Faay Vianen investeert in productielijn voor duurzame productie van vlasplaten voor de scheidingswanden.

0

Familiebedrijf Faay Vianen gebuikt al vanaf de jaren ’70 vlas voor wandpanelen. Directeur Mark Faay, van Faay Vianen B.V., zet met hulp van subsidie de duurzaamheidskoers voort met een nieuwe productielijn voor scheidingswanden die vrijwel geen afval produceert. “Zo’n investering doe je misschien één of 2 keer in je leven.”

De concrete aanleiding voor de nieuwe productielijn ligt mede in Frankrijk. Daar gaf een leverancier van Faay aan beperkingen te hebben in het leveren van de gevraagde afmetingen van de vlasplaten voor de scheidingswanden. “En wij willen juist inspringen op de steeds verder groeiende vraag naar verschillende afmetingen, door de trends van afvalarm bouwen en minder arbeidskrachten in de bouw”, begint Mark Faay.

“Door de situatie van de leverancier zouden we voor grotere platen moeten kiezen en deze moeten inkorten tot het gewenste fortmaat.” Met als gevolg meer afval en een hogere prijs van het product.

“Afval maken past niet bij deze tijd”

“Vroeger ging dat afval direct de container in, maar daar zijn we met z’n allen wel anders naar gaan kijken. Afval maken past eigenlijk niet in deze tijd, waarbij we zuinig moeten zijn op onze grondstoffen.” Daar zijn ze niet alleen bij Faay zich van bewust, maar dat geldt ook voor haar klanten. ‘Wij doen al vanaf 1985 zaken met IKEA. Die is hier bijvoorbeeld echt heel scherp op.”

Link magazine oktober/november 2024. Thema: Data delen in de keten, cybersecurity en beveiliging. Vraag exemplaar op: mireille.vanginkel@linkmagazine.nl

Investeren is spannende stap

Genoeg reden voor Faay om zelf een volautomatische productielijn op te zetten, die op een afvalarme manier massieve ‘biobased’ scheidingswanden op maat kan produceren. Met minder energie. Een spannende stap, geeft Faay toe.

“Zo’n investering doe je misschien één of 2 keer in je leven. Daarnaast was ons uitgedachte productieproces compleet nieuw, we hadden geen referentiekader. Al testende zijn we met het engineersteam tot de gewenste productielijn gekomen.”

Om die spannende stap te zetten is Faay geholpen door de subsidieregeling Versnelde klimaatinvesteringen industrie (VEKI) van RVO. “Je wilt als ondernemer wel je activiteiten voort kunnen blijven zetten tijdens zo’n spannend proces. De subsidie maakte dit mogelijk. We hadden een extra vangnet.”

Faay praat regelmatig met andere ondernemers die ook de stap willen zetten naar een duurzamer productieproces. “Dan is het fijn als ik mijn ervaringen kan delen en ze kan wijzen op wat er ook vanuit  de overheid mogelijk is.”

Inmiddels draait sinds enkele weken de gloednieuwe productielijn bij Faay. “We zijn er enorm trots op. Er moeten nog wat puntjes op de i gezet worden, maar verder loopt deze goed. Zonder capaciteit te verliezen is de nieuwe productielijn ook veel rustiger, waardoor we preciezer en daarmee afvalarmer werken. Die rustige machine maakt mij ook rustig. Hiermee zijn we echt toekomstproof.” Bron RVO

Versnelde klimaatinvesteringen industrie (VEKI)

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verified by ExactMetrics