IoT-communicatienetwerk zorgt voor slim waterbeheer

0

Sensus, een merk van Xylem en wereldleider in slimme meters en IoT-communicatienetwerken bedoeld voor de water-, elektriciteits- en gasindustrie, gaat met waterbedrijven in de Benelux werken aan de implementatie van slimme waternetwerken. Sensus is een exclusieve samenwerking aangegaan met Entropia en ComBus Technologies, om het Sensus Flexnet® communicatienetwerk te implementeren. Met een slim waternetwerk op basis van FlexNet-technologie, kunnen waterbedrijven in de regio problemen op afstand monitoren en diagnosticeren.

Het wordt bijvoorbeeld mogelijk om onderhoud te voorspellen, ondergrondse lekkages op afstand te detecteren en de chemische samenstelling van het water zeer accuraat en in real time vast te stellen. Eindgebruikers krijgen bovendien veel meer inzicht in hun waterverbruik. Entropia en ComBus implementeren en beheren het FlexNet-netwerk op hun gelicentieerde radiospectrum, dat is gereserveerd voor kritieke nationale infrastructuur in de Benelux-regio.
Entropia is de eerste communicatiedienstverlener op de Benelux-markt met een IoT-communicatienetwerk dat specifiek is gebouwd en ontworpen om de missie-kritische data van nutsbedrijven te transporteren.
‘FlexNet maakt gebruik van het gelicentieerde radiospectrum, dat door de wet beschermd is tegen interferentie door andere netwerken en apparatuur’,  zegt Philip Vercruysse, oprichter en CEO van Entropia. ‘Dat zorgt niet alleen voor betere prestaties, maar ook voor veel meer veiligheid en betrouwbaarheid dan andere IoT-netwerken die zijn ontworpen voor algemene IoT-apparaten, zoals slimme koelkasten. Geen enkel bedrijf zou kritieke data over gedeelde netwerken moeten versturen, waarover ook miljoenen andere, niet-kritieke apparaten en applicaties communiceren.’

Slim water
Nutsbedrijven staan voor de aanzienlijke uitdaging om duurzamere diensten en producten te leveren, tegen lagere kosten. Met het FlexNet-communicatienetwerk kunnen nutsbedrijven kritieke data aan het netwerk onttrekken en automatisch de nodige veranderingen doorvoeren. Met de systeemmonitoring en -controle kunnen nutsbedrijven op een betrouwbaarder, veiliger en kostenefficiëntere manier water en energie leveren.
‘Het waternetwerk in de Benelux kent een veel lager niveau van niet-betaald water dan veel andere Europese landen’,  zegt Tom Mills, Director of Smart Water EMEA bij Sensus. ‘Dit betekent dat de business case voor de implementatie van een slim waternetwerk ligt in de waarde die missie-kritische data de waterbedrijven biedt bij het beheren van hun netwerken en het stroomlijnen van hun activiteiten.’
‘De waterbedrijven willen zicht op het volledige functioneren van het netwerk en er eenvoudig aanpassingen aan kunnen doen. Dit kan alleen door het implementeren van een communicatienetwerk dat is geoptimaliseerd voor de nutssector, dat kostenbesparingen in waterproductie realiseert en dat het bijna realtime monitoren van de chemische samenstelling van het water en voorspellend onderhoud op afstand mogelijk maakt. Er zijn veel minder mensen ter plekke nodig om eventuele problemen te constateren en op te lossen, wat de operationele efficiëntie vergroot en resulteert in tastbare besparingen voor nutsbedrijven.’

Trials in Nederland en België
Ter voorbereiding op een grootschalige implementatie, zijn Sensus en Entropia momenteel bezig met FlexNet-trials in Nederland en België. De technologie en de connectiviteit worden uitvoerig getest door zowel nutsbedrijven als eindgebruikers, om volledige dekking te garanderen.

Sensus en Entropia zijn dit jaar genomineerd voor drie awards in de European Smart Energy Awards, voor hun netwerkprestaties in de categorieën ‘IoT Solution of the Year’, ‘Smart Grid Network and Communication Award’ en ‘Smart Home Innovation of the Year’. Deze awards zijn de grootsten in hun soort in Europa en de jurering is in handen van een panel van experts uit de sector.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics