EU-begroting: 100 miljoen euro extra voor onderzoek en mobiliteitsprogramma’s voor studenten

0

Aansluitend op het akkoord tussen het Europees Parlement en de Raad over de EU-begroting voor 2019 heeft de Europese Commissie vandaag voorgesteld om het budget van de vlaggenschipprogramma’s Horizon 2020 en Erasmus+ van de EU met 100 miljoen euro te verhogen. Met deze extra middelen kan de EU krachtiger reageren op belangrijke uitdagingen, zoals de klimaatverandering, en het onderwijs beter afstemmen op de noden van de arbeidsmarkt.

 Europees commissaris voor Begroting en Personeelszaken Günther H. Oettinger zei hierover: “In december zijn de EU-instellingen overeengekomen de financiering voor onderzoek en studentenmobiliteit te verhogen zodra de nodige middelen voorhanden waren. Vandaag is er 100 miljoen euro extra vrijgemaakt bovenop het reeds beschikbare budget. Dit is schitterend nieuws voor onderzoekers en studenten in Europa. Zij zullen voor hun projecten nu op meer steun van de EU kunnen rekenen.”

Van die extra 100 miljoen euro zal 80 miljoen naar klimaatonderzoek gaan in het kader van Horizon 2020, het onderzoeks- en innovatieprogramma van de EU. Deze aanvullende financiering zal bijdragen aan de ambitieuze doelstelling om 35% van de middelen van dit programma te besteden aan klimaatonderzoek.

De resterende 20 miljoen euro zal dienen ter ondersteuning van Eramus+, het EU-programma voor onderwijs, opleiding, jeugd en sport. Deze extra middelen zullen ook helpen bij de oprichting van Europese universiteiten in het kader van een nieuw EU-initiatief, dat de hoeksteen vormt van de Europese onderwijsruimte tegen 2025. Tegen 2021 wil de EU 12 Europese universiteiten oprichten, zodat studenten een diploma kunnen halen door studies in verschillende EU-landen te combineren. Hiermee wordt het internationale concurrentievermogen van Europese universiteiten in de EU en daarbuiten bevorderd.

Het voorstel van vandaag moet nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de Raad.

Achtergrond

Op 4 december 2018 hebben het Europees Parlement en de Raad met de steun van de Commissie een akkoord bereikt over de EU-begroting voor 2019. Als onderdeel van dit akkoord werd overeengekomen de middelen voor de EU-vlaggenschipprogramma’s Horizon 2020 en Erasmus+ in de lente van 2019 met 100 miljoen euro te verhogen, zodra onbesteed geld uit vorige jaren voor andere doeleinden kon worden vrijgemaakt. Vandaag heeft de Commissie een voorstel ingediend om dit akkoord uit te voeren. Na de verhoging met 100 miljoen euro die vandaag is voorgesteld, bedragen de middelen voor onderzoek en de mobiliteit van studenten in 2019 in totaal 15,2 miljard euro.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.