Duits-Nederlandse grensregio: Van losse puzzelstukken naar integrale waterstofketen.

0

Verdere samenwerking is nodig om de toepassing van waterstof in de Duits-Nederlandse grensregio te versnellen. Dat was de hoofdboodschap van de derde ‘Hydrogen Cross Border Conference’ (HCBC 2023) die gisteren in Emmen plaatsvond. Meer dan 200 deelnemers uit het bedrijfsleven, van kennisinstellingen en overheden uit de grensregio kwamen bijeen om kennis te delen over alle facetten van de waterstofketen.

Van links naar rechts: Katja Baumann (Geschäftsführerin der MARIKO GmbH), Thom Duijvene de Wit (Gemeente Groningen), Melissa van Hoorn (Gedeputeerde Provincie Groningen), Roland Hentschel (Stadt Oldenburg), Jürgen Lenzing (Stadt Haren), Martina Kruse (Landkreis Emsland), Guido Rink (Wethouder Gemeente Emmen), Jelle Blekxtoon (FME)

“Als we van losse ontwikkelingen willen groeien naar totaaloplossingen, moeten de losse onderdelen van de waterstofketen bij elkaar komen”, zegt wethouder Guido Rink van gemeente Emmen “Van productie en transport van waterstof tot opslag en eindgebruik – alles moet in elkaar passen. Relaties zijn daarbij leidend. Daarom is het van groot belang dat we met elkaar in gesprek zijn en dat we veranderingen niet afwachten maar zelf veroorzaken.”

Randvoorwaarden
Samenwerkende deelstaten en provincies kunnen zorgen voor de juiste randvoorwaarden, zegt Dr. Magnus Bulert van de deelstaat Nedersaksen. “Die randvoorwaarden helpen bedrijven, onderzoeksinstituten en wetenschappers om dingen voor elkaar te krijgen in de waterstofketen. Samen met de noordelijke regio’s proberen we bijvoorbeeld de belemmeringen in de Europese wet- en regelgeving weg te nemen.”

Bij de ontwikkeling van een waterstofeconomie gaat het niet alleen om de techniek, zegt gedeputeerde Tjisse Stelpstra van de provincie Drenthe. “We kijken waar we financieel kunnen ondersteunen, hoe we mensen, organisaties en kennis bij elkaar kunnen brengen, hoe we opleidingen kunnen ondersteunen en de vergunningverlening eenduidig kunnen maken. Ook de communicatie is belangrijk, want nieuwe techniek moet uiteindelijk omarmd worden door de gebruikers.”

Link magazine editie februari/maart 2023 | jaargang 25 thema: Volle buffers en toch tekorten. Lees Link digitaal of vraag een exemplaar op: mireille.vanginkel@linkmagazine.nl

Kansen voor groene waterstof

Groene waterstof wordt internationaal gezien als een veelbelovende ontwikkeling binnen de energietransitie. De Europese Unie wil de inzet van waterstof vergroten.  Hoewel de productie van groene waterstof groeit, zal import voorlopig nodig zijn om aan de groeiende vraag te voldoen. Opslag en transport van waterstof zijn dan ook van doorslaggevend belang.

In Duitsland en Nederland werken diverse bedrijven aan innovaties op het gebied van schone waterstof. Grensoverschrijdende samenwerking versnelt die ontwikkeling, zegt Leo van der Burg van FME. “Duitse en Nederlandse bedrijven doen het behoorlijk goed. Wel geldt de wet van de remmende voorsprong; voorop lopen in innovatie betekent dat succes niet altijd gegarandeerd is en dat ontwikkelingen soms langzaam gaan. Omdat de markt nog onvolwassen is, zijn overheden vaak nog nodig als launching customers.”

 De Hydrogen Cross Border Conference is een jaarlijks terugkerende conferentie over ontwikkelingen in de waterstofeconomie aan beide zijden van de Duits-Nederlandse grens. HCBC 2023 werd georganiseerd door onder meer H2-Region Emsland, MARIKO GmbH, FME, OLEC e.V. en New Energy Coalition. Financiering komt van de organiserende partners, deelstaat Niedersachsen, H2-Ostfriesland, provincie Drenthe en de Gemeente Emmen. Na de twee eerdere edities in Duitsland (2021: 700 deelnemers online, 2022: 200 deelnemers) was dit de eerste HCBC die plaatsvond in Nederland.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics