Imec lanceert bril met oog-tracking technologie voor AR- en VR-toepassingen

0

Volgens de onderzoekers in Eindhoven is oog-tracking technologie ook zeer veelbelovend voor de vroegtijdige detectie van neurodegeneratieve ziektes.

Imec, de wereldleider in innovatie en onderzoek over nano-elektronica en digitale technologie, demonstreert vandaag op het Imec Technology Forum in Antwerpen (ITF 2018) een nieuwe draadloze technologie dat op basis van elektro-oculografie (EOG) zeer nauwkeurig oogbewegingen kan meten. Deze technologie is zeer bruikbaar voor toepassingen in augmented en virtual reality.

Bestaande AR- en VR-brillen met oog-tracking capaciteiten maken gebruik van camerasystemen waardoor deze vaak duur omvangrijk en niet in staat om hele snelle oogbewegingen waar te nemen. Dit beinvloed de kwaliteit van de ervaring. Tevens zijn de brillen niet energiezuinig omdat er grote batterijen nodig zijn.

Op de oog-tracking bril van imec zijn slechts vijf kleine elektrodes van polymeer op het alledaagse brilmontuur gemonteerd. Deze elektrodes detecteren de oogbewegingen zonder dat de drager hier iets van merkt. de gebruiker met enkel oogbewegingen door menu’s en andere interfaces kan navigeren waardoor controllers overbodig worden. Een geavanceerd algoritme vertaalt de gemeten oogbewegingen in virtuele opdrachten: met zijdelingse oogbewegingen kan je ‘swipen’ terwijl het knipperen met de ogen een voorwaartse beweging maakt.

De bril van imec haalt een meetsnelheid van 256 per seconde: twee keer sneller dan bestaande VR-brillen die op basis van camerasystemen oogbewegingen tracken. De EOG-technologie van imec maakt gebruik van Bluetooth draadloze technologie waarbij de elektronica en de batterij in het montuur zijn verwerkt zonder extra batterijen.

Volgens dr. Alessio Moroni, die de bril heeft ontwikkeld bij imec Nederland in het Holst Centre, is de oog-tracking bril slechts een van de vele wearables die zijn ontwikkeld door onderzoek bij imec: “Onze missie is om onze expertise in nanotechnologie te vertalen naar innovatieve medische wearables die comfortabel en draagbaar zijn.” Het open innovatiemodel bij imec stelt onderzoekers zoals dr. Moroni in staat om hoogstaande medische- en lifestyle technologieën te ontwikkelen. Volgens dr. Moroni is het de ambitie om uiteindelijk samen met medische bedrijven om de oog-tracking technologie door te ontwikkelen naar een diagnostische toepassing.

Applicaties

Het meten en analyseren van gedetailleerde oogbewegingen wordt al veelvuldig gebruikt in wetenschappelijke onderzoeken naar neurologische aandoeningen. Zo blijkt uit deze studies dat een elektro-oculogram een vroegtijdige detectie van afwijkingen in oogbewegingen neurodegeneratieve ziektes zoals Parkinson en Alzheimer mogelijk maakt. Met dit in het achterhoofd werkt imec aan onderzoek naar de klinische toepassing van EOG-technologie voor zowel de vroegtijdige detectie van neurodegeneratieve ziektes als het monitoren van het ziekteproces.

Imec zal de EOG-bril presenteren als onderdeel van het jaarlijkse ITF-evenement dat plaatsvindt in Antwerpen, Belgie, van 23-24 mei 2018. Bezoekers van de conferentie zullen de mogelijkheid krijgen om de bril uit te proberen. Zo kan je jouw weg vinden door een virtueel doolhof door alleen met jouw ogen te bewegen.

Development Partners

Het compact en ergonomische ontwerp van de EOG-bril is ontwikkeld in samenwerking met GBO, een industrieel designbureau gevestigd in Antwerpen, België. Datwyler Group, gevestigd in Altdorf, Zwitserland heeft samen met imec de polymeer-elektrodes voor de bril ontwikkeld.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics