Consortium HiTex ontvangt €1 miljoen voor onderzoek naar slim textiel

0

Het HiTex-project heeft vanuit de regeling RAAK-PRO een financiering van €1 miljoen voor de komende vier jaar ontvangen. In het project werken 14 onderzoeksinstituten, textiel- en elektronicabedrijven uit mkb en grootbedrijf samen om onderzoek te doen naar de ontwikkeling van in textiel geïntegreerde ICT. Hiervoor worden binnen het project drie prototypen ontwikkeld met de focus op toepassingen voor outdoor, interieur en technisch textiel. De financiering voor het HiTex-project is aangevraagd vanuit het lectoraat Sustainable & Functional Textiles van hogeschool Saxion onder leiding van lector Jan Mahy.

 Om in te spelen op trends als Internet of Things, werken binnen het HiTex-project bedrijven uit verschillende disciplines samen aan innovatieve oplossingen voor het creëren van een “connected” omgeving. Textiel biedt hiervoor een perfect platform: het is als muur- en vloerbedekking een belangrijk onderdeel van onze leefomgeving en is qua structuur zeer geschikt voor integratie met technologie. Denk aan het toevoegen van functionaliteiten als licht, warmte en “sensing” in tenten, slimme vloerbedekkingen en beschermende kleding. In het HiTex-project werken partners uit de hele waardeketen samen en onderzoeken onder andere inkjet printen, 3D weven, technisch borduren, lamineren en nano-coatings als methoden om textiel en ICT te integreren.

Inzet slim textiel voor opvang slachtoffers

Eliza Bottenberg, projectleider HiTex en onderzoeker binnen het lectoraat Sustainable & Functional Textiles van hogeschool Saxion geeft inzicht in de mogelijkheden van “embedded textile”: “De toepassingen van slim textiel zijn oneindig. Bijvoorbeeld bij de opvang van slachtoffers bij een natuurramp. Wanneer energie met behulp van flexibele zonnecellen op het tentzeil opgevangen kan worden en vervolgens direct omgezet kan worden in stroom, kunnen hulpverleners en slachtoffers voorzien worden van warmte, licht en het opladen van bijvoorbeeld de mobiele telefoon. Maar denk ook aan slim textiel in vloeren van verzorgingstehuizen, door bewegingspatronen van ouderen te meten kunnen verzorgers betere hulpverlening bieden en daar zijn waar het nodig is.” Het project heeft als doel het bedrijfsleven te helpen met het ontwikkelen van dergelijke toepassingen, van produceerbaarheid tot marktverkenning.

Over het Hi-Tex project

Textiel- en elektronicabedrijven uit de hele keten ontwikkelen met lectoren, docenten en studenten van Saxion en Fontys de route naar “embedded textile”. Doel is dat elektronische componenten direct en precies in deze textiele drager kunnen worden geïntegreerd, waardoor ze kunnen communiceren in en met de omgeving. Het resultaat: een innovatief meerlaags robuust textiel dat toegepast kan worden in diverse producten. De Hi-Tex partners zijn: Hogeschool Saxion, Fontys Hogescholen, Ten Cate outdoor Fabrics, TANATEX Chemicals, SPGPrints, Elitac systems, Luminis Arnhem, Low & Bonar, ItoM Medical, InnoVisser, Modint, Schmits International, Thales en Artex.

Over RAAK-PRO

Met RAAK-PRO bevordert Regieorgaan SIA de kwaliteit van praktijkgericht onderzoek aan hogescholen. De regeling richt zich op het versterken van de onderzoekscapaciteit van betrokken lectoraten, altijd in nauwe samenwerking met het nationale kennisnetwerk en de beroepspraktijk.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics