Link Magazine SMART GELEVERD/GEÏNVESTEERD bericht over de levering van of de investering in smart technologie en de toegevoegde waarde daarvan voor de gebruiker.
WATERSTOF
Met HYGENESYS krijgt lokaal opwekken een boost
HYGENESYS, zo heet het nieuwe systeem voor decentrale waterstofproductie, dat is ontworpen door bedrijven, partners en studenten. Zij zijn begeleid door een team van onderzoekers van hogeschool Saxion. De bouw van het systeem vond plaats bij de H2Hub Twente in Almelo. Groene waterstof wordt nu veelal centraal opgewekt, maar dat is volgens het projectteam niet genoeg om de klimaatdoelen te halen. Vandaar de focus op lokale productie, waarbij een overschot aan wind- en zonne-energie wordt opgeslagen in waterstof. Dat vermindert de belasting van het stroomnet. Is het windstil en bewolkt, dan kan de energie via het proces van elektrolyse weer het net op.
ELEKTRIFICATIE
Enter heeft Nederlands grootste openbare trucklaadplein
Laadleverancier AVIA VOLT en transportbedrijf Brink XL hebben begin oktober het volgens hen grootste openbare trucklaadplein van Nederland geopend. Het plein ligt langs de A1 bij het Overijsselse Enter en zorgt ervoor dat zes e-trucks gelijktijdig kunnen laden met een maximaal vermogen van 400 kW per voertuig. Er moeten binnenkort nog vier laadpunten bijkomen. Ook werkt AVIA VOLT naar eigen zeggen aan zowel hogere laadsnelheden alsook de integratie van energieopslag en -opwek om zo energiestromen slim aan te kunnen sturen. Het nieuwe plein is als knooppunt voor elektrisch vervoer toegankelijk voor nationale en internationale transportbedrijven.
GEÏNVESTEERD
ROBOTISERING
Valk Welding heeft nu ook in Finland een vestiging
Het gaat Valk Welding voor de wind; het in lasrobotsystemen gespecialiseerde bedrijf merkt de behoefte aan automatisering. Niet alleen in Nederland – waar het in Alblasserdam het hoofdkantoor heeft – maar ook daarbuiten. Valk Welding had al zes vestigingen in evenzoveel Europese landen, onlangs is Finland daaraan toegevoegd. Het team bestaat er vooralsnog uit twee personen, met de focus op verdere groei. Die komt deels voort uit de grote interne markt binnen Scandinavië, ook zorgen de relatief hoge arbeidskosten voor meer behoefte aan verdere automatisering.
SOLARTECHNOLOGIE
10 miljoen euro zet Lightyear steviger aan het stuur
Lightyear kan de eigen doorstart verder vormgeven, nu een recente investeringsronde 10 miljoen euro heeft opgeleverd. Het in Venray gevestigde bedrijf wil het opgehaalde bedrag gebruiken om het eigen team te laten groeien, bedoeld voor de verdere ontwikkeling en productie van technologie voor zonnemobiliteit. De financiering, met Zero Point Holding als een van de grootste investeerders, markeert de nieuwe koers van Lightyear. Redde het bedrijf het eerder niet met de productie van een zelf ontwikkelde zonneauto, inmiddels ligt de focus op alleen de on-board zonnesystemen voor voertuigen.
HIGHTECH
NTS verstevigt positie in Azië met locatie Singapore
Wereldwijd groeit de vraag naar ultraprecisiecomponenten en -modules, zo zien ze bij NTS. Daarom breidt de Veldhovense higtechproducent verder uit met een assemblage- en productiefaciliteit in Singapore. De stadstaat geldt voor NTS als een belangrijk knooppunt in Azië, waar het bedrijf preferred supplier en partner wil zijn. In Singapore start NTS met de productie van mechanische en mechatronische (cleanroom)assemblages. Dit met een hoge mate van automatisering, wat ervoor moet zorgen dat het bedrijf minder afhankelijk is van handmatige arbeid en bovendien meer efficiency qua productie behaalt.
AFVANGTECHNIEK
Investering helpt Carbyon verder met filteren CO2
Een investeringsronde heeft 15,3 miljoen euro opgeleverd voor Carbyon. Dit bedrijf is gevestigd op de High Tech Campus in Eindhoven en richt zich op de ontwikkeling van apparatuur voor decarbonisatie. De gepatenteerde afvangtechniek filtert de lucht van CO2, slaat de stof ondergronds op en maakt het mogelijk CO2 in te zetten als alternatief voor producten op basis van fossiele brandstoffen. Carbyon heeft vanaf de oprichting in 2019 in totaal 25 miljoen euro opgehaald. Bij de laatste ronde haakten onder andere Siemens Financial Services, Omnes Capital en Global Cleantech Capital aan als nieuwe investeerders in het bedrijf.