Intel wil weer aan de leiding komen en zou GlobalFoundries willen overnemen

0

Intel zou gesprekken voeren over een overname van branchegenoot GlobalFoundries, een deal waarmee 30 miljard dollar gemoeid zou zijn. Dat zeggen bronnen tegen The Wall Street Journal. Deze grootste overname door Intel ooit zou het bedrijf zou een sterkere positie op de wereldwijde chipmarkt opleveren.

De overname kan vermoedelijk niet los gezien worden van de ambitie die Intel heeft uitgesproken om weer de leidende speler te worden in de wereldwijde chipindustrie. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren terrein moeten prijsgeven aan rivalen zoals het Taiwanese TSMC en het Zuid-Koreaanse Samsung Electronics. Intel, onder leiding van topman Pat Gelsinger, kondigde eerder aan dit jaar 20 miljard dollar uit te trekken voor de bouw van twee nieuwe fabrieken in de Amerikaanse staat Arizona en wil ook meer fabrieken elders in de wereld bouwen. De marktwaarde van Intel ligt rond de 225 miljard dollar.

GlobalFoundries is van het staatsinvesteringsfonds Mubadala Investment van Abu Dhabi. Net als TSMC maakt GlobalFoundries chips die worden ontworpen door andere bedrijven. Intel wil ook sterk mee gaan doen op die zogenoemde foundry-markt. Zulke chips worden bijvoorbeeld gebruikt door grote partijen als Apple, Nvidia en Amazon. Onlangs werd nog bekend dat GlobalFoundries 4 miljard dollar uittrekt voor de bouw van een nieuwe chipfabriek in Singapore. Volgens het concern moet die nieuwe productielocatie helpen om te kunnen voldoen aan de zeer sterke vraag naar chips.  GlobalFoundries gaat ook zijn vestigingen in Duitsland en de Verenigde Staten uitbreiden.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.