Huidige veiligheidstrainingen maken industrie niet veiliger

0

Traditionele leermethoden tonen te weinig situaties waarin professionals zich herkennen. Ook de taalproblemen van niet-Nederlandse collega’s maken leren in de industrie lastig. Dat vindt een meerderheid van de veiligheidsverantwoordelijken, zo blijkt uit onderzoek van Tagpoint Training. Ook worden veiligheidstrainingen vaak niet leuk of nuttig gevonden. Tagpoint Training CEO, Egbert Vennik, raadt bedrijven dan ook aan om in te zetten op gedragsverandering.

Tagpoint Training deed onderzoek onder meer dan vijftig KAM- en SHEQ-professionals, die onder meer verantwoordelijk zijn voor de veiligheid. Ruim 85 procent van hen stelt dat taalproblemen van niet-Nederlandse werknemers traditionele leermethoden ontoereikend maken. Zestig procent stelt dat huidige leermethoden te weinig situaties tonen waarin professionals zich herkennen.

Egbert Vennik, CEO van Tagpoint: “We hebben als bedrijf maar één missie: zorgen dat er minder ongelukken gebeuren. We ontdekten dat veel deskundigen de huidige leermethodes niet ideaal vinden. We delen die visie. Wil je ervoor zorgen dat er minder ongevallen zijn, dan helpen trainingen die een echte gedragsverandering en het vergroten van bewustzijn te realiseren. Dat heeft meer effect dan het afwerken van checklists, klassikale leermethoden, regelgeving en certificaten.”

Veiligheidstrainingen zijn niet leuk of interessant
Een op de vier veiligheidsverantwoordelijken stelt dat hun collega’s veiligheidstrainingen niet nuttig vinden. Twee op de drie KAM- en SHEQ-professionals stelt dat de huidige trainingen niet leuk gevonden worden. Ook blijken huidige methodes niet efficiënt. Maar 40 procent van de organisaties gelooft dat gedrag van professionals beïnvloed wordt door een toolbox over veiligheid.

Vennik heeft een achtergrond als bestuurder bij Scherpenzeel en Van Gansewinkel en herkent zich in dit beeld. “Ik heb als bestuurder twee dodelijke bedrijfsongelukken meegemaakt. Toch vond men dat het bedrijf waar ik werkte de veiligheid op kennisniveau goed organiseerde. Er is dan ook een groot verschil tussen kennis en gedrag. Daarom leert Tagpoint professionals veilig te werken door middel van e-learning en serious gaming. Deze interactieve leermethoden zorgen voor gedragsverandering en zijn leuker dan traditionele schoolboeken. Daarbij: wie kent er iemand in de industrie met heimwee naar de schoolbanken? We proberen leren niet alleen efficiënt, maar ook leuk en laagdrempelig te maken.”

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics