Imec en CEA-Leti bundelen hun krachten inzake artificiële intelligentie en quantum computing

0

Tijdens het staatsbezoek van de heer Emmanuel Macron, President van de Franse Republiek, hebben het Belgische onderzoekscentrum imec en het Franse onderzoeksinstituut CEA-Leti, twee wereldwijd toonaangevende onderzoeks- en innovatiehubs in nano-elektronica en digitale technologie, aangekondigd dat zij een intentieovereenkomst hebben ondertekend die de basis legt voor een strategisch partnership inzake artificiële intelligentie en quantum computing, twee essentiële strategische expertises voor de Europese industrie en om de strategische en economische onafhankelijkheid van Europa te versterken. Door hun inspanningen te bundelen, tonen imec en CEA-Leti  dat Europa de ambitie heeft om een leidende rol te vervullen bij de ontwikkeling van deze technologieën. De hechtere samenwerking van beide onderzoekscentra zal vooral tot uiting komen bij het ontwikkelen en testen van neuromorfe computers en kwantumcomputers. Zij streven naar het afleveren van een digitale hardware computing toolbox waarmee Europese industriële partners aan de slag kunnen om te innoveren op zeer diverse toepassingsdomeinen, van gepersonaliseerde gezondheidszorg en slimme mobiliteit tot de nieuwe maakindustrie en slimme energiesectoren.

De term edge Artificial Intelligence (eAI) wordt vaak gebruikt voor computersystemen die lokaal, in de hardware devices (bijv. chips) intelligent gedrag vertonen. Deze chips analyseren hun omgeving en ondernemen op basis hiervan de vereiste acties om specifieke doelstellingen te bereiken. Men verwacht dat edge AI de economische ontwikkeling sterk zal stimuleren. En misschien nog belangrijker: edge AI houdt de belofte in dat het talrijke maatschappelijke problemen zal oplossen, zoals tot nu toe ongeneeslijke ziektes behandelen of de milieu-impact van de landbouw verkleinen.

Decentralisatie van centrale systemen in de cloud naar de rand (“edge”) van het internet is een belangrijke uitdaging voor AI-technologieën die op grote, heterogene systemen worden toegepast. Deze decentralisatie is alleen maar mogelijk als hardwarefabrikanten er door innovatie in slagen om de huidige krachtige, maar energieverslindende processoren te vervangen.

“Een van de grote uitdagingen voor Europa is de ontwikkeling van technologieën zoals AI en quantum computing en het industriële gebruik ervan in een ruime waaier aan toepassingen. Door hun hoog industrialisatiepotentieel zijn neuromorfe en kwantumcomputers (die artificiële intelligentie mogelijk maken) veelbelovende innovatiedomeinen. Nauwere samenwerking tussen imec en CEA-Leti, twee van de toonaangevende onderzoekscentra in Europa, zal ontegensprekelijk de ontwikkelingstijd van de technologieën helpen inkorten: de samenwerking bezorgt ons de kritische massa die vereist is om meer en sneller impact te hebben. En voor onze Europese industriepartners zal dit talrijke nieuwe commerciële mogelijkheden creëren,” verklaarde Luc Van den hove, voorzitter en CEO van imec.

“Twee Europese pioniers op het domein van de micro-elektronica bundelen vandaag hun krachten om de lat hoger te leggen, zowel bij uiterst krachtige computersystemen als inzake betrouwbare Edge AI, en uiteindelijk om de Europese industrie succesvoller te maken door innovaties in de luchtvaart, defensie, autosector, Industry 4.0 en gezondheidszorg,” aldus Emmanuel Sabonnadière, CEO van CEA-Leti. “Deze samenwerking met imec volgt op eerdere innovatie- en samenwerkingsovereenkomsten met de Fraunhofer Group for Microelectronics van het Fraunhofer-Gesellschaft, de grootste organisatie voor toegepast onderzoek. De drie instituten zullen zich gezamenlijk richten op het behoud van Europa in de voorhoede van nieuwe digitale hardware voor AI-, HPC- en cyberveiligheidstoepassingen.”

Imec en CEA-Leti nodigen partners uit de industrie en de academische wereld uit om zich bij hen aan te sluiten. Zo kunnen ze gebruik maken van toegang tot ­state-of-the-art technologie van de onderzoekscentra met bewezen reproduceerbaarheid. Dankzij deze technologie kunnen ze veel intelligentere producten maken die opschaalbaar zijn naar grote volumes, terwijl de kosten van precompetitief onderzoek worden gedeeld.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics