Aviko neemt Chinese fritesproducent Hongyuan Louis over

0

Aviko neemt Chinese fritesproducent Hongyuan Louis over Overname zal de groeiambitie van Aviko in China verder stimuleren.

Het in Nederland gevestigde bedrijf Aviko, één van Europa’s grootste producenten van verse, diepgevroren, gedroogde en specialty aardappelproducten en onderdeel van Royal Cosun heeft overeenstemming bereikt met Hongyuan Agriculture om 90% van haar aandelen in Hongyuan Louis te verwerven.

Hongyuan Louis is een relatief jonge producent van diepgevroren frites in Xilinhot, ten noorden van Bashang in China. De deal omvat een fabriek met een jaarlijkse capaciteit van 50.000 ton, aardappelopslagplaatsen, een semi-automatisch koelhuis, ketelhuis, afvalwaterzuivering en ongeveer 170 werknemers. Hongyuan Agriculture blijft als aandeelhouder met een belang van 10% betrokken en werkt nauw met Aviko samen onder meer voor de inkoop van aardappelen.

Aviko is sinds 2007 actief in China met productieactiviteiten in Gansu. In de afgelopen jaren heeft Aviko met succes een sterk, commercieel distributienetwerk voor diepgevroren aardappelproducten in heel China opgezet, met een verkoopkantoor in Shanghai. Vandaag de dag wordt Aviko gezien als één van de toonaangevende internationale merken voor diepgevroren aardappelproducten.

“Met een gemiddelde marktgroei voor diepvriesfrites van 10% per jaar is China van groot strategisch belang voor Aviko. Voor ons is de acquisitie van Hongyuan Louis de perfecte gelegenheid om onze toch al sterke Chinese commerciële positie aan te vullen met moderne, lokale productiefaciliteiten”, zegt CEO Aviko Groep Chris Deen. “Deze deal zal ons helpen een prominente marktpositie in China te verwerven en te behouden”.

Meer en meer Chinese klanten omarmen de westerse cultuur, mode en gewoonten. Dit vertaalt zich ook in een snel groeiende populariteit van westers georiënteerde menu’s. Aardappelen en aardappelproducten zoals frites worden daarom steeds vaker een favoriet onderdeel van de dagelijkse voeding.

“Deze overname past perfect in de ambitie van Cosun om een leidende positie in plantaardige oplossingen te nemen. Wij geloven dat plantaardig de sleutel is tot een duurzame toekomst voor de volgende generaties. We staan dan ook helemaal achter de groeistrategie van Aviko die erop gericht is volledig te profiteren van de wereldwijde groei op de markt voor aardappelproducten”, zegt Albert Markusse, CEO Cosun.

Met activiteiten in meer dan 110 landen en productielocaties in Nederland, Duitsland, België, Zweden, Polen en China behoort Aviko tot de vier grootste aardappelverwerkende producenten ter wereld. Het bedrijf maakt deel uit van Royal Cosun, een Nederlandse coöperatie met een omzet van meer dan 2 miljard euro, actief in plantaardige voedingsmiddelen, ingrediënten voor diervoeding, circulair veevoer, bio-based oplossingen en groene energie.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics