ASML-CEO Peter Wennink wordt voorzitter Raad van Toezicht TU/E

0

ASML-topman Peter Wennink wordt per 1 september voorzitter van de Raad van Toezicht van de TU/e. Hij volgt Baptiest Coopmans op, die aan het einde zit van zijn tweede termijn als voorzitter. Louise Gunning treedt toe als lid van de Raad van Toezicht.

Peter Wennink is al ruim vier jaar lid van de Raad van Toezicht van de TU/e. Hij heeft een financiële achtergrond en werkt al ruim twintig jaar bij ASML, sinds 2013 als CEO. ASML is wereldmarktleider op gebied van lithografiemachines voor chipsproductie en investeert veruit het meeste in R&D van alle Nederlandse bedrijven.

Louise Gunning, foto TU/E

Louise Gunning

Louise Gunning heeft een rijke carrière doorlopen in het hoger onderwijs. Ze was universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, ze was voorzitter van de UvA, en eerder was ze voorzitter van het AMC Amsterdam en decaan van de faculteit der Geneeskunde. Ook was ze voorzitter van de European Public Health Association (EUPHA). Momenteel is ze voorzitter van de Raad van Commissarissen van Royal Schiphol Group. Gunning volgt in de Raad van Toezicht Jakob Fokkema op, oud-rector van de TU Delft.

Zeldzame klasse

“We zijn bijzonder verheugd met deze ontwikkelingen in onze Raad van Toezicht”, zegt Robert-Jan Smits, voorzitter van het College van Bestuur van de TU/e. “Peter Wennink is, met zijn veeljarige ervaring als CEO van een hightechbedrijf met een sleutelrol in de wereldwijde chipsindustrie, van zeldzame bestuurlijke klasse. Zijn inzet en betrokkenheid bij de TU/e onderstrepen de bijzondere banden tussen de universiteit en de industrie in Brainport.” Smits: “Ook de toetreding van Louise Gunning is van niet te onderschatten waarde voor onze Raad van Toezicht. Ze brengt zeer ruime bestuurlijke en internationale ervaring in op gebied van hoger onderwijs en wetenschap.”

Link magazine juni/juli 2020, Lees Link magazine digitaal of vraag een exemplaar op: uitgever@linkmagazine.nl

Zeer dankbaar

“We zijn zeer dankbaar voor de inzet van Baptiest Coopmans, die acht jaar voorzitter was, en RvT-lid Jacob Fokkema”, vertelt Smits. “Coopmans heeft afgelopen jaren regie gevoerd op de samenstelling van de Raad van Toezicht en het College van Bestuur, en geprobeerd het beste team voor de TU/e bijeen te brengen. Hij was zeer betrokken, in een periode waarin de TU/e haar onderwijs volledig opnieuw inrichtte en de studentenpopulatie zag verdubbelen. In dat proces is en was de Raad van Toezicht van grote waarde voor de universiteit.”

Andere leden RvT

De Raad van Toezicht bestaat vanaf 1 september naast Wennink en Gunning uit prof. Coen Teulings, oud-directeur van het CPB, en Mariëtte Hamer, voorzitter van de SER. Daarnaast is er nog een vacature, waarvoor de wervingsprocedure momenteel loopt.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics