Economische missie naar Indonesië met minister-president Mark Rutte

0

mark RutteWilt u zakendoen in Indonesië? Ga dan van 21 tot en met  24 november mee met de economische missie, onder leiding van minister-president Mark Rutte. Ook de ministers Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking), Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) en staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu) gaan mee.

Indonesië is een lastige markt voor nieuwkomers. Vooral bedrijven die hier al actief zijn, worden geadviseerd zich voor de missie in te schrijven.

Belangrijke handelspartner

Indonesië heeft kennis en investeringen nodig rond havens, scheepsbouw, logistiek, infrastructuur, landaanwinning, kustbescherming, klimaat, water- en luchtkwaliteit, afvalmanagement, life sciences & health, tuinbouw en voedselproductie. Hier liggen kansen voor Nederlandse bedrijven. Nederland is voor Indonesië de Gateway to Europe. Nederland staat in de Indonesische top 3 van Europese handelspartners. Op onze landenpagina vindt u meer informatie.

Voor wie?

De missie richt zich in de eerste plaats op bedrijven en kennisinstellingen uit de  sectoren/thema’s: water & maritiem, klimaat & afvalmanagement, life sciences & health, en tuinbouw & uitgangsmaterialen. Ook organisaties uit andere sectoren kunnen deelnemen. Voor hen worden geen aparte programma’s georganiseerd.

Water & Maritiem

Indonesië heeft met Nederland samenwerkingsovereenkomsten in de maritieme sector, de watersector en op het gebied van hoger onderwijs en wetenschappelijke samenwerking. Het land heeft indon maritiembehoefte aan een betere kustbescherming, landaanwinning, waterzuivering, het omleggen van rivieren, het stoppen van bodemdaling, havenontwikkeling, scheepsbouw, en kennis en onderwijs op al deze terreinen.

Klimaat & Afvalmanagement

Door CO2 en andere broeikasgassen verandert het klimaat op aarde en stijgt de zeewaterspiegel. Met ruim 17 duizend eilanden en een hoofdstad waarvan de bodem al jaren daalt, is Indonesië extra kwetsbaar. Bovendien is het land zelf een grote CO2-producent. Tijdens de wereldklimaatconferentie in december vorig jaar in Parijs, heeft staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur & Milieu een eerste klimaatmissie naar Indonesië aangekondigd. Deze is interessant voor bedrijven die zich richten op: klimaat (waaronder monitoringssystemen, modellering etc.), klimaatadaptatie en duurzaam landgebruik (waaronder duurzame energie,  warmte-koude-opslag, biomassa, geothermie en de veengebieden in Indonesië), afvalmanagement (zoals zwerfvuilbestrijding waaronder plastics), storten, inzamelen en recycling) en duurzaam transport (waaronder verbetering van de luchtkwaliteit, de-carbonisatie van transport en CO2 neutraal transport).

Life Sciences & Health

Indonesië heeft een tekort aan ziekenhuizen, artsen en verpleegkundigen. Er is behoefte aan kennis, opleidingen, apparaten en ICT. Op de langere termijn liggen er ook kansen in de primaire gezondheidszorg.

Tuinbouw & Uitgangsmaterialen

Indonesië is een grote voedselproducent, maar de opbrengsten kunnen omhoog en verlies van voedsel na de oogst kan worden tegengegaan. Onder meer door toepassingen van moderne zaden, technieken als precisiebemesting en een slimme logistiek kunnen de opbrengsten per hectare flink omhoog. Nederlandse bedrijven beschikken over de kennis en technologie die hiervoor nodig is.

Programma

Tijdens deze missie ontmoet u potentiële Indonesische partners en kunt u uw bedrijf, producten en diensten bekendheid geven in de Indonesische markt. Ook kan de Nederlandse overheid ondernemingsissues voor u aankaarten bij de Indonesische autoriteiten. Voor het programma kunt u denken aan netwerkbijeenkomsten, seminars, bedrijvenbezoeken; ondertekening van contracten of MoU’s in aanwezigheid van Nederlandse en Indonesische bewindspersonen. Bekijk het voorlopige programma van de missie.

Bestemmingen

Op 22 november zijn veldbezoeken buiten Jakarta voorzien aan Semarang (water & maritiem) door minister Schultz van Haegen. Op 23 november verblijft de voltallige handelsdelegatie in Jakarta.

Aanmelden

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.