Imec Eert op 23 mei Qualcomm Oprichter Irwin M. Jacobs met Lifetime of Innovation Award

0

Dr. Irwin Jacobs, medeoprichter en voormalig voorzitter van de Raad van Bestuur van Qualcomm

Imec, ‘s werelds toonaangevende onderzoeks- en innovatiehub op het vlak van nano-elektronica en digitale technologie, heeft vandaag aangekondigd dat het de Lifetime of Innovation Award 2018 uitreikt aan Dr. Irwin Jacobs, medeoprichter en voormalig voorzitter van de Raad van Bestuur van Qualcomm.  Deze jaarlijkse industriële onderscheiding wordt uitgereikt aan personen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het succes van de chipindustrie.  De officiële uitreiking zal plaatvinden tijdens het Imec Technology Forum (ITF Belgium 2018) op 23 mei in de Antwerpse Elisabethzaal.

Bij de aankondiging van de onderscheiding zei Luc Van den hove, President en CEO van imec: “Irwin Jacobs’ vele technologische bijdragen hebben de basis gelegd voor het ontstaan van de huidige mobiele communicatie-industrie en de bloeiende markten die hierdoor ontstaan zijn. Onder zijn leiderschap ontwikkelde Qualcomm de meest geavanceerde bi-directionele mobiele satellietcommunicatie- en tracking systemen ter wereld.  Hij is ook de pionier van technologieën die uitgegroeid zijn tot een belangrijke digitale standaard voor mobiele telefooncommunicatie zoals de spread-spectrum technologie en de systemen op basis van CDMA (code division multiple access). Deze technologieën hebben ervoor gezorgd dat mobiele communicatie een wereldwijde consumentenmarkt geworden is.”

Luc Van den hove, President en CEO van imec. Foto Imec

Irwin Jacobs begon zijn loopbaan als assistent en later professor elektrotechniek aan MIT, en daarna als professor in computer- en ingenieurswetenschappen aan de Universiteit van California in San Diego, waar hij meeschreef aan het lesboek Principles of Communication Engineering, dat als een standaardwerk beschouwd wordt. Hij startte zijn industriële loopbaan als mede-oprichter van Linkabit, dat oplossingen ontwikkelde voor satelliet-encryptie, en was in 1985 mede-oprichter van Qualcomm, waar hij CEO en voorzitter van de Raad van Bestuur bleef tot zijn pensioen in 2009.  Dr. Jacobs ontving talrijke onderscheidingen waaronder “the National Medal of Technology and Innovation”, “the Marconi Prize”, en “the Carnegie Medal of Philanthropy”.  Hij is eredoctor aan 9 verschillende universiteiten, waaronder de National Tsing Hua University in Taiwan.

Imec reikt sinds 2015 jaarlijks een Lifetime of Innovation Award uit. De eerste laureaat was Dr. Morris Chang van TSMC, wiens chipproductie- (foundry) model de basis vormde voor het ontstaan en de bloei van fabless bedrijven, systeembedrijven die hun chips extern laten produceren.  In 2016 ontving Gordon Moore, de oprichter van Intel en de uitvinder van de wet van Moore, de onderscheiding. De wet van Moore stuwt sinds 1965 de chipindustrie voort naar steeds snellere, goedkopere en krachtigere chiptechnologie.  Dr. Kinam Kim werd in 2017 onderscheiden voor zijn bijdrage aan de ontwikkelingen in de geheugentechnologie en zijn visionair leiderschap van Samsung.
Luc Van den hove besloot: “Het is imec’s missie om innovatie te realiseren door samenwerking. Door de wereldleiders van onze sector bijeen te brengen op ITF, creëren we een open forum waar nieuwe ideeën, trends en uitdagingen binnen de chip- en ICT-industrie kunnen worden gedeeld. Zo willen we samen met onze partners de krijtlijnen uittekenen naar nieuwe technologische innovaties en oplossingen.”

Aanmelden voor 23 mei.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics