IFS: luchtvaart kan veel winnen met blockchain

0

Assetmanagement is typisch een functie die veel kan winnen bij blockchain, stelt Bas de Vos, directeur van IFS Labs, de denktank van de Zweedse softwaremultinational IFS. Hij wijst op de luchtvaartindustrie, een sterk gereguleerde sector met complexe supply chains. ‘Een vliegtuig telt tegenwoordig zo’n twee tot drie miljoen onderdelen, waarvan de herkomst bekend moet zijn – dat wil zeggen: originele producent, exacte model en versie – om zeker te stellen dat ze de juiste specificaties hebben en niet vals zijn. Bovendien zijn veel van deze onderdelen ‘tracked items’, waarvan de gehele onderhoudsgeschiedenis transparant moet zijn.’

De partijen in de lifecycle van een asset als een vliegtuig – zoals vliegtuigbouwers, onderdelenproducenten, distributeurs, luchtvaartmaatschappijen en onderhoudsbedrijven – hebben elk hun eigen, onderling verschillende systemen voor assetmanagement. De individuele systemen zijn vaak wel compleet voor hun stukje van de keten (soms nog op papier), maar de communicatie tussen ketenpartijen vormt het probleem, waardoor het totale overzicht vaak incompleet is. ‘Daarom is het moeilijk om tot één enkele versie van de ‘waarheid’ te komen. Dit gebrek aan standaardisatie beperkt de traceability en kan tot hoge kosten voor compliance (aantonen dat aan regelgeving is voldaan) leiden. Al deze partijen zouden hun transacties met de asset of onderdelen daarvan kunnen vastleggen in een speciale blockchain waartoe alleen geautoriseerde partijen toegang hebben en waarin bijvoorbeeld ook het aantal vlieguren wordt bijgehouden.’ Voordelen liggen in de hogere kwaliteit van de data, die slechts eenmaal hoeven te worden vastgelegd, een complete en nauwkeurige onderhoudsgeschiedenis, minder compliance-kosten en uiteindelijk meer vlieguren vanwege de hogere betrouwbaarheid van de onderdelen en de hele asset.

‘Natuurlijk moeten alle betrokken partijen – inclusief blockchaintechnologie-providers, softwareleveranciers en toezichthouders – samenwerken om zo’n blockchain op te zetten en moeten zaken als data-eigenaarschap, privacy en beveiliging goed worden geregeld’, aldus De Vos. Is het zover, dan gaat blockchain ook in de luchtvaart opstijgen.

Lees het hele artikel

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics