Infinity Recycling investeert samen met Invest-NL en LyondellBasell € 13 miljoen in Pryme N.V.

0

Infinity Recycling, Invest-NL en LyondellBasell hebben vandaag aangekondigd dat ze hebben geïnvesteerd in Pryme N.V., een innovatief cleantechbedrijf gevestigd in Rotterdam. De groep investeerders droeg bijna EUR 13 miljoen bij ter ondersteuning van de commercialisering van Pryme’s pyrolyseproces om gebruikt plastic om te zetten in waardevolle producten op industriële schaal. Pryme bouwt momenteel een geavanceerde recyclingfabriek in Rotterdam die naar verwachting later dit jaar met de productie zal beginnen en is van plan om in 2025 een tweede grootschalige fabriek te bouwen.

De nieuwe kosteneffectieve werkwijze voor Pyrolyse die Pryme heeft ontwikkeld maakt het mogelijk dat gebruikt plastic met een hoger omzettingspercentage, op industriële schaal en met lagere CO uitstoot wordt gerecycled. Met de nieuwe financiering kan Pryme de uitrol van haar nieuwe technologie versnellen zodat er uiteindelijk minder plastic wordt verbrand of in de natuur verdwijnt.

“We zijn verheugd om deze groep sterke investeerders aan onze zijde te verwelkomen”, aldus Chris Herve, CEO van Pryme. “Net zoals eerdere investeringen door Infinity Recycling en Stichting Multistrat deuren openden en ons in staat stelden om belangrijke marktkennis op te doen, verwachten we van onze nieuwe investeerders dat ze elk waardevolle ervaring en perspectief meebrengen om onze technologie verder te ontwikkelen. Met deze toegewijde ondersteuning komt verantwoordelijkheid en verwachting om te leveren – een uitdaging die we graag aangaan.

Jeroen Kelder, Managing Partner, Infinity Recycling, zei: “Infinity Recycling is verheugd aan te kondigen dat het met succes een sterk consortium van investeerders heeft samengesteld om zijn portfoliobedrijf Pryme te ondersteunen in zijn volgende groeifase. We zijn er trots op dat we deze belangrijke mijlpaal voor Pryme hebben gefaciliteerd en zijn ervan overtuigd dat deze steun een belangrijke rol zal spelen in het voortdurende succes ervan.”

Elisabeth Storm de Grave, Principal bij Invest-NL: “We zijn enthousiast  dat we in Pryme investeren in nauwe samenwerking met ons portfoliofonds Infinity Recycling en LyondellBasell. Deze investeringsronde is een belangrijke mijlpaal voor het opschalen van Pryme’s geavanceerde recyclingcapaciteiten. Ze zijn van cruciaal belang voor het aanpakken van juist die delen van plastic afvalstromen die niet kunnen worden gerecycled door middel van mechanische technologieën. Met deze investering onderstrepen we duidelijk de sterke positie van Nederland om de plastic afvalcrisis het hoofd te bieden.”

“Met de toenemende vraag van de samenleving en klanten naar meer circulaire producten, zijn we verheugd om te investeren in snelgroeiende bedrijven zoals Pryme om de opschaling van nieuwe geavanceerde commerciële recyclingactiviteiten te ondersteunen en het volume van gebruikt plastic dat naar verbranding wordt gestuurd te verminderen,” zei Martino Gabellich, LyondellBasell Vice President Advanced Recycling and Low Carbon Solutions. “Deze investering ondersteunt onze strategie om onze circulaire en koolstofarme oplossingen te laten groeien, aangezien we van plan zijn een deel van de pyrolyse-olie te gebruiken die wordt geproduceerd vanuit deze nieuwe Pryme-faciliteit in onze geplande geïntegreerde hub in Keulen, Duitsland.”

Pryme N.V. is een innovatief cleantech bedrijf dat zich richt op het omzetten van gebruikt plastic in waardevolle producten door middel van geavanceerde (chemische) recycling op industriële schaal. De efficiënte en schaalbare technologie is gebaseerd op een bewezen pyrolyseproces dat verder is ontwikkeld en verbeterd met eigen kenmerken.

Het bedrijf bouwt momenteel zijn eerste fabriek in de Rotterdamse haven met een jaarlijkse inname van maximaal 40.000 ton, die in 2023 in productie zal gaan.

Link magazine april 2023, Thema: Parijs halen: De energietransitie. Vraag een exemplaar op bij de uitgever van Link magazine: uitgever@linkmagazine.nl

Pryme’s ambitie is om bij te dragen aan een koolstofarme, circulaire kunststofeconomie en om het enorme uitrolpotentieel van zijn technologie te realiseren door de ontwikkeling van een breed portfolio van eigen geëxploiteerde fabrieken met strategische partners.

Infinity Recycling is opgericht om markten te creëren voor afgedankte kunststofstromen door te investeren in valorisatietechnologieën voor kunststofrecycling. Het eerste aanbod van Infinity Recycling, het Circular Plastic Fund, levert een belangrijke bijdrage aan het oplossen van het plastic afvalprobleem en het ontsluiten van de broodnodige capaciteit in veelgevraagde gerecyclede grondstoffen. Het fonds implementeert een rendementsgedreven investeringsstrategie die waardecreatie in geavanceerde recycling stimuleert en de conversie naar een circulaire economie voor kunststoffen versnelt.

Invest-NL is de Nationale Financierings- en Ontwikkelingsinstelling van Nederland die zich als impactinvesteerder richt op het financierbaar maken van wat niet financierbaar lijkt. Samen met andere financiers, investeerders en ontwikkelingsspecialisten – zowel private als publieke – richt Invest-NL zich primair op de grotere maatschappelijke uitdagingen zoals de transitie naar een koolstofneutrale en circulaire economie, betaalbare en toegankelijke gezondheidszorg en deep tech.

Wij zijn LyondellBasell – een leider in de wereldwijde chemische industrie die oplossingen creëert voor het dagelijks duurzame leven. Door middel van geavanceerde technologie en gerichte investeringen maken we een circulaire en koolstofarme economie mogelijk. Bij alles wat we doen, streven we ernaar om waarde te ontsluiten voor onze klanten, investeerders en de samenleving. Als een van ‘s werelds grootste producenten van polymeren en een leider in polyolefinetechnologieën, ontwikkelen, produceren en verkopen we hoogwaardige en innovatieve producten voor toepassingen variërend van duurzaam transport en voedselveiligheid tot schoon water en hoogwaardige gezondheidszorg.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.