Consortium onder leiding van Equinor Ventures investeert 30 miljoen euro in elektriciteitsopslagbedrijf Elesto.

0

Het Nederlandse grootschalige elektriciteitsopslagbedrijf Elestor heeft een investering van 30 miljoen euro binnengehaald. investering van een consortium geleid door de corporate venture capital-tak van de Noorse energiegigant Equinor.

Het consortium omvat ook de durfkapitaaltak van ‘s werelds grootste onafhankelijke tank opslagbedrijf Royal Vopak, de Nederlandse impactinvesteerder Invest-NL (als co-leadinvesteerder) en Somerset Capital Partners. Somerset Capital Partners, evenals bestaande aandeelhouders EIT InnoEnergy en Enfuro Ventures.

“De investering bewijst dat we het vertrouwen en de steun van deze diverse groep van zeer gerespecteerde investeerders. Tijdens het investeringsproces, gecoördineerd door Deloitte Corporate
Finance als Elestor’s exclusieve adviseur, hebben de investeerders een uitgebreide technische en operationele due diligence die zowel onze technologie als ons leveringsvermogen heeft gevalideerd
“, aldus Guido Dalessi, CEO van Elestor.

Elestor, dat is uitgeroepen tot een van de 10 meest innovatieve bedrijven in Nederland*, is nu klaar voor de implementatie van de technologie. Nederland*, is nu klaar om een ultrasnelle groeistrategie te implementeren die de commercialisering van haar bewezen waterstoftechnologie zal versnellen. de commercialisering van haar bewezen waterstofbromine flowbatterijtechnologie, tot een productiefaciliteit op GW schaal productiefaciliteit, wat een werkelijk ongekende ontwikkeling is.

“Wij zijn klaar om precies dat soort oplossingen voor de opslag van hernieuwbare elektriciteit te leveren waar de wereld nu om schreeuwt. om schreeuwt: Long Duration Energy Storage, of LDES. De uitbreiding van Elestor’s productiecapaciteit en supply chain management staat onder leiding van Hylke van Bennekom (COO, Elestor), die in april 2021 toetrad tot het managementteam van het bedrijf via een Management Buy-In (MBI)”, aldus Dalessi.

Baanbrekende technologie
Elestor werd in 2014 opgericht door Wiebrand Kout, Chief Technology Officer. flowbatterijen ontwikkeld met waterstof en broom als actieve materialen, die beide in vrijwel onbeperkte
vrijwel onbeperkte hoeveelheden. Bovendien genereert de batterij waterstof tijdens het laadproces. laadproces, biedt het concept verschillende nieuwe en unieke mogelijkheden voor integratie
met waterstofinfrastructuur en elektrolytische cellen. Als zodanig slaat de Elestor-technologie een brug tussen de twee werelden van energieopslag: met batterijen – maar in tegenstelling tot normale batterijen kunnen Elestor’s enorm groot zijn – en in de vorm van waterstof.

De technologie maakt het mogelijk om hernieuwbare energie, geproduceerd door windmolenparken of door zonne-energiecentrales op een manier die zowel kosteneffectief en efficiënt is, als robuust en schaalbaar.

“Technologieën voor energieopslag op lange termijn op grote schaal zullen een belangrijke rol spelen bij het voldoen aan de groeiende behoefte om de energiemarkten te stabiliseren. We kijken uit naar de samenwerking met Elestor,” aldus Gareth Burns, hoofd van Equinor Ventures.

Investeren in bedrijven en projecten die bijdragen aan de overgang naar een koolstofneutrale en circulaire economie is de hoeksteen van de strategie van Invest-NL. Zowel waterstof als energie
opslagfaciliteiten zoals batterijen zijn een geïntegreerd onderdeel van de uitvoering ervan. “Als Nationale Stimuleringsinstelling van Nederland is Invest-NL enthousiast om deel uit te maken
deel uit te maken van dit grote consortium van gerenommeerde investeerders. Wij zijn voorstander van baanbrekende technologieën zoals de waterstofbromine flow batterijen van Elestor omdat ze een enorm potentieel hebben om snel op te schalen en zo de Nederlandse transitie naar een koolstofneutrale en circulaire economie”, aldus Leo Holwerda, Chief Investment Officer van Invest-NL.

Economisch voordeel

De energietransitie draagt niet alleen bij aan de bestrijding van klimaatverandering en luchtverontreiniging. Bovendien, zullen Elestor en andere klimaattechnologiebedrijven nieuwe banen creëren, economische groei leveren en en financiële opbrengsten genereren voor investeerders.

“Het vermogen van Elestor om goedkope, grootschalige energieopslag te bieden, vormt de kern van de energietransitie die wij in onze hele beleggingsportefeuille willen ondersteunen.
die wij willen ondersteunen in onze hele investeringsportefeuille, die zich uitstrekt van batterijtechnologie tot duurzame en off-grid logistiek. technologie tot duurzame en off-grid logistieke vastgoedontwikkelingen voor de toekomst,” aldus Joes Daemen, oprichter en Managing Partner, Somerset Capital Partners.

Investeerders worden ook aangemoedigd door de samenwerking met Koninklijke Vopak, een expert in opslag en overslag van energie en chemicaliën. “Koninklijke Vopak werkt al enige tijd samen met Elestor. Onze gezamenlijke ambitie is het opschalen van de elektriciteitsopslagcapaciteit van flowbatterijen en deze vervolgens verder te ontwikkelen tot industriële schaal. Long Duration Energy Storage is onderdeel van de strategie van Vopak om versneld toe te werken naar de opslag en verwerking van nieuwe energie”, aldus Leo Brand, directeur Vopak Ventures.

Elestor blijft bijdragen aan het succes van zijn vroege investeerder, het schone energieconcern Koolen Industries, die geïntegreerde oplossingen levert die elke stap van elektriciteit
opwekking tot oplossingen voor eindgebruikers.

“Kosteneffectieve opslag van schone energie is van het grootste belang voor de energietransitie. Kees Koolen gelooft dat de door Elestor ontwikkelde technologie een elegante oplossing is voor de uitdaging van elektriciteitsopslag op grote schaal. Als investeerder ben ik altijd blij als een groepsbedrijf in staat is om de sprong te maken naar een volgende groeifase. Felicitaties aan Guido en het Elestor team voor met het binnenhalen van deze investeringsronde en laten we verder gaan met ons gezamenlijke doel: Schone energie voor iedereen”, aldus Kees Koolen, oprichter en CEO van Koolen Industries.

Elestor heeft een innovatieve technologie voor elektriciteitsopslag geïntroduceerd voor grootschalige stationaire toepassingen. Door gebruik te maken van goedkope, overvloedige actieve materialen (waterstof & broom), gecombineerd met een gepatenteerd systeemontwerp en eenvoudig te fabriceren cellen, worden de kosten voor elektriciteitsopslag tot een absoluut minimum beperkt.

Equinor Ventures investeert in en ondersteunt innovatieve bedrijven om de toekomst van energie vorm te geven. van energie. Equinor Ventures is de risicodragende tak van Equinor die zich richt op investeert in ambitieuze startende en groeiende bedrijven.

Invest-NL is een impact-investeerder die zich inzet voor bedrijven en projecten die Nederland duurzamer en innovatiever maken. Nederland duurzamer en innovatiever maken. Haar strategische focus ligt op het versnellen van de overgang naar een koolstofneutrale en circulaire economie.

Link magazine editie juni 2022 | jaargang 24 thema: Hoe slaan we de brug tussen de software- en de hardware-engineers? Lees Link digitaal of vraag een exemplaar op: mireille.vanginkel@linkmagazine.nl’

Met het New Energies, Feedstocks & Sustainability fonds richt Vopak Ventures zich op het financieren van ondernemingen die nieuwe duurzame oplossingen mogelijk maken op gebieden als zero emissievrije brandstoffen, groene grondstoffen, recyclingoplossingen en flowbatterijen.

Somerset Capital Partners is een familiebedrijf dat actief is op het gebied van private equity, durfkapitaal, publieke equity en vastgoed. Belangrijke domeinen zijn e-commerce, consumenten, energie, mobiliteit, biowetenschappen, voeding, transport en (logistiek) vastgoed.

EIT InnoEnergy is opgericht in 2010 en wordt ondersteund door het Europees Instituut voor Innovatie en Technologie (EIT). Wereldwijd erkend als de meest actieve investeerder in duurzame energie en de drijvende kracht achter drie strategische Europese initiatieven, waaronder de European Battery Alliance (EBA), het European Green Hydrogen Acceleration Centre (EGHAC) en het European Solar Initiative (ESI).

Enfuro Ventures investeert in bedrijven die actief zijn op het gebied van duurzame energie. Enfuro is in de zomer van 2013 opgericht door Erik Schut en Ruud Rijbroek, twee ervaren ondernemers die een serieuze bijdrage willen leveren aan de transitie naar duurzame energie.

De missie van Koolen Industries is om schone energie en schone mobiliteit het nieuwe normaal te maken voor iedereen. Beschikbaar, bereikbaar en betaalbaar. Koolen Industries investeert
in cleantech bedrijven en stelt haar groepsmaatschappijen in staat te presteren en te cocreëren.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.