Demcon neem aandeel in Alia Instruments voor de uitontwikkeling van de stralingsvrije sensor.

0

Het ideaal van veilig, stralingsvrij meten komt voor sectoren als de baggerindustrie, tunnelbouw, mijnbouw en metaalrecycling dichterbij dankzij een investering van Demcon. Radioactieve straling vormt in deze sectoren van oudsher de basis voor dichtheidsmeters die meten aan slurry’s. Dat zijn abrasieve (schurende) materialen zoals zand, kiezel, grind of erts waaraan water is toegevoegd voor het transport. Alia Instruments heeft een alternatief ontwikkeld, een niet-nucleaire dichtheidsmeter die betrouwbaarder werkt en veiliger is voor mens en milieu. Recent heeft technologie-ontwikkelaar en -producent Demcon een aandeel genomen in de onderneming. Dat helpt Alia Instruments bij uitontwikkeling van de stralingsvrije sensor, inrichting van de productie en bewerking van de internationale markt. “Wij zijn onderdeel van de transitie van nucleair naar niet-nucleair.”

‘Van nucleair naar niet-nucleair’

Het meten van de dichtheid van slurry’s is nodig voor het verhogen van de efficiency en het bepalen van opbrengsten. Nucleaire dichtheidsmeting brengt veiligheidsrisico’s met zich mee, bemoeilijkt de dagelijkse operatie en is niet heel betrouwbaar. Al deze bezwaren worden ondervangen door de nieuwe dichtheidsmeter. Jan Peters, actief in de baggersector met zijn bedrijf Imotec, richtte er Alia Instruments voor op. Hij vond onderdak bij de incubator van Demcon in Enschede en riep de hulp van Demcon-engineers in voor ontwikkeling van het nieuwe, elektro-mechanische meetprincipe. “De hardware is zo simpel en robuust mogelijk, met het oog op de belasting door de veeleisende toepassingen. Het unieke zit ’m in de software voor het verwerken van de meetsignalen. Daarmee kunnen we onze meter tunen voor de specifieke klanttoepassing.”

Doorbraak
Het grootste voordeel is dat de nieuwe meter niet met straling werkt. Maar er zijn meer pluspunten, aldus directeur Jan Peters. “Wij berekenen direct de dichtheid en onze meting is betrouwbaarder, zelfs voor dichtheden tot boven de 3 kilogram per liter. De meter is eenvoudig in een leiding in te bouwen en aan te sluiten op de procesbesturing van de klant.” De eerste meters heeft Alia Instruments al verkocht, in de baggerindustrie en ook aan een van ’s werelds grootste mijnbouwbedrijven. Nu staat het bedrijf aan de vooravond van een doorbraak. “Wij maken deel uit van de transitie van nucleair naar non-nucleair. We helpen klanten hun productie efficiënter te maken met behulp van betere metingen en bij te dragen aan het bereiken van de VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling. Denk aan het verbeteren van de veiligheid en het verminderen van nucleair afval en water- en brandstofverbruik.”

Nieuwe investering
Demcon zet de ambitie van Alia Instruments kracht bij met een nieuwe investering. Jan Peters is er blij mee. “Demcon heeft veel bijgedragen aan de ontwikkeling van de meter en we willen hen graag aan boord houden voor de productie die zij nu voor ons gaan professionaliseren. We maken graag gebruik van hun kennis en kunde van engineering en productie.”

Vertrouwen
De investering past in Demcon’s visie op maatschappelijke verantwoordelijkheid, verklaart investment director Jemy Pauwels. “Wij investeren veel in technologie die oplossingen kan bieden voor maatschappelijke problemen. Dat doen we met kapitaal maar vooral ook met mensen, faciliteiten en huisvesting. Demcon investeert in Alia met cash, brede expertise, support en huisvesting in het nieuwe Demcon Technology Center.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics