraag vanuit de klinische praktijk centraal stelt, zal dit eerder leiden tot de innovatieve technologieën waar uiteindelijk de patiënt van kan profiteren, vertelt Bas Leerink, voorzitter van de Raad van Bestuur van Medisch Spectrum Twente. “Je ziet wel eens dat technologen een oplossing hebben en op zoek zijn naar een probleem. Met Pioneers in Health Care wilden we dat omdraaien. Laten we in de samenwerking eens starten bij de klinische praktijk; waar worstelen clinici nou mee?”

500.000 per jaar

In 2015 heeft ook zorgverzekeraar Menzis zich aangesloten bij het fonds. Gezamenlijk stellen de vier partijen 500.000 euro per jaar beschikbaar voor tien innovatieve projecten op het snijvlak van gezondheidszorg en technologie, projecten waarbij onderzoekers van de UT en medisch specialisten van MST en ZGT samenwerken

Per project stellen de partijen innovatievouchers ter waarde van 50.000 euro beschikbaar. Hiermee kan de haalbaarheid van innovatieve ideeën worden onderzocht, legt Meindert Schmidt, voorzitter van de Raad van Bestuur van ZGT, uit. “Doelstelling is niet zozeer om direct een volslagen volwassen projecten te realiseren, maar om mensen een opstapje te geven om verdere research te doen. Blijkt dat kansrijk, dan kunnen volgende stappen gezet worden.” Dat deze aanpak werkt blijkt bijvoorbeeld uit een van de projecten uit de eerste ronde, waarbij zowel MST, ZGT als UT betrokken waren. Binnen dit project werd onderzocht hoe je met behulp van smartglass technologie Parkinsonpatiënten kunt ondersteunen bij het lopen. Dit project heeft niet alleen geleid tot een prototype, maar ook tot vervolgfinanciering van NWO en Interreg.

Stimulering samenwerking

De belangstelling van onderzoekers en specialisten vanuit de UT, MST en ZGT is groot. In het eerste jaar moest de jury een keuze maken uit 33 ingediende voorstellen. In het tweede jaar ging het om 34 aanvragen. Komend najaar gaat een derde ronde van start. Niet alleen de gehonoreerde projecten zelf leiden tot vervolgonderzoek, congresbijdragen en gezamenlijke publicaties; Pioneers in Healthcare slecht ook drempels tussen de partijen en stimuleert samenwerking. Zo wordt er bijvoorbeeld actief ingezet op matchmaking om de juiste mensen bij elkaar te brengen. En dat werpt zijn vruchten af, vertelt Albert van den Berg, wetenschappelijk directeur van UT-onderzoeksinstituut MIRA. “We zien dat UT onderzoekers en medisch specialisten elkaar binnen en buiten het fonds beter weten te vinden en beter zicht hebben op elkaar expertise.”

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics