De lente bij Jacquet begon met nieuwe lasersnijmachine

0

Jacquet Nederland is onderdeel van de Jacquet Metal Service Group, wereldwijd marktleider in het verbruik van RVS quarto-platen. Er gaat binnen de groep jaarlijks zo’n 1.500 ton aan nikkellegeringen, 6.000 ton gedecoilde plaat en 50.000 ton aan quarto platen doorheen. Jacquet Nederland is daarbij de specialist in roestvast staal, nikkellegeringen, titaan, duplex en hittebestendig materiaal. Het verkoopkantoor zit Purmerend, de productie in Drachten. En daar, in Friesland, was het 21 maart een bijzondere dag: er werd een nieuwe TruLaser 3080 van Trumpf afgeleverd. Jacquet heeft veel Trumpf-machines op zijn werkvloer staan, waaronder vier lasersnijmachines.

‘We hadden er vier en we houden er vier’, zegt managing director Renze de Graaf. ‘Met de komst van de nieuwe TruLaser hebben we een exemplaar uit 2005 uit de productie gehaald. Die heeft lang dienst gedaan en doet het nog steeds prima. Hij draait nog altijd mee in de ploegendienst, het is een betrouwbare machine.’ Maar de robuuste, oude machine gaat in de verkoop en heeft plaatsgemaakt voor een lasersnijmachine met veel meer vermogen. ‘Destijds was de 6 kW laserbron al heel bijzonder, nu hebben we er 24 kW vermogen voor in de plaats gekregen. De snijsnelheden liggen een stuk hoger en we kunnen er ook veel dikkere platen mee snijden. De oude machine ging tot maximaal 25 mm, de nieuwe tot 50 à 60 mm.’

De Graaf noemt de komst van zo’n nieuwe machine altijd een heel circus, de onderdelen zijn op drie vrachtwagens door een speciale transporteur van de Zwitserse fabriek naar Noord-Nederland vervoerd. ‘Voor het later leveren van zo’n kolossaal apparaat dan op de afgesproken dag hoef je nooit bang te zijn’, weet De Graaf. Het gaat met zo veel voorbereidingen en vergunningsaanvragen (bijvoorbeeld voor het wegtransport) gepaard, dat die 21 maart 100 procent zeker was.

Recent heeft Trumpf bij Jacquet Nederland al een TruBend 8500 Tandem geïnstalleerd, een 2×4 meter kantbank uit de 8000-serie waarmee de Jacquet-medewerkers stukken tot een lengte van 8 meter kunnen bewerken. Die afmetingen noemt De Graaf ook heel bijzonder.

Het machinepark bestaat nu uit laser-, plasma- en waterstraalsnijmachines, een kantbank, een wals, een ontbraammachine en een tapapparaat. Jacquet kan op die manier snel en efficiënt platen van hoge kwaliteit leveren met elke gewenste vorm en afwerking.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics