Imec.istart verwelkomt nieuwe start-ups

0

Vandaag kondigde imec, ’s werelds toonaangevende onderzoeks- en innovatiehub op het vlak van nano-elektronica en digitale technologie, aan dat 6 nieuwe start-ups in het tweede kwartaal van 2017 geselecteerd werden voor het imec.istart acceleratorprogramma. Naast een initiële investering van 50.000 euro, kunnen de start-ups de komende 6 tot 18 maanden ook gebruik maken van allerhande ondersteunende faciliteiten, zoals professionele coaching, workshops en begeleiding.

“Het imec.istart portfolio richt zich op tech start-ups uit verschillende sectoren. Ook deze lichting start-ups is actief in heel uiteenlopende marktsegmenten, van de gaming industrie tot de medische wereld tot kooktechnologie,” zegt Sven De Cleyn, imec.istart program manager. “We stellen vast dat steeds meer kandidaten niet alleen software, maar ook hun eigen hardware aanbieden, van slimme keukentoestellen tot EEG-headsets. Het lijkt er dus op dat sinds de merger met het vroegere iMinds, nieuwe kandidaten de link tussen het imec.istart programma en imec’s uitgebreide expertise met microchiptechnologie beginnen te leggen.”

“Ook vandaag staat er een imec.istart call open. Geïnteresseerde starters kunnen tot 1 oktober 2017 hun dossier insturen,” besluit De Cleyn. “Het is dus nog niet te laat om een aanvraag in te dienen.”

Cybernetic Walrus (Antwerpen): nostalgisch racen in de toekomst

Met Cybernetic Walrus duikt imec.istart voor het eerst de wereld van entertainment en gaming in. Deze start-up wil Vlaanderen op de kaart zetten in de gaming industrie met Antigraviator, een nieuwe futuristische racing game. Ze willen daarbij inspelen op de nostalgie naar bekende anti-gravity racing games uit vorige decennia (zoals Wipeout en F-Zero), maar natuurlijk met geavanceerdere, realistische graphics en nieuwe functionaliteiten. In tegenstelling tot de meeste concurrenten, linken ze hun spel niet aan één van de grote game release platformen (X-Box, Playstation, Steam), maar willen ze compatibel zijn met meerdere platformen. Het spel is nog in volle ontwikkeling, maar de reeds gelanceerde demo’s werden internationaal vol lof onthaald. Eerder kregen ze ook al subsidies van het Vlaams Audiovisueel Fonds.

Bingli (Antwerpen): een digitaal en slim medisch interview

Bingli helpt patiënten om hun bezoek aan de huisarts voor te bereiden. Vooraleer een arts een diagnose kan stellen, heeft hij/zij betrouwbare en accurate informatie nodig over de medische voorgeschiedenis van de patïent en de symptomen. Via de Bingli-app kunnen patiënten deze informatie al op voorhand doorgeven op basis van een digitaal en slim medisch interview. Dankzij Bingli wint de arts kostbare tijd tijdens de anamnese, waardoor meer tijd overblijft om samen met de patiënt de diagnose en de eventuele behandeling te bespreken. Bingli is reeds in verschillende dokterspraktijken getest en de meerderheid van de artsen en patiënten geven aan dat de consultatie beter verloopt dankzij Bingli. De Bingli-app zal als licentie aan dokterspraktijken aangeboden worden; zij kunnen de app dan gratis ter beschikking stellen van hun patiënten.

Epihunter

(Hasselt): betere opvolging van kinderen met epilepsie

Epilepsie treft meer dan 6 miljoen mensen in Europa. Als vader van een zoon met epilepsie weet founder Tim Buckinx welke problemen kinderen met epilepsie in het dagelijkse leven ervaren. Niet alle vormen van epilepsie gaan gepaard met schokken; vaak kan een epilepsie-aanval voor de omgeving zelfs ongemerkt voorbijgaan. Voor leerkrachten lijkt het dan alsof een leerling niet oplet, terwijl hij/zij in feite een aanval heeft en ongewild stukken leerstof of instructies mist. Epihunter werkt aan de ontwikkeling van een applicatie die aan de omgeving signaleert wanneer een aanval plaatsvindt. Zo kan de omgeving beter inspelen op de individuele noden van kinderen met epilepsie. Maar ook wordt objectieve data beschikbaar gemaakt voor ouder en neuroloog. Epihunter richt zich in de eerste plaats tot leerlingen in de lagere en middelbare school, maar de technologie is in principe ook uitbreidbaar naar een bredere doelgroep.

LucidWeb (Brussel): virtual reality voor iedereen

Doordat de meeste mensen geen VR-bril hebben, raakt virtual reality slechts moeizaam ingeburgerd. Om virtual reality te democratiseren, wil LucidWeb Pro de consumenten bereiken waar ze zijn: op hun smartphone. Via de LucidWeb player wordt de consument vervolgens op een zinvolle manier begeleid en wordt zo de meerwaarde om dezelfde content in een VR bril te beleven, duidelijk. Op die manier kan VR-content een veel grotere doelgroep bereiken. LucidWeb richt zich niet enkel op mediabedrijven, maar ook op industriële bedrijven die VR-content willen aanbieden aan hun werknemers of klanten (bv. in het kader van opleidingen of om processen te visualiseren). Op dit moment is er al een werkend prototype van LucidWeb beschikbaar, waarmee vrt twee unieke 360° producties (onder artistieke leiding van journalist Jens Franssen) beschikbaar heeft gesteld via het mobieltje & de VR cardboard viewer, maar ook via de Gear VR headset, de Daydream VR headset, de Oculus Rift en de HTC Vive.

Mealhero (Gent): slimme kooktechnologie met maaltijdbox-service

Wie weinig tijd heeft om te koken is vaak aangewezen op ongezonde afhaalmaaltijden of fastfood. Mealhero wil hier verandering in brengen door een innovatief alternatief te bieden waarbij mensen, de mealheroes, een gezonde en smaakvolle maaltijd thuis verkrijgen met minimale moeite. De foodtech start-up brengt een alles-in-één oplossing: een slimme stomer, aan huis geleverde vriesverse ingrediënten en een handige app vol inspiratie. Het enige dat de consument zelf moet doen is de ingrediënten laten scannen door de stomer (via een slim label in de verpakking). Daardoor weet het slimme apparaat perfect hoe de maaltijd bereid moet worden. Als het eten klaar is, krijg je via je smartphone bericht. Het concept werd al enthousiast onthaald door een 20-tal gezinnen en Mealhero is klaar voor de volgende stap: vanaf 4 november wordt de slimme kooktechnologie aangeboden via Kickstarter!

Online Werkrooster (Balen)

OnlineWerkrooster is de tool voor het automatiseren van uw personeelsplanning en payrolling die synchroniseert met je sociale secretariaat. De applicatie biedt veel flexibiliteit, ideaal voor sectoren die vaak last-minute wijzigingen moeten doorvoeren (bv. horeca). Doordat het gebruiksvriendelijke platform de administratie automatiseert, wordt kostbare tijd uitgespaard. OnlineWerkrooster bevat ook online verlofbeheer, een tikklok en kan volledig automatisch dimona-aangiftes doen. De tool houdt bij het plannen rekening met de lokale wetgeving en de beschikbaarheid van personeel. Momenteel heeft OnlineWerkrooster al meer dan 150 betalende klanten, voornamelijk in de horeca-sector. Met de hulp van imec.istart willen ze hun klantenbestand in België verder uitbreiden en hun automatisatie verder uitwerken. Op termijn heeft het team ook internationale ambities.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.