Grootste productiegroei in 15 maanden – NEVI PMI® oktober 55.7

0

Van Weele: hoogconjunctuur in de industrie langzaam ten einde?

De industrie bepaalt 12% van het Bruto Binnenlands Product (BBP). Maar door de hoge uitbestedingsquote (>65%) is het uitstralingseffect van de industrie veel groter. Zij is daardoor een belangrijke opdrachtgever voor tal van toeleveranciers en dienstverleners en een belangrijke motor voor onze economische bedrijvigheid. Hoe staat het met deze motor?
Vorige week rapporteerde het CBS al dat het producentenvertrouwen in oktober sterk was verbeterd: dit steeg van 3.4 in september naar 4.3 in oktober. Is deze stijging gerechtvaardigd? Op grond van de NEVI Purchasing Managers’ Index (PMI) wel: deze liet een stijging zien van 53.4 (september) naar 55.7 in oktober. Het hoogste cijfer in 15 maanden (een waarde > 50 wijst op toename van de industriële bedrijvigheid; een waarde < 50 op afname).

De productie index, een graadmeter voor de bezettingsgraad, kwam uit op 55.8 en nam daarmee nu 42 maanden op rij toe. Geen wonder dat dit zich vertaalde in een veel hogere werkgelegenheid. Deze index kwam uit op 55.5. De industrie is naarstig op zoek naar vakmensen. Dit verklaart het verzet van grote bedrijven tegen te voorgenomen studentenstops voor een aantal technische studies.
Wat gaat de toekomst brengen?

De komende maanden zal het beeld niet echt wijzigen, gezien de nog steeds toenemende binnenlandse vraag en export. Het is zaak dat de prijsstijgingen van grondstoffen (met name olie en staal) beperkt blijven. Als dat zo is zal dit leiden tot goede vooruitzichten voor 2017. Niettemin moeten we ons realiseren dat de periode van hoogconjunctuur in de industrie nu al bijna 4 jaar aanhoudt. En dat is vergeleken met het verleden al erg lang. Ik handhaaf mijn rapportcijfer op een dikke 8.0.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics