Advies over hoe digitalisering en duurzaamheid elkaar juist kunnen versterken

0

Digitalisering verandert onze samenleving ingrijpend, met grote gevolgen voor de duurzaamheid. Digitalisering gaat gepaard met een hoog energieverbruik maar kan ook circulariteit ondersteunen. Op 9 februari 2021 brengt de Rli zijn advies ‘Digitaal duurzaam’ uit dat zich richt op de samenhang tussen digitalisering en duurzaamheidsopgaven. Het gaat specifiek in op drie verschillende domeinen: energie, mobiliteit en circulaire bouweconomie. Het advies wordt aangeboden aan de staatssecretarissen van Infrastructuur en Waterstaat en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en aan de bewindspersonen van Economische Zaken en Klimaat.

Voorwaarden voor elkaar versterken

De raad gaat op zoek naar manieren waarop digitale technologie de duurzaamheidsopgaven in de leefomgeving kan bevorderen en verkent de gevolgen van de toenemende digitalisering voor de duurzaamheid van de Nederlandse samenleving. De raad wil inzichtelijk maken onder welke voorwaarden digitalisering en duurzaamheid elkaar kunnen versterken en hoe overheden daarin een rol kunnen spelen. De vraag die centraal staat in het advies is: Hoe hangen digitalisering en duurzaamheidstransities samen en welke rol van de overheid is nodig, mogelijk en effectief om digitalisering te laten bijdragen aan de noodzakelijke transitie naar een duurzame samenleving?

Hoewel digitalisering en duurzaamheid onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden, is hiervoor geen aandacht in het overheidsbeleid. In zijn advies concludeert de raad dat de overheid veel krachtiger moet ingrijpen in de digitale wereld om duurzaamheid te bevorderen. De raad doet zes aanbevelingen over hoe overheidssturing vorm kan krijgen en drie aanbevelingen hoe overheidsorganisaties zich beter kunnen voorbereiden op digitale ontwikkelingen.

Op 10 februari 2021 presenteert de Rli zijn advies op de jaarconferentie Nederland Digitaal 

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics