Electra haalt 85 miljoen dollar op voor het elektrificeren en koolstofvrij maken van ijzer- en staalproductie zonder groene premie.

0

Electra, een groen ijzerbedrijf, heeft 85 miljoen dollar opgehaald om Lage Temperatuur IJzer (LTI) te produceren uit commerciële en laagwaardige ertsen met behulp van koolstofvrije intermitterende elektriciteit. Het proces van Electra stoot geen koolstofdioxide uitstoot en heeft geen groene premie, wat betekent dat het evenveel of minder zal kosten dan bestaande productiemethoden op basis van fossiele brandstoffen.

Door Bill Gates opgerichte Breakthrough Energy Ventures, Amazon, BHP Ventures, Temasek, S2G Ventures, Capricorn Investment Group, Lowercarbon Capital, Valor Equity Partners, Baruch Future Ventures en anderen steunen Electra.

Electra, opgericht door ondernemers met tientallen jaren ervaring in het ontwikkelen van complexe elektrochemische systemen, heeft een nieuw proces ontwikkeld om ijzererts elektrochemisch te raffineren tot zuiver ijzer bij 60 graden. tot zuiver ijzer bij 60 graden Celsius (140 graden Fahrenheit) met behulp van hernieuwbare elektriciteit. en vervolgens het ijzer om te zetten in staal met behulp van de bestaande infrastructuur van door elektriciteit aangedreven vlamboogovens. Ter vergelijking: 69% van het staal wordt tegenwoordig gemaakt bij bij ongeveer 1600 graden Celsius (2.912 graden Fahrenheit) met behulp van kolen, waarbij ongeveer twee ton koolstofdioxide voor elke ton geproduceerd staal.

Electra’s Oxygen-Decoupled Electrolyse (ODE) proces overwint twee verbonden uitdagingen voor de staalindustrie:

  1. Het koolstofvrij maken van de staalproductie: De staalindustrie produceert 1,9 miljard metrische ton ruw staal en veroorzaakt jaarlijks 3,7 gigaton aan directe en indirecte kooldioxide-emissies. uitstoot, ofwel 10% van het mondiale totaal. Als de staalindustrie een land was een land zou zijn, zou haar koolstofuitstoot de derde plaats in de wereld innemen achter China
    en de Verenigde Staten. De omzetting van ijzererts in ijzer is verantwoordelijk voor 90% van de emissies van de staalproductie die met het proces van Electra kunnen worden geëlimineerd.
  2. De “ijzererts-uitdaging”: Commerciële ijzerertsen met een ijzergehalte van 62% of hoger of hoger zullen naar verwachting begin 2030 schaars zijn. Voor de productie van op aardgas gebaseerde staalproductie vereist ertsen met het hoogste ijzergehalte (67% of meer). 67% of meer, waardoor de kosten en het aanbod van ertsen nog hoger oplopen. voor deze processen. Het Electra-proces verwerkt ertsen van lagere kwaliteit met een ijzergehalte van tot 35% zonder de extra kosten van vermaling, zuivering en pelletisering, waardoor er geen groene premie en een meer diverse ijzererts toeleveringsketen.”

“Het ijzer van Electra is de steunpilaar om de staalproductie koolstofvrij te maken en de risico’s van het ijzererts te verminderen. uitdaging,” zei Electra CEO Sandeep Nijhawan. “Ons team begon met een schone lei een elektrochemisch proces ontwikkeld om ijzererts te raffineren tot zeer zuiver ijzer door de procestemperatuur radicaal te verlagen van 1600 tot 60 graden Celsius,
het vervangen van steenkool door intermitterende hernieuwbare energie, en het vervangen van commerciële ertsen met ertsen van lagere kwaliteit die niet worden gebruikt of die momenteel
als afval worden behandeld. We hebben ook een historische kans om de wereldwijde ijzer- en staaltoeleveringsketen te decentraliseren en banen in de productie en mijnbouw te herplaatsen.”

Electra maakt gebruik van beproefde elektrochemische en hydrometallurgische methoden voor het bereiken van industriële schaal te bereiken met lage technische en schaalbaarheidsrisico’s. Electra zal de bouw van een proefinstallatie voor de raffinage van groen ijzer in 2023 voltooien in haar hoofdkwartier in Boulder, CO,  en is van plan om een commerciële demonstratiefabriek gekwalificeerd te hebben in de tweede helft van dit decennium.  Het 50-koppige bedrijf opende onlangs een nieuw kantoor in Boston, MA om het aantal ingenieurs, wetenschappers en professionele medewerkers uit te breiden.

“Het koolstofvrij maken van de ijzerproductie is essentieel voor een koolstofvrije toekomst en een ongeëvenaarde biljoen dollar marktkans,” zei Carmichael Roberts van Breakthrough Energy Ventures. “Het elektrificeren van rendabele ijzerproductie zonder koolstofuitstoot is een paradigmaverschuiving in de manier waarop staal eeuwenlang is gemaakt door verbranding van fossiele brandstoffen. We zijn er trots op dat we Electra vanaf de oprichting hebben gesteund in deze cruciale missie.”

“Staal is nodig om alles te maken, van auto’s tot gebouwen, en is een van de moeilijkste sectoren om koolstofvrij te maken,” zegt Matt Peterson, directeur van het Climate Pledge Fund bij Amazon. “Amazon is trots om te investeren in Electra’s groene ijzer technologie, die een belangrijke stap is in de richting van het verduurzamen van staal, en naar het bredere doel van Amazon om tegen 2040 koolstofvrij te zijn.”

blank

Link magazine editie september 2022 thema Arbeidsmarktkrapte: een zorg, maar ook kansrijk. Lees Link digitaal of vraag een exemplaar op: mireille.vanginkel@linkmagazine.nl’

“Net als het tekort aan hoogwaardig staalschroot is er waarschijnlijk een tekort aan ijzererts met een zeer lage onzuiverheid in vormen die geschikt zijn voor een veranderende, koolstofarme ijzer- en staalsector.  en staalsector,” aldus Simon C. Wandke, expert in de ijzerertsindustrie en adviseur van Electra.  “Het potentieel om ijzererts te gebruiken met hoge onzuiverheden zoals fosfor, silica en aluminiumoxide zonder enige voorbehandeling, verlaagt de totale kosten van staalproductie, vermindert de upstream koolstof- en ESG-voetafdruk en creëert nieuwe bronnen van economische waarde voor de ijzerertsproducenten.”

Electra is van plan aanvullende partnerschappen aan te gaan in de hele waardeketen van staal. IJzer ertsbedrijven, staalbedrijven en alle bedrijven die afhankelijk zijn van staal worden uitgenodigd om samen te werken met Electra om de overgang naar groen staal te versnellen.

“Terwijl onze missie inspirerend is, is ons werk dringend, snel en uitdagend,” concludeerde Electra CTO Quoc Pham. “Om onze missie te versnellen, hebben we een unieke cultuur die samenwerking bevordert, geduld in het tempo, en een gedisciplineerde aanpak om schijnbaar onmogelijke problemen op te lossen. We blijven ons magnetische team met een passie voor het maken van een giga-schaal decarbonisatie impact.”

Electra, een groen ijzerbedrijf, buigt het traject van de klimaatverandering om door het elektrificeren van ijzerraffinage zonder groene premie. Onze producten – zuiver groen ijzer en andere groene grondstoffen – verwijderen gigatons aan koolstofdioxide-uitstoot van staalproductie en andere moeilijk te elimineren industrieën, waardoor een terugkeer naar een gezonde koolstofbalans op aarde. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Boulder, CO met een ontwikkelingsfaciliteit in Boston, MA. Bron Electra

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics