€ 5 mln. voor Robot Robots Company

0

InnovationQuarter investeert in Zuid-Hollandse innovaties met maatschappelijke impact. De nieuwste investering van de regionale ontwikkelingsmaatschappij in het Haagse Robot Robots Company (RRC) is hier een passend voorbeeld van. Wethouder Ingrid van Engelshoven van de gemeente Den Haag maakte de investering vandaag bekend tijdens het investeringsevent Access to Capital op de HSD Campus. 

Een jaar eerder pitchte RRC zelf nog op Access to Capital tijdens de Cyber Security Week 2015, waar ook de eerste contacten zijn gelegd. De investering in het roboticabedrijf RRC van ruim € 5 mln. van InnovationQuarter, Rabobank Regio Den Haag en een consortium van strategische en financiële partners maakt de marktintroductie in Europa en verdere ontwikkeling van robots voor zorg en beveiliging mogelijk.

Nieuwe generatie robots
Werden robots eerst vooral gebruikt voor saai, zwaar of gevaarlijk werk in fabrieken, de nieuwe generatie robots komen ons leven binnen. Om ouderen te helpen of om een gebouw te bewaken. Robot Robots Company (RRC) is een roboticabedrijf uit Den Haag dat zich focust op deze twee aandachtsgebieden: zorg en beveiliging. Het bedrijf laat hiermee zien dat de robots breder inzetbaar zijn dan bijvoorbeeld toepassing in smart industry. Crossovers met andere sectoren zijn mogelijk. Het breder en slimmer inzetten van innovaties leidt zo tot meer economisch rendement.

RCC martin RoosMartin Roos, CEO van RRC en eigenaar van Lobeco, heeft al vele jaren een passie voor robotica en hoogwaardige technologie en ziet in de zorg- en beveiligingsmarkten de meeste toepassingen voor robotica. ‘Wij zijn ervan overtuigd dat voor het ontwikkelen van geavanceerde robots schaalgrootte nodig is en herbruikbare technologie building blocks. Wij vinden ook dat robots functioneel en praktisch ontworpen dienen te zijn. Dit kan alleen door te focussen met toewijding en kennis van specifieke verticale markten’, licht Roos toe. ‘Zorgrobot LEA wordt naar de markt gebracht door specialist Robot Care Systems. De beveiligingsrobots SAM en SAM XL door Robot Security Systems. Maatwerkrobots gebaseerd op onze building blocks doen we bij Robot Engineered Systems. Deze drie bedrijven met 40 hooggeschoolde developers vormen met elkaar Robot Robots Company. Met z’n allen werken we met passie aan bruikbare robots die het verschil maken.’

Roos vervolgt: ‘Vanaf het begin werken we intensief samen met de TU Delft en Robo Valley. Zij brengen ons toegang tot internationale netwerken, talent en de nieuwste technologie. Een aansprekend voorbeeld is de gezamenlijke ontwikkeling van de WEpods autonome buurtbus. We zijn dankbaar voor het getoonde vertrouwen met deze omvangrijke investering. We zullen deze middelen inzetten om de robots verder te ontwikkelen en internationaal naar de markt te brengen.’

Robots voor zorg
LEAOuderen helpen om langer zelfstandig te functioneren en een leuker leven te hebben. Dat doel had de Servische onderneemster Maja Rudinac voor ogen bij de ontwikkeling van LEA (Lean Elderly Assistent), de robot in de vorm van een rollator. Met robot LEA kunnen mensen opstaan, lopen, en alle obstakels in huis vermijden. Daarnaast helpt robot LEA onder meer met het oppakken van dingen, het ophalen van eten in de keuken, het tijdig wakker worden en het herinneren aan inname van medicijnen. De toenemende vergrijzing en de (financiële) druk om ouderen langer onafhankelijk te laten zijn, onderstreept de noodzaak voor (zorg)ondersteuning. Robotica kan daar een passende oplossing voor zijn. Het assisteren bij de dagelijkse routine, het stimuleren om actief te blijven en het geïntegreerde communicatiesysteem om in contact te blijven met vrienden, familie en zorgverleners maakt van zorgrobot LEA een interactief en behulpzaam ‘maatje’ voor (gedeeltelijk) zelfstandig wonende ouderen. Robot Care Systems is uitgeroepen tot winnaar van de Herman Wijffels Innovatieprijs 2015 in de categorie Vitale Gemeenschappen & Zorg. Met deze innovatieprijs van de Rabobank won RCS een bedrag van € 30.000,-. Ook is Maja Rudinac met zorgrobot LEA de winnaar van de Shell LiveWIRE Award 2015 en won daarmee de juryprijs van
€ 20.000,-.

Robots voor beveiliging
Met de inzet van robots voor het bewaken van gebouwen en terreinen wil Robot Security Systems beveiliging 24/7 beschikbaar en rendabel maken. De ontwikkeling van SAM, de mobiele robot die surveilleert, detecteert en communiceert, is gebaseerd op het ondersteunen en/of overnemen van taken van beveiligers, receptionistes, mobielsurveillanten en ondersteunt de centralist van de alarmcentrale. SAM is voorgeprogrammeerd met onder andere een plattegrond, de locaties van detectoren en het draaiboek van beveiligers. Tijdens surveillancerondes maakt hij met zijn laserscanner continu een digitale plattegrond van de omgeving en detecteert SAM van alles. Met zijn intelligente thermische camera onderscheidt hij mensen die hij om identificatie kan vragen. Obstakels, zoals rondslingerende dozen, neemt SAM waar via de scanner en zijn 360° camera. Hij past dan zijn route aan en vermijdt het obstakel tot deze is verwijderd.
Ook staat SAM in contact met het alarmsysteem van het pand of locatie. Bij een alarm krijgt SAM direct de positie door waar het alarm vandaan komt en garandeert zo een snelle verificatie. Intussen kan de meldkamer, politie of brandweerdienst de beelden van SAM opvragen en meekijken. Veiligheidsrobot SAM was in 2015 één van de vijf finalisten van de Accenture Awards in de categorie Safe & Secure Society.

Van pitch tot investering
Een voorwaarde voor innovatie is toegang tot financiering. Om deze reden pitchte Martin Roos zijn investeringspropositie van beveiligingsrobot SAM op het door The Hague Security Delta (HSD), Rabobank Regio Den Haag en InnovationQuarter georganiseerde Access to Capital event tijdens de Cyber Security Week 2015. En nu, een jaar later, leidt die succesvolle pitch tot een substantiële investering van ruim € 5 mln. van InnovationQuarter, Rabobank Regio Den Haag, MAKIS holding BV, CbusineZ en Else B.V. in de holding Robot Robots Company. Francis Quint, Hoofd InnovationQuarter Capital: ‘RRC introduceert een nieuwe generatie robotica, namelijk robots die autonoom in complexe omgevingen vele taken kunnen uitvoeren en kunnen anticiperen op steeds veranderende omstandigheden. InnovationQuarter maakt de marktintroductie van deze innovatie mogelijk door te investeren met een consortium van strategische en financiële partners.’ Voor InnovationQuarter is deze investering het eerste project dat mede mogelijk is gemaakt door een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) van de Europese Unie. ‘Rabobank Regio Den Haag wil een bijdrage leveren aan het stimuleren van de economische groei en werkgelegenheid binnen de regio. Daarin zoeken wij de verbinding met andere partijen die hetzelfde nastreven. Een nauwe samenwerking tussen investeerders biedt ambitieuze ondernemers zoals RRC uit Den Haag nationale en internationale groeikansen’, aldus Dennis Werkman, Directeur Grootzakelijk bij Rabobank Regio Den Haag. ‘We willen niet alleen oud worden, maar op een waardige manier oud worden. Dan hebben we ook behoefte aan technologie die ons daarbij helpt, maar dan wel slimme en ‘warme’ technologie. Robot Care Systems is erin geslaagd om, samen met senioren, juist op die manier een robotoplossing te bouwen. Vol met technologische hoogstandjes, maar tegelijkertijd aaibaar,” licht Joep de Groot van CbusineZ toe. “CbusineZ gelooft sterkt dat deze vorm van technologie kan bijdragen aan de kwaliteit van leven. Wij zullen ook samen met zorgprofessionals en RCS gaan kijken voor welke groepen patiënten LEA kan helpen bij de revalidatie of oefeningen in de thuissituatie.’

Access to Capital
De investering in RRC is door de Haagse wethouder Ingrid van Engelshoven (Kenniseconomie, Internationaal, Jeugd en Onderwijs) bekend gemaakt tijdens de tweede editie van Access to Capital, een investorsmatch voor jonge veiligheidsgerelateerde technologiebedrijven en innovatieve MKB’ers met groeiplannen. Volgens organisatoren Rabobank Regio Den Haag, ERAC, InnovationQuarter en het nationale veiligheidscluster HSD is het event een unieke kans om als veiligheidsbedrijf of startup in contact te komen met financiers, business angels en startkapitaalfondsen, en informatie te krijgen over verschillende financieringsmogelijkheden.

Ruim 170 ondernemers bezochten het event op de HSD Campus in Den Haag met pitches, interactieve presentaties met lessons learned van onder meer Fox-IT en EclecticIQ en een MoneyMarket. Net als RRC destijds in 2015, pitchten dit keer WeAware, Atmos, Sim-Ci, Delft Dynamics, Zivver en Interbox voor 50 potentiële investeerders.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics