Microsoft en QuTech gaan langjarig intensief samenwerken aan de ontwikkeling van topologische qubits.

0

Vandaag starten Microsoft en de TU Delft feestelijk hun nieuwe samenwerking: Microsoft en QuTech gaan langjarig intensief samenwerken aan de ontwikkeling van topologische qubits, een potentiële kandidaat voor een toekomstige quantumcomputer. Microsoft opent daarvoor binnenkort een eigen lab op de campus, Station Q Delft, onder leiding van prof. Leo Kouwenhoven. Hij trad daarvoor vorig jaar in dienst van Microsoft.  De ambitie van QuTech en Microsoft is in deze publiek-private samenwerking topologische quantumbits uit te bouwen tot een werkende quantumcomputer. 

Ronald Hanson, directeur van QuTech, is blij met de samenwerking: “In de wetenschap hebben we de afgelopen jaren enorme sprongen vooruit gemaakt in de quantumtechnologie, en we staan nu op het punt dat we de technologie ook echt kunnen gaan gebruiken. Daarbij is het essentieel om toonaangevende wetenschap van universiteiten en geavanceerde engineering van hightech-bedrijven zoals Microsoft, samen te brengen.”

Wetenschappers verwachten de komende decennia werkende quantumcomputers te kunnen gaan bouwen. Die maken gebruik van de bijzondere eigenschappen uit de quantummechanica, waardoor quantumbits zowel 1 als 0 tegelijk kunnen zijn. Dit maakt het mogelijk bepaalde soorten rekenproblemen razendsnel op te lossen, die nu buiten bereik zijn van zelfs de allergrootste supercomputers. De verwachting is dat dit bijvoorbeeld de zoektocht naar nieuwe, bijzondere materialen zal versnellen.

Ook College-voorzitter Tim van der Hagen is verheugd met de nieuwe samenwerking: “Microsoft komt nu naar onze campus in Delft en gaat fors investeren in mankracht en faciliteiten. Dat gaat een grote impuls geven aan het onderzoek, maar gaat ons ook erg helpen het toptalent onder de wetenschappers en studenten naar Delft te trekken. Daarmee kunnen we de voortrekkersrol van Nederland in de quantumtechnologie verder uitbouwen, met de campus van de TU Delft als centraal punt.”

De feestelijke ondertekening vond plaats in aanwezigheid van Henk Kamp, minister van Economische Zaken, die zich als ambassadeur van het Nationaal Icoon voor QuTech heeft ingezet: “Toonaangevende ICT-bedrijven als Microsoft en Intel investeren via QuTech al enkele jaren in de Nederlandse quantumtechnologie. Ons Nationaal Icoon QuTech staat inmiddels ook internationaal stevig op de kaart. De komst van een lab van Microsoft naar Delft, geeft een krachtige impuls aan de verdere ontwikkeling van deze technologie van de toekomst. Het nieuwe lab is een verrijking voor de campus in Delft waar bedrijven, investeerders en onderzoekers samen werken aan deze technologie in Nederland, maar ook aan andere innovaties op het gebied van bijvoorbeeld ICT en energie”, aldus minister Kamp.

De topologische qubit is een van de ‘Scientific roadmaps’ van QuTech. Daarnaast werken Delftse wetenschappers ook aan een quantuminternet, dat intrinsiek veilige communicatie mogelijk maakt en aan fault tolerant quantum computing, waar meerdere qubits samen de fragiele quantumtoestanden bewaken. In het laatste programma werken Delftse onderzoekers intensief samen met onder andere chipfabrikant Intel.

QuTech is opgericht door TNO en de TU Delft. Het Delftse quantum-onderzoek wordt financieel ondersteund door onder andere onderzoeksfinancier NWO en de Europese Unie. In 2014 werd QuTech gekozen door het kabinet als Nationaal Icoon, met minister Kamp van Economische Zaken als ambassadeur.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics