Deutsches Museum in München organiseerde de uitreiking van de ZEISS Research Award 2023

0

Maandagavond reikte ZEISS twee onderzoeksprijzen uit aan in totaal vier wetenschappers in ceremoniële stijl. Prof. Dr. Immanuel Bloch was de ontvanger van de ZEISS Research Award, terwijl Dr. Simon Baier, Dr. Arindam Ghosh en Dr. Dasha Nelidova allemaal de Carl Zeiss Award for Young Researchers ontvingen. Door het uitreiken van dergelijke prijzen kan het bedrijf uitstekend onderzoek in optica en fotonica aanbevelen.

Van links naar rechts: Prof. Dr. Christine Silberhorn, Dr. Simon Baier, Dr. Arindam Ghosh, Dr. Karl Lamprecht, prof. dr. Immanuel Bloch en Prof. Dr. Jürgen Mlynek. Foto Zeiss

“De ZEISS Research Award bevordert de samenwerking tussen wetenschap en industrie en bevordert het onderzoek in de optische industrie. ” Daarom zijn we verheugd dat we het werk en de successen van geweldige onderzoekers kunnen prijzen. De prijs staat in het teken van uitstekende wetenschap die technologische vooruitgang mogelijk maakt en zo onze toekomst positief kan beïnvloeden”, aldus ZEISS CEO en President, Dr. Karl Lamprecht.

De ceremonie vond plaats in het Deutsches Museum in München ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van het planetarium – het was de eerste in zijn soort en ZEISS speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling ervan. Gasten uit het bedrijfsleven, de wetenschap en de politiek gingen in op de uitnodiging om de awards bij te wonen op de avond voor de start van de vakbeurs Laser World of Photonics.

Lamprecht benadrukte in zijn toespraak meteen het verband tussen de locatie en het evenement. “Het Deutsches Museum verzamelt belangrijke prestaties uit het verleden als tentoonstellingen in het heden en presenteert ze op zo’n manier dat we kunnen zien wat onderzoek en ontwikkeling voor ons heeft gedaan,” wees hij erop. Een van deze paden bracht de mensheid naar de ruimte. Lamprecht sprak over de maanlanding, een wonder van technologie omdat het vooral relevant was omdat 2023 het honderdjarig bestaan van het planetarium is. Iedereen gebruikt deze wonderen vandaag: “Elke smartphone heeft vandaag 120 miljoen keer de rekenkracht van de Apollo-geleidingscomputer”, zegt Lamprecht. De reden hiervoor zijn prestaties in onderzoek en ontwikkeling: “Alleen als je de natuur begrijpt, kun je deze kennis gebruiken om onze kwaliteit van leven te verbeteren.” De vier winnaars hebben precies dat bereikt.

Een pionier op het gebied van quantumonderzoek

De gepromoveerde kwantumfysicus, prof. dr. Immanuel Bloch, wordt beschouwd als een pionier van het kwantumonderzoek. Experts behandelen de wetenschappelijk directeur van het Max Planck Instituut voor Kwantumoptica in Garching bij München en hoogleraar experimentele fysica aan de Ludwig Maximilian Universiteit (LMU) in München al als de volgende Duitse Nobelprijswinnaar.

De ZEISS Research Award lijkt een baanbrekende stap in deze richting – vier van de vorige prijswinnaars wonnen immers een Nobelprijs. “Ik ben erg blij met deze prijs omdat het de aandacht vestigt op ons werk en onze prestaties viert. Ik sta alleen op het podium, maar ik heb dit succes te danken aan mijn hele team”, aldus Bloch. Hij heeft een nieuw onderzoeksgebied opgericht: de studie van kunstmatige kwantummaterie met behulp van ultrakoude atomen in kunstmatige lichtkristallen of optische roosters door middel van zeer complexe optische experimenten op het grensvlak van kwantumoptica, kwantuminformatieverwerking en vastestoffysica. Zijn werk heeft het mogelijk gemaakt om het samenspel tussen atomen of kleine moleculen nauwkeurig te meten en te regelen met behulp van ultrakoude kwantumgassen om beter te begrijpen hoe kwantummaterialen zoals supergeleiders werken. Als zodanig heeft hij met zijn onderzoek de weg vrijgemaakt voor het nieuwe interdisciplinaire veld van kwantumsimulatie.

De drie winnaars van de Carl Zeiss Award for Young Researchers hebben daarmee op deze jonge leeftijd al naam gemaakt in hun vakgebied. Dr. Simon Baier werkt aan kwantummechanica aan het Instituut voor Experimentele Fysica van de Universiteit van Innsbruck. Dr. Arindam Ghosh doet onderzoek in biotechnologie en biofysica aan de Julius Maximilians Universiteit van Würzburg. Dr. Dasha Nelidova werkt aan oogheelkunde aan het Instituut voor Moleculaire en Klinische Oogheelkunde aan de Universiteit van Basel, waar ze een methode heeft ontwikkeld voor het herstellen van het gezichtsvermogen na blindheid veroorzaakt door leeftijdsgebonden maculaire degeneratie – de meest voorkomende oorzaak van blindheid in geïndustrialiseerde landen. De Carl Zeiss Award for Young Researchers wordt uitgereikt door het Ernst Abbe Fonds van de Donors’ Association for the Promotion of Sciences and Humanities in Duitsland.

The Dutch High-Tech high-performance ecosysteem. You can request a copy from Link magazine: mireille.vanginkel@linkmagazine.nl

Uitstekende onderzoeksresultaten in optica en fotonica

ZEISS erkent sinds 1990 bijzondere prestaties op het gebied van optica en fotonica. De prijs werd voor het eerst gelanceerd als de Carl Zeiss Research Award. Het werd opgevolgd door de ZEISS Research Award in 2016. De volgende criteria zijn de sleutel tot de ZEISS Research Award: de kandidaten hebben uitstekende prestaties geleverd op het gebied van optica of fotonica; Ze moeten nog steeds actief onderzoek doen en hun werk biedt een groot potentieel om meer kennis op te doen en praktische toepassingen mogelijk te maken. Als aan deze criteria wordt voldaan, worden ze voorgesteld aan een jury van internationale wetenschapsexperts. Prof. Dr. Jürgen Mlynek van de Humboldt Universiteit Berlijn was aanwezig bij de prijsuitreiking in München en was hoofdjurylid.

Karl Lamprecht omschreef het evenement in het Deutsches Museum als een groot succes. “Het was een geweldige avond van wetenschap met uitstekende onderzoekers in het hart ervan. Ze hebben de erkenning gekregen die ze verdienen”, aldus de CEO en president van ZEISS. Een blik op de cijfers laat zien dat dit een serieus probleem is voor het bedrijf: in de eerste helft van dit boekjaar investeerde ZEISS bijna elke zevende euro omzet in onderzoek en ontwikkeling. Bedrijfsleven en wetenschap gaan hand in hand.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics