Bob Chylak, Kulicke & Soffa: ‘We deden overnames in Eindhoven mede om er een footprint te hebben’

0

Het gaat goed met Kulicke & Soffa Netherlands in Eindhoven, in casu het vroegere Assemblèon. Sinds de overname is er veel vooruitgang geboekt, vertelt Bob Chylak. Hij was nauw betrokken bij de take-over als hoofd van het technische team dat Assemblèon, voorafgaand aan de deal, heeft geanalyseerd op zaken als technologie, capaciteit en concurrentievermogen.

Bob Chylak

De overname eind 2014 voor 98 miljoen dollar bracht de voormalige Philips-onderneming weer in financieel rustig vaarwater. En resulteert inmiddels in groei van de omzet in Eindhoven, aldus Chylak. Zo is er recent een grote order verworven van een Amerikaanse consumentenproducten multinational. ‘Dat heeft alles te maken met de hoge kwaliteit en nauwkeurigheid van de advanced packaging machines die we in Eindhoven ontwikkelen en bouwen. Een machine die ook heel goed klantspecifiek is te maken, belangrijk want dat is wat de klant tegenwoordig eist’, zo stelt de vice president global process engineering van de Singaporese fabrikant van systemen voor het packagen van halfgeleiders en het assembleren van elektronica.

State of the art

Tegen die achtergrond moet de investering van K&S medio vorig jaar gezien worden in het Process & Applications lab in Eindhoven, een faciliteit met een oppervlak van 180 vierkante meter. Sinds de verzelfstandiging uit Philips had Assemblèon niet meer de beschikking over een eigen onderzoek- en testfaciliteit. ‘En dat was een gemis. Een dergelijk lab, waar we met de klant diens nieuwe machine kunnen testen, is van groot belang. Samen met bedrijven als Indium Corporation en MPM Speed Line, leveranciers van de semicon en elektronica-industrie, hebben we dit met state-of-the-art equipment kunnen inrichten. Met voor deze partners als winstpunt dat zij nu over een showroom beschikken waar zij hun producten aan hun klanten kunnen tonen.’

Director Supply Chain & Operations Miel Ramselaar van Kulicke&Soffa toont trots de Best Customer Award. Foto © Sam Rentmeester

Best Industrial Customer

Alles bijeen een forse uitgave voor K&S, maar die hoeft niet vandaag of morgen te worden terugverdiend: ‘Dit is een investering voor de langer termijn’, benadrukt Chylak. Vorig jaar won Kulicke & Soffa Netherlands de Best Industrial Customer Award 2017 (een van de Dutch Industrial Suppliers Awards, een initiatief van Link Magazine, de ING bank en Isah Business Software), prestigieuze prijs. Onder andere omdat een onderneming zich er niet zelf voor kan nomineren, maar tevreden toeleveranciers dat moeten doen. Ook dat onderstreept voor Chylak dat de investering in het Eindhovense een verstandige is geweest.

Footprint in Eindhoven

Het is voor hem nooit een overweging geweest de activiteiten van Assemblèon naar Azië te halen, waar een groot deel van de markt is. ‘R&D hebben wij verspreid over de hele wereld zitten. Productieactiviteiten overhevelen naar Singapore zou niet zinvol zijn geweest. Van het type packagingmachine dat we in Eindhoven maken produceren we er immers maar enkele per kwartaal. Andersom wilden we wel graag een footprint in Eindhoven hebben. Een stad en regio met veel hoogopgeleide, getalenteerde mensen en een fijne plek om te werken en te wonen’, zo is zijn observatie.

Gunstig ecoysteem

Enkele maanden eerder nam Kulicke & Soffa ook het jonge bedrijf Liteq over dat lithografie-oplossingen voor packagen van chips op de markt brengt. Ook deze activiteiten zet K&S voort in Eindhoven. Het gunstige ecosysteem van de Brainport-regio heeft bijgedragen aan de overname, zo liet bedrijf bij die gelegenheid weten.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics