Afvalfonds en Nedvang zoeken naar innovaties met de gehele verpakkingsafvalketen.

0

Stichting Afvalfonds Verpakkingen en Nedvang werken samen om geavanceerde recycling van verpakkingsafval mogelijk te maken. Het Afvalfonds en Nedvang sloten in dit kader een samenwerkingsovereenkomst om moeilijk te recyclen plastic verpakkingsafval te leveren aan SABIC en Plastic Energy’s chemische recycling fabriek SPEAR in Geleen (SABIC Plastic Energy Advanced Recycling BV).

We onderzoeken en regisseren innovaties die bij kunnen dragen aan het meer en vooral nog beter recyclen van verpakkingen en de meer hoogwaardige inzet van recyclaat. Met deze overeenkomst worden de mogelijkheden en kansen van geavanceerde recycling (chemisch recyclen) verder onderzocht

Wij zijn daarom, met de hele keten, altijd op zoek naar optimalisaties, nieuwe technieken en goed werkende samenwerkingsverbanden. We kijken vooruit, en willen onze koploperpositie in Europa behouden. Het Afvalfonds en Nedvang zijn dan ook trots op deze samenwerking met SPEAR.

Kunststoffolies eerste stap
We starten met de levering van folies uit nagescheiden restafval en aanvullend daarop onderzoeken we ook de mogelijkheden om plastic verpakkingsafval te leveren dat mechanisch moeilijk of niet recyclebaar is. Om in de toekomst de ambitieuze recycledoestellingen te halen, stimuleren het Afvalfonds en Nedvang innovatie voor nieuwe recycletechnieken. Met deze pilot onderzoeken we of en in hoeverre deze recyclingtechniek een toegevoegde waarde kan leveren voor plastic materiaalstromen die nu moeilijk of niet recyclebaar zijn.

Hoe werkt dit proces?
Het pyrolyse-proces van SPEAR zet gebruikt plastic om in een gerecyclede olie, TACOIL. Deze TACOIL wordt door SABIC gebruikt in hun productieproces als alternatief voor traditionele fossiele materialen om nieuw plastic te maken. Voor dit proces gaat Nedvang voor de helft van de totale capaciteit materiaal in vlokkenvorm aanleveren. We zijn momenteel in gesprek met diverse marktpartijen die het materiaal kunnen voorbehandelen om het geschikt te maken voor levering aan SPEAR.

Elke verpakking telt
“Succesvol hergebruik van verpakkingsafval kan niet zonder te blijven innoveren. Als Afvalfonds en Nedvang stimuleren wij niet alleen innovatie in de recycling van folies, ook de recycling van PET-schaaltjes en drankenkartons pakken wij aan, samen met de partijen die deze verpakkingen gebruiken en recyclen. We nemen in deze projecten de regie in handen en willen hiermee de koers uitzetten richting een circulaire economie voor verpakkingen”, aldus Hester Klein Lankhorst, algemeen directeur Afvalfonds Verpakkingen.

Werkbezoek Sevilla
Eind maart hebben we een bezoek gebracht aan de advanced recycling fabriek van Plastic Energy in Sevilla en het Pre-Treatment proces van de toeleverancier van Plastic Energy ernaast. Het heeft ons veel praktische informatie opgeleverd over de inrichting van de operationele processen. De bouw van het SPEAR project in Geleen is in januari 2021 gestart en de verwachting is dat de geavanceerde recyclingeenheid eind 2022 operationeel zal zijn.

Stichting Afvalfonds Verpakkingen is namens de bedrijven die verpakte producten op de markt brengen verantwoordelijk voor de inzameling en recycling van die verpakkingen. De bedrijven financieren dit systeem gezamenlijk door een bijdrage per verpakking af te dragen aan het Afvalfonds Verpakkingen. Per 1 januari 2023 komt hier ook het verpakkingsafval bij dat lijkt op huishoudelijk afval en vrijkomt in o.a. scholen, kantoren en winkels. Zo zorgt het Afvalfonds Verpakkingen er samen met bedrijven voor dat nog meer afval een tweede leven krijgt als grondstof voor nieuwe producten of verpakkingen.

Nedvang registreert, stimuleert en organiseert de inzameling en recycling van verpakkingsafval in Nederland. Met betrouwbare cijfers, gerichte expertise en een breed netwerk, ondersteunen zij gemeenten en afvalbedrijven bij het optimaliseren van hun prestaties en werken aan een toekomstbestendige recyclingketen voor verpakkingen. Nedvang zorgt voor de effectieve en efficiënte uitvoering van de producentenverantwoordelijkheid voor verpakkingen en draagt daarmee bij aan de circulaire economie.

Link magazine editie april 2022 thema OOK HET MKB MOET
‘PARIJS’ HALEN. HOE? Lees Link digitaal of vraag een exemplaar op: mireille.vanginkel@linkmagazine.nl’

Plastic Energy is een wereldleider op het gebied van chemische recycling en biedt een duurzame oplossing om plastic afval te helpen voorkomen, door voorheen niet-recyclebaar plastic afval om te zetten in een waardevolle grondstof. Onze gepatenteerde en bewezen chemische recyclingtechnologie zet plastic afval om in een optimale grondstof (TACOIL) voor het maken van gerecyclede kunststoffen van virgin-kwaliteit. Plastic Energy heeft momenteel twee chemische recyclingfabrieken die constant in bedrijf zijn in Spanje en is een van de weinige bedrijven wereldwijd die TACOIL gemaakt uit plastic afval heeft verkocht ter vervanging van fossiele grondstoffen bij de productie van nieuwe kunststoffen. We lopen voorop in de transitie naar een circulaire economie voor plastic.

SABIC is een wereldwijd gediversifieerd chemiebedrijf, met het hoofdkantoor in Riyadh, Saudi-Arabië. Het produceert op wereldwijde schaal in Noord- en Zuid-Amerika, Europa, het Midden-Oosten en Azië-Pacific en maakt verschillende soorten producten: chemicaliën, basis- en hoogwaardige kunststoffen, agri-nutriënten en metalen.

SABIC ondersteunt zijn klanten door kansen te identificeren en te ontwikkelen in belangrijke eindgebruikerstoepassingen zoals de bouw, medische apparatuur, verpakking, agri-nutriënten, elektriciteit en elektronica, transport en schone energie. In 2021 bedroeg de productie 58 miljoen metrische ton.

Het bedrijf heeft wereldwijd meer dan 31.000 werknemers en is actief in ongeveer 50 landen. SABIC bevordert innovatie en vindingrijkheid, heeft wereldwijd 10.090 octrooiaanvragen ingediend en beschikt over aanzienlijke onderzoeksmiddelen met innovatiehubs in vijf belangrijke regio’s – de VS, Europa, het Midden-Oosten, Zuid-Azië en Noord-Azië.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.