Breakthrough Energy, opgericht door Bill Gates, investeert in RIFT en Cellcius.

0
Vandaag verwelkomde Breakthrough Energy officieel een tweede cohort van Breakthrough Energy Fellows (BE Fellows) in zijn wereldwijde programma dat is ontworpen om de ontwikkeling van geavanceerde klimaattechnologieën te ondersteunen. Met de toevoeging van deze nieuwe Fellows omvat het programma nu in totaal 63 leiders die werken aan bijna 30 baanbrekende technologieën die het potentieel hebben om de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk te verminderen.

BE Fellows is een signatuurprogramma van Breakthrough Energy, de klimaatorganisatie opgericht door Bill Gates. Het programma biedt innovators van over de hele wereld financiering, mentorschap, onderwijs en toegang tot het Breakthrough Energy-netwerk om hun klimaattechnologieën te ondersteunen op het pad van vroege ontwikkeling tot wijdverspreide implementatie. Het programma omvat in totaal 49 Innovator Fellows en 14 Business Fellows die advies geven om deze technologieën op de markt te brengen.

Experts zijn het erover eens dat de enige manier om de ergste gevolgen van klimaatverandering te voorkomen, is om de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen te verminderen van 51 miljard ton per jaar tot netto nul. De wereld heeft een ongekende technologische transformatie nodig in bijna elke sector van het moderne leven om dit doel te bereiken, maar het startup-ecosysteem van vandaag is niet ontworpen om klimaatvernieuwers te ondersteunen met de vereiste schaal en urgentie. Het BE Fellows-programma helpt die kloof te overbruggen.

“Ons tweede cohort van Breakthrough Energy Fellows vertegenwoordigt een groep briljante, wereldwijde innovators en klimaatdenkers, die allemaal een diepgewortelde toewijding delen aan het vinden van innovatieve oplossingen om de klimaatcrisis op te lossen. Deze ongelooflijke individuen werken elke dag aan het introduceren van nieuwe technologieën en disruptieve benaderingen in een verscheidenheid aan industrieën die de kracht zullen hebben om onze duurzame toekomst opnieuw vorm te geven,” zei Ashley Grosh, Vice President, Breakthrough Energy Fellows. “Om te slagen, hebben deze leiders een uniek op maat gemaakte set middelen nodig, en daarom hebben we het Fellows-programma gecreëerd. We zijn erg verheugd om deze opmerkelijke groep in ons tweede cohort te verwelkomen en hen te ondersteunen bij het aangaan van onze meest urgente uitdagingen op het gebied van schone technologie.”

BE Fellows richt zijn ondersteuning op technologieën die oplossingen bieden voor de vijf grote uitdagingen van Breakthrough Energy. Het tweede cohort bestaat uit 47 Innovator en Business Fellows die werken aan koolstofafvang, -opslag en -vastlegging; cement; elektrobrandstoffen; voedsel en landbouw; waterstof; langdurige opslag; en staalprojecten. Het programma omvat ook projecten in biobrandstoffen, waterbehandeling, HVAC-systemen, lichtgewicht en hernieuwbare energiebronnen. Alle Fellows werden geselecteerd door middel van een competitief aanvraagproces en een rigoureuze technische evaluatie en moeten aantonen en modelleren dat ze in staat zijn om 500 miljoen ton koolstofdioxide per jaar op schaal te verminderen.

In het eerste jaar van het programma heeft het eerste cohort van BE Fellows veel bereikt en blijft profiteren van het programma terwijl ze werken aan het commercialiseren van hun technologieën.

“De vooruitgang en het succes van ons eerste cohort is een bewijs van hun expertise en drive, en de inherente behoefte aan hun innovaties in de huidige klimaatruimte. Het nieuwe cohort Fellows zal niet alleen profiteren van de middelen en ondersteuning van Breakthrough Energy, maar ook van de samenwerking met het eerste cohort , waardoor dit een ervaring van onschatbare waarde is,” zei Grosh.

Link magazine editie september 2022 thema Arbeidsmarktkrapte: een zorg, maar ook kansrijk. Lees Link digitaal of vraag een exemplaar op: mireille.vanginkel@linkmagazine.nl’

RIFT gaat ijzer inzetten als schone brandstof. Dit doen zij door het verroesten (verbranden) van ijzer. Dit levert energie op die wordt omgezet in stoom of heet water. Vervolgens wordt het ijzer weer ontroest door een chemische reactie met waterstof. Zo wordt duurzame waterstof vervoerbaar opgeslagen en toepasbaar voor koolstofvrije warmtelevering op hoge temperatuur. De zogenaamde Iron Fuel Technology™ is bewezen CO2 vrij, circulair, veilig, compact en vergelijkbaar of lager in kosten dan andere schone technology.

Een van de grootste energiebehoeftes is de behoefte aan warmte. Warmte voor bijvoorbeeld het verwarmen van een woning of voor warm water om te douchen. Warmte die momenteel nog veelal uit gas gehaald wordt. En dat terwijl er enorm veel onbenutte warmte in de vorm van restwarmte wordt geloosd in industriële sector. Deze restwarmte kan vanuit de industrie worden opgeslagen met de innovatieve warmtebatterij van Cellcius, welke werkt met twee eenvoudige en veilige ingrediënten: zout en water. Dankzij deze slimme technologie is dit dé oplossing voor het verliesvrij vervoeren van restwarmte. Zo ontstaan er mogelijkheden voor het flexibiliseren van warmtenetwerken. Cellcius is bezig met het doorontwikkelen en opschalen van deze warmtebatterijtechnologie. Zo wordt het mogelijk om emissieloos te verwarmen en CO2-uitstoot drastisch te reduceren.

Nominaties en vooraanvragen staan nu open voor het derde cohort van BE Fellows, die in 2023 aan het programma zullen deelnemen. Geïnteresseerden kunnen meer te weten komen op de website van Breakthrough Energy. Details over de 2022-klasse van Fellows zijn hieronder en de website.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics