Trumpf gaat ontwikkelen en testen in eigen Industrie4.0-pilotfabriek

0

Gereedschapsmachine- en laserspecialist TRUMPF zet de volgende stap bij de praktische realisatie van Industrie 4.0. In het kader van de eigen beurs INTECH, die van 19 tot en met 23 april 2016 op de hoofdvestiging in Ditzingen gehouden wordt, presenteert het bedrijf een pilotfabriek die draait op een netwerk. TRUMPF heeft de processen van de productie-unit Plaatwerk – te vergelijken met een klassiek bedrijf dat plaatwerk produceert – gedigitaliseerd. Componenten uit zijn eigen oplossingsconcept TruConnect en het digitale businessplatform AXOOM worden hier intensief toegepast en doorontwikkeld. Zo kan bijvoorbeeld een MES-systeem de status van machines vastleggen, weergeven en analyseren. En dat gebeurt papierloos, interactief en met een handheld waarop continu actuele productiemeldingen verschijnen.

Als wereldwijde pionier werkt TRUMPF al jaren met veel inzet aan de realisatie van Industrie 4.0. ‘Juist omdat het onderwerp relatief abstract is, willen en moeten we in nauw contact met onze klanten staan, hen ondersteunen en al hun vragen beantwoorden. Dat verwachten onze klanten van ons, en dat is ook onze ambitie’, aldus Mathias Kammüller, directeur van de divisie Gereedschapsmachines. Met deze woorden onderstreept hij de centrale rol van Industrie 4.0. Kammüller: ‘De productie-unit Plaatwerk is een concreet voorbeeld van de manier waarop Industrie 4.0 functioneert. Dankzij dergelijke toepassingen kunnen we de productiviteit in de komende jaren tot wel 30% verhogen.’
Traditiegetrouw presenteert TRUMPF op zijn eigen beurs de complete product- en technologieportfolio. Behalve nieuwe en beproefde machines voor snijden, lassen, buigen en ponsen laat TRUMPF de bezoekers ook kennismaken met het vernieuwde democentrum in Ditzingen. In het zogenoemde TruConnect Forum in de entreeruimte kunnen maatwerkoplossingen voor de slimme fabriek van klanten ontwikkeld worden.

Nieuwe kwalificatieconcepten
Naast de technologische uitdagingen houdt TRUMPF zich intensief bezig met de maatschappelijke gevolgen die digitalisering van het werk met zich meebrengt. Gerard Rübling, directeur HR en in de raad van bestuur van de TRUMPF-groep verantwoordelijk voor Sales en Services: ‘Industrie 4.0 leidt tot veranderde werkzaamheden die andere competenties van onze medewerkers verlangen. Deze competenties moeten vanwege de snelheid van de veranderingen overgedragen worden via moderne leermethoden. Daarom werken we momenteel aan een nieuw kwalificatieconcept voor de steeds meer vakoverschrijdende en procesgerichte werkzaamheden van onze medewerkers.’
Voor TRUMPF staat vast dat het werk in de toekomst in hoge mate gekenmerkt zal worden door mobiliteit en flexibiliteit van de medewerkers. Daarom zijn dit ook kernpunten in de nieuwe ‘Bündnis für Arbeit’, een overeenkomst tussen bedrijf en ondernemingsraad over arbeidsvoorwaarden en werkgelegenheid. Over deze overeenkomst wordt op dit moment onderhandeld. Rübling: ‘Wij willen een werkjaar in plaats van de starre werkweek. Dat biedt het bedrijf en de medewerkers meer flexibiliteit.’ Zo kunnen bijvoorbeeld productiepieken beter afgedekt worden en is het mogelijk naast vakantie langere verlofperioden op te nemen.

Fotonica 4.0
Voor de innovatiekracht van TRUMPF is de samenwerking met universiteiten, hbo’s en onderzoeksprojecten buiten de universitaire wereld belangrijk. Peter Leibinger, vicevoorzitter van de raad van bestuur van de TRUMPF-groep en directeur van de divisie Lasertechniek: ‘De koppeling van gegevens, processen en andere zaken in netwerken kan alleen slagen in samenspel met vele spelers. Het institutionele onderzoek in projecten met meerdere partners speelt voor ons een centrale rol.’ Daarom is TRUMPF ook als partner betrokken bij het innovatieplatform Code_n, dat in september in Karlsruhe een groot startup-evenement organiseert. ‘Wij willen daar van gedachten wisselen met andere bedrijven en startups op het gebied van Fotonica 4.0 en de toekomst van de fotonica nieuwe impulsen geven’, aldus Leibinger. Fotonica 4.0 beschrijft hoe Industrie 4.0 met behulp van optische technologieën zich verder kan ontwikkelen.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics