Fabrikant: hoe veilig bent u?

0

Rockwell Automation introduceert de Safety Maturity Index (SMI), een tool waarmee fabrikanten zelfstandig de effectiviteit van hun veiligheidsprogramma’s kunnen beoordelen en de prestaties van hun productiefaciliteiten optimaliseren.

De SMI kan overal ter wereld worden ingezet binnen alle industriële sectoren en voor productiefaciliteiten van alle omvang. De tool helpt fabrikanten om na te gaan hoe zij het doen qua veiligheidscultuur, overeenstemming met de wet- en regelgeving en kapitaalinvesteringen. Belangrijker nog is dat de SMI hen aanbevelingen doet voor het optimaliseren van de veiligheidsprestaties.

De drie belangrijkste aspecten van een veilige werkplek – cultuur (gedrag), naleving (procedures) en kapitaalinvesteringen (techniek) – zijn van even groot belang en van elkaar afhankelijk tijdens de ontwikkeling van een robuust en duurzaam veiligheidsprogramma. Als een bedrijf bijvoorbeeld wel zorg draagt voor een robuuste veiligheidscultuur, maar niet investeert in veiligheidstechnologie en/of overeenstemming met de veiligheidsnormen, gaat dit ten nadele van het vermogen om het personeel een veilige werkplek te bieden. Op vergelijkbare wijze blijft er sprake van risico’s als fabrikanten wel in veiligheidstechnologie investeren, maar onvoldoende nadruk leggen op het belang van een bedrijfsbrede veiligheidscultuur.

De SMI-tool maakt alle veiligheidsaspecten meetbaar op basis van vier categorieën – SMI 1: het minimaliseren van de kapitaalinvesteringen, SMI 2: het realiseren van naleving, SMI 3: het voorkomen van kosten en SMI 4: operationele uitmuntendheid. Fabrikanten kunnen de SMI-evaluatie voltooien door een aantal vragen te beantwoorden. Vervolgens kunnen zij vaststellen hoe hun organisatie in elk van de vier categorieën presteert. Het rapport doet waar nodig aanbevelingen voor verbeteringen.

‘Het optimaliseren van de veiligheid met behulp van de SMI-evaluatie kan bijdragen aan een reductie van letsel en boetes en verbeteringen van de productiviteit op de fabrieksvloer, de efficiëntie en het moreel van werknemers’,  aldus Mark Eitzman, manager Safety Market Development bij Rockwell Automation. ‘Het realiseren van optimale veiligheidsprestaties begint met het bedrijfsbreed evalueren van de huidige processen. Klanten kunnen dit nu zelfstandig doen.’

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics