DEMCON medical robotics, eigen merk voor medische robotica.

0

High-end technologiebedrijf DEMCON gaat met eigen producten de markt voor medische robotica op. Deze maand is daarvoor een nieuwe onderneming opgericht, DEMCON medical robotics. DEMCON werkt al jaren aan de ontwikkeling van technologie die medische interventies effectiever en efficiënter kan laten verlopen. Het eerste commerciële product, een naaldplaatsingsrobot voor diagnostiek en behandeling van tumoren, moet eind volgend jaar klaar zijn voor marktintroductie.  

DEMCON is bijzonder succesvol met productontwikkeling en productie voor de markt van medische technologie. Het focusgebied medical devices is inmiddels goed voor meer dan de helft van de omzet van de onderneming. De activiteiten omvatten contract-R&D, OEM-modules voor fabrikanten van medische apparatuur en onderzoeksprojecten op het gebied van minimaal-invasieve interventies en ‘image-guided’ (beeldgestuurde) therapie. Dit onderzoek levert nu de eerste resultaten op die geschikt zijn voor toepassing in de kliniek. Als logische vervolgstap is daarom DEMCON medical robotics opgericht, met als doel deze producten onder eigen merk naar de markt te brengen. 

Nauwkeurige naaldplaatsing

De eerste ontwikkeling van DEMCON medical robotics is een systeem voor naaldplaatsing, te gebruiken bij diagnostiek en behandeling van tumoren (onder meer in de lever). Zowel voor het nemen van een biopsie als voor ‘ablatie’ (het wegbranden met radio- of microgolfstraling, als alternatief voor chirurgie) moet onder beeldvorming een naald nauwkeurig in de tumor worden geplaatst. Dat ‘prikken’ gebeurt nu nog handmatig op geleide van een CT-scan. Deze procedure kost veel tijd en levert vaak niet in één keer het gewenste resultaat op. DEMCON heeft in samenwerking met de Universiteit Twente (UT) en  Koert de Jong van het Medisch Centrum Groningen (UMCG) een systeem ontwikkeld dat ‘first-time right’ de naald kan plaatsen. Dit najaar start een klinische studie, die het bewijs moeten gaan leveren over de effectiviteit en efficiëntie van deze aanpak moet opleveren. Parallel daaraan zet DEMCON medical robotics de procedure voor toelating tot de Europese markt (CE-markering) in gang. 

Benno Lansdorp.Tijdwinst

Benno Lansdorp, managing director bij DEMCON medical robotics, heeft hoge verwachtingen van het naaldplaatsingssysteem. “De huidige testen laten goede resultaten zien. Dat betekent tijdwinst en minder weefselschade en stralingsbelasting dan bij het herhaald prikken dat met handmatig plaatsen meestal nodig is. Het primaire resultaat dat wij willen aantonen is de verhoogde efficiëntie die met ons systeem is te behalen, waardoor ziekenhuizen meer procedures kunnen plannen in dezelfde tijd. Daarnaast verwachten we een betere plaatsingsnauwkeurigheid, wat een betere biopsie of een effectievere behandeling oplevert. Eind 2017 willen we het eerste systeem in een ziekenhuis geplaatst hebben.” Een volgend product is een instrument voor het minimaal-invasief plaatsen van pacemakerelektrodes op de buitenwand van het hart. 

Nieuwe onderneming

DEMCON medical robotics richt zich op concrete klinische problemen, benadrukt Benno Lansdorp. “Wij zijn applicatiegedreven en zien kansen voor concrete product-marktcombinaties: telkens voor een klinische uitdaging technologie ontwikkelen om diagnostiek en behandeling effectiever en efficiënter te laten verlopen.” Michiel Jannink, verantwoordelijk voor de gehele medische tak binnen de Demcon groep, ziet deze activiteit vol vertrouwen tegemoet. “Het is een logische stap gezien onze jarenlange expertise in dit veld, tegelijkertijd een mooie kans om samenwerkingen nog verder te intensiveren.”
Voor de komende jaren, de korte termijn, is de ‘roadmap’ van DEMCON medical robotics al goed gevuld. Samen met wetenschappelijke partners zal de start-up de plannen voor de lange termijn gaan invullen.

 

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics