OOS International investeert samen met Chinese partner 1 miljard.

0

OOS internationalHet Serooskerkse offshorebedrijf OOS International maakt opnieuw een enorme klapper. Het brengt in 2019 twee nieuwe hijs- en accommodatieplatforms in de vaart: de OOS Serooskerke en OOS Walcheren. De investering van ‘minder dan een miljard’ levert 275 nieuwe banen op, waarvan een flink deel in Zeeland.

Het geld komt voor het leeuwendeel van een nieuwe Chinese partner: het reusachtige China Merchants Industrycimh Holdings (CMIH). Deze week zijn de contracten getekend.

Groot hijsvermogen

De OOS Serooskerke en OOS Walcheren kosten samen ‘minder dan een miljard’, zegt algemeen directeur Leon Overdulve van OOS International. Bijna een miljard dus. De schepen lopen over drie jaar van een Chinese werf van CMIH af. Ze vormen een combinatie van accommodatie- en hijsschip, een soort varend hotel met twee kranen van elk 4.400 ton. In de offshore is dat een groot hijsvermogen. De vloot van OOS International nestelt zich ermee aan de wereldtop. Alleen Heerema heeft meer hijskracht in huis.

In 2014 sloot OOS International als relatief kleine speler een contract van een miljard euro met de Braziliaanse oliemaatschappij Petrobras. OOS helpt mee aan de renovatie van dertig olieplatforms voor de Braziliaanse kust. Het zet twee hijs/accommodatieschepen in, de Gretha en de Prometheus die gebouwd zijn bij CIMC Raffles in China. CIMC Capital, de eigenaar van de werf, financierde de schepen (kosten bijna 500 miljoen euro) en verschafte OOS International werkkapitaal.

De OOS Serooskerke en OOS Walcheren wil het Serooskerkse bedrijf inzetten bij de sloop van oude OOS Overdulveolieplatforms. Decommissioning heet dat in vaktaal. Deze keer ligt er echter nog geen gewonnen aanbesteding op tafel, zegt algemeen directeur Leon Overdulve van OOS International. En dat terwijl de olie-industrie op zijn gat ligt. Een speculatieve investering. Riskant, zou je zeggen.

Markt is 52 mrd euro groot tot aan 2040

Overdulve: “We bouwen de schepen inderdaad zonder dat er een opdracht onder ligt. De risico’s zijn dus groter, maar we hebben een jaar geleden samen met Deloitte marktonderzoek gedaan. Wereldwijd staan er duizenden verouderde olieplatforms die een keer moeten worden weggehaald. Alleen op de Noordzee zijn dat er 1.400. Met deze nieuwe platforms zien we kans een stuk van die markt te veroveren. Ook onze Chinese partner is daarvan overtuigd. We hebben onze plannen al voorgelegd aan Shell, BP en Chevron. Ze zijn zeer goed ontvangen.”

Offshorebedrijf Heerema, Seaway Lifting en Allseas(Pioneering Spirit) zijn belangrijke concurrenten

Overdulve verwacht dat het contract Zeeland veel nieuwe banen oplevert. ,,Op kantoor in Serooskerke komen er vijftig mensen bij, de andere 25 ontstaan bij buitenlandse vestigingen. Voor de tweehonderd offshore-banen gaan we eerst in Zeeland werven, tevens zullen we veel werk gunnen aan Zeeuwse subcontractors en leveranciers.”

oos international 2Idee voor het bedrijf is in 2009 letterlijk aan de keukentafel ontstaan

Een Zeeuwse pionier in het internationale bedrijfsleven. Dat is directeur Léon Overdulve van OOS International in Serooskerke. Hij haalde een paar jaar geleden een miljardendeal binnen in Brazillië, waar het bedrijf olieplatforms renoveert.
Spaargeld
Het idee voor het bedrijf is in 2009 letterlijk aan de keukentafel ontstaan. “De eerste jaren waren zwaar,” vertelt Overdulve. “Het spaargeld van mijn kinderen zat in het bedrijf maar ik maakte geen omzet. Niemand nam mij als eenmanszaak in de oliewereld serieus.”
Miljardendeal
Aan deze onzekerheid kwam drie jaar later een eind. Hij sloot een miljardendeal met een Braziliaanse oliemaatschappij. Zo kreeg hij opeens tweehonderd mensen in dienst.
Productieplatform
OOS International onderhoudt productieplatforms die al in de zee staan. Vanuit deze stalen of betonnen constructies wordt olie gewonnen. Het bedrijf uit Serooskerke heeft drijvende scheepswerven die voor een aantal maanden aanmeren bij de bestaande platforms. Vanuit het mobiele platform, oftewel een floatel, wordt het bestaande olieplatform gerenoveerd.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics