Balluff introduceert slimme sensor IoT

0

De input van intelligente sensoren speelt een belangrijke rol in een Industrie 4.0-omgeving bij het genereren, transporteren en verwerken van informatie. Balluff speelt hierop in met de BOS 21M ADCAP, een optische multifunctionele sensor. De sensor, die sinds november vorig jaar op de markt is, maakt gebruik van rood licht, waarbij de gebruiker kan kiezen uit vier sensormodi: achtergrondonderdrukking, energetisch diffuus, retroreflectie of zender-ontvanger. Alle sensorfuncties kunnen via IO-Link worden geconfigureerd terwijl het systeem in bedrijf is, zodat de systeemcontroller een remote teach-in kan starten. Daarnaast detecteert de sensor de actuele bedrijfsomstandigheden, verzamelt en verwerkt informatie en levert veel meer data dan alleen het schakelsignaal via IO-Link. Detectiesignalen worden in de sensor voorbereid en voorbewerkt. Dit ontlast de systeemcontroller en reduceert het datavolume van de veldbussystemen.
De uitgebreide, slimme diagnosefuncties van de BOS 21M ADCAP levert belangrijke informatie, zoals verwachte levensduur, bedrijfsuren en functiereserve. Door de emissiewaarden als maat voor de kwaliteit van het sensorsignaal te monitoren, kunnen vuilafzettingen, sensorafwijkingen, instelfouten of andere onregelmatigheden betrouwbaar en tijdig worden gedetecteerd. Als het gaat om bedrijfszekerheid biedt deze intelligente sensor nog meer: het is de eerste sensor die de output van de emitter LED direct optisch bewaakt en daarnaast het ‘stressniveau’ bepaalt aan de hand van de inwendige temperatuur van de sensor en de voedingsspanning.
De eerste reacties op de BOS 21M ADCAP zijn zeer positief, meldt Huub Vaessen, directeur Balluff Nederland. ‘Bedrijven en technici zijn benieuwd naar de nieuwe functies en de mogelijkheden om meer informatie te krijgen over de status van apparaten. Ook de mogelijkheden voor het pre-processen van gegevens zijn voor hen zeer interessant. Omdat de toepassing van de BOS 21M ADCAP nieuwe opties biedt in het ontwerp en de bediening van machines, hebben veel bedrijven sensoren op proef besteld om deze uit te proberen in de eigen fabriek en te de meerwaarde ervan te ontdekken. Dit betreft onder meer grote autobedrijven, maar ook automatiserings- en machinebouwbedrijven.’ Of de vraag naar de sensor zal toenemen in het licht van Industrie 4.0, is volgens Vaessen moeilijk te voorspellen. ‘Meestal duurt het enkele maanden of zelfs jaren voordat het volledige potentieel van een nieuw apparaat met nieuwe functies wordt benut. We zullen eerst de eindgebruikers moeten overtuigen van de voordelen en dan volgt de vraag vanzelf.’ Inmiddels zijn de eerste orders ontvangen.
www.balluff.nl

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics