ZEISS Semiconductor Manufacturing Technology breidt Wetzlar site uit voor de groei van de semiconductor industry.

0

ZEISS Semiconductor Manufacturing Technology (SMT) is gestart met de bouwwerkzaamheden voor de uitbreiding van de Wetzlar-site. In de toekomst zal een oppervlakte van meer dan 12.000 vierkante meter worden gewijd aan de ontwikkeling en productie van lithografie-optica voor de wereldwijde productie van microchips. Deze uitbreiding is het antwoord van ZEISS op de wereldwijde groei van de vraag naar microchips in de semiconductor industry.

  • De grote vraag naar semiconductor manufacturing equipment als gevolg van megatrends vereist meer productiecapaciteit.
  • Nieuwe multifunctionele fabriek in Dillfeld in Wetzlar met meer dan 12.000 vierkante meter biedt flexibele werkruimtes in trillingsarmend ontwerp voor optica, coating en assemblage.
  • Er zullen 150 nieuwe banen worden gecreëerd in de productie en ontwikkeling.

De megatrends die gepaard gaan met digitalisering – Industrie 4.0, autonoom rijden en 5G – betekenen dat er steeds meer microchips nodig zijn. “We zien een steeds groeiende marktvraag naar semiconductor manufacturing equipment. Onze lithografie-optica stelt chipfabrikanten wereldwijd in staat om microchips met nanometerprecisie te produceren”, zegt Katrin Ariki, Site Manager van Wetzlar. Wetzlar is al meer dan twintig jaar een van zeiss’s productielocaties voor DUV-lithografie-optica, maar de bestaande productiecapaciteiten bereiken nu hun grenzen.

blank

Christoph Hensche

Nieuwe multifunctionele fabriek breidt ontwikkelings- en productiecapaciteit uit

Het nieuwe gebouw in de industriezone Dillfeld vormt een aanvulling op de bestaande locatie in het centrum van Wetzlar, die ook wordt gerenoveerd. “We hebben verschillende nieuwe concepten getest voor het automatiseren van onze productie op de bestaande locatie en nemen de bevindingen nu op in het nieuwe gebouw”, legt Ariki uit. In de toekomst zullen ongeveer 150 geschoolde medewerkers producten zoals ultramoderne DUV- illumination systems  produceren in een productieruimte van meer dan 12.000 vierkante meter. Het gebouw moet dus aan specifieke eisen voldoen. “Nanometerprecisie is een must voor onze producten, dus we besteden bijzondere aandacht aan het waarborgen van een trillingsvrij gebouwontwerp voor onze gevoelige meettechnologie,” vervolgt Ariki. De nieuwe fabriek wordt ook gericht op maximale flexibiliteit. “We kunnen de werkgebieden voor optiek, coating en assemblage eenvoudig aanpassen aan nieuwe eisen”, zegt ze. In het kantoorgebouw komen werkplaatsen, kleedkamers, sociale voorzieningen, een kantine en een cafetaria.

“In het huidige decennium zullen we meer microchips nodig hebben dan ooit tevoren als we willen reageren op de megatrends die gepaard gaan met digitalisering. Naast het bouwen van extra ontwikkelings- en productiefaciliteiten, werven we daarom ook meer personeel op beide gebieden”, legt Ariki uit. Ongeveer 380 mensen werken momenteel voor ZEISS SMT op de locatie in Wetzlar, vergeleken met 170 in 2017, en de uitbreiding creëert nu ruimte voor nog eens 150 medewerkers. “Wanneer het werk in 2025 is voltooid, is ons plan dat ZEISS SMT in Wetzlar meer dan 500 banen zal opleveren”, onthult Ariki. Daarnaast zullen de meer dan 100 medewerkers van het ZEISS Consumer Products-segment op de huidige locatie verrekijkers, spotting scopes en jachtoptiek blijven produceren.

blank

Link magazine editie februari/maart 2023 | jaargang 25 thema: Volle buffers en toch tekorten. Lees Link digitaal of vraag een exemplaar op: mireille.vanginkel@linkmagazine.nl

“In Hessen stellen we het erg op prijs dat belangrijke onderzoeksfaciliteiten zoals de universiteiten in Giessen, Marburg, Siegen en Frankfurt in de buurt zijn, dus we voelen ons erg thuis in Wetzlar en willen hier blijven groeien,” benadrukt Ariki. De burgemeester van Wetzlar, Manfred Wagner, is verheugd over deze inzet voor de locatie. “ZEISS speelt een belangrijke rol in onze branding als de ‘stad van de optica’. De investering in het uitbreiden van de site en het creëren van nieuwe banen geeft een belangrijk signaal af, vooral in deze uitdagende tijden. Het laat zien dat Wetzlar een aantrekkelijke locatie is voor bedrijven en vakmensen”, zegt hij. “We willen de gemeenteraad van Wetzlar bedanken voor zijn steun bij de planning en kijken uit naar onze toekomstige samenwerking,” voegt Ariki toe.
De ZEISS Groep houdt vast aan haar groeistrategie voor de lange termijn en breidt zowel in Duitsland als op vele internationale locaties uit. “Innovaties en een groeiend personeelsbestand vereisen ruimte om zich te ontwikkelen”, benadrukt ZEISS SMT’s Chief Operating Officer (COO) en Digital Transformation Officer (DTO) Christoph Hensche. ZEISS SMT breidt daarom ook haar site uit in Rossdorf, in het zuiden van Hessen. “Door op beide locaties te investeren in mensen, infrastructuur en technologie willen we werkzoekenden naar de regio trekken”, benadrukt Hensche. De ZEISS Groep is een van de pijlers van Duitsland als industriële locatie en groeit op alle gebieden – van Jena en Dresden tot Oberkochen, waar ZEISS SMT zijn hoofdkantoor heeft.

Bij de productie van microchips worden de structuren op de wafers gemaakt door photomasks bloot te stellen aan short-wavelength light. De microchips worden uit deze wafers gesneden en worden vervolgens gebruikt in producten zoals computers. DUV (deep ultraviolet) technologie en ultraviolet licht worden in de overgrote meerderheid van de gevallen gebruikt. ZEISS produceert de nodige optiek voor golflengten van 365, 248 en 193 nanometer. Ter vergelijking: het menselijk oog kan golflengten detecteren die variëren van ongeveer 380 tot 780 nanometer. Meer dan 80 procent van ‘s werelds microchips wordt vervaardigd met behulp van deze optica van ZEISS.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics