Van 20-23 juli a.s. vindt op het beroemde circuit van Silverstone de race ‘Formula Student’ plaats. Volgens de organisatie is deze race ‘een testcase voor de volgende generatie top ingenieurs’. Dit jaar doet voor het eerst een raceauto van Zuid-Limburgse makelij mee. Ontworpen en gebouwd door studenten van Zuyd Hogeschool, samen met bedrijven uit de regio. “Met dit project brengen we het onderwijs op een hoger plan en brengen we studenten en bedrijven en bedrijven onderling met elkaar in contact,” zegt projectleider Rob van Loevezijn. De auto werd op 17 juni jl. feestelijk onthuld bij Highlite in Kerkrade. LED is een van de projectpartners.
Formula Student is een competitie die erop is gericht jonge mensen te enthousiasmeren voor een carrière in engineering. Het evenement biedt studenten een kans hun kennis en vaardigheden te testen, te demonstreren en te verbeteren door het ontwerpen en bouwen van een raceauto. De motorsportindustrie beschouwt het evenement als een broedplaats van talent. Wie hier opvalt, zou wel eens een mooie loopbaan in de motorsport tegemoet kunnen zien.
Nieuwe samenwerkingsverbanden
Zuyd Hogeschool heeft het project breed aangepakt. Niet alleen studenten van de technische opleidingen in Heerlen zijn erbij betrokken; studenten uit Maastricht en Sittard tekenden voor de branding & communicatie, evenementen en businessplan. Daarnaast zijn een dertigtal bedrijven uit de regio bereid gevonden hun kennis, expertise, technieken en materialen beschikbaar te stellen. Dat heeft geleid tot mooie samenwerkingsverbanden, niet alleen tussen Zuyd en de bedrijven, maar ook tussen de bedrijven onderling. Volgens Robbert Kuyper, student Communicatie en Multimediadesign hebben de studenten zich zo goed kunnen profileren richting de bedrijven en hun netwerk weten uit te bouwen. “De bedrijven hebben misschien wel kennis gemaakt met de medewerkers van de toekomst.” Student Nick van Zomeren beaamt dat. “Daarnaast hebben bedrijven hun producten in de nieuwe toepassingen in de raceauto kunnen toepassen. Samenwerking met de bedrijven leverde soms echte eyeopeners op. We wisten niet dat deze regio zoveel innovatieve producten en bedrijven heeft.” De auto komt grotendeels uit de 3D-printer, is elektrisch en de zelfdragende romp is gemaakt van PLA, een biologisch afbreekbaar alternatief voor plastic, versterkt met Dyneema®, ’s werelds sterkste vezel, ontdekt en geproduceerd door DSM in Zuid-Limburg.
Internationaal platform
De auto werd feestelijk gepresenteerd bij entertainmentonderneming Highlite in Kerkrade. “We zijn echter nog niet helemaal klaar,” zegt Nick. “De komende weken moeten we nog keihard werken om op tijd klaar te zijn voor de start, straks in Silverstone. We doen voor de eerste keer mee, dus zijn heel benieuwd hoe we straks op het racecircuit zullen presteren.” “Voor Zuid-Limburg is dit een mooie kans om onze innovatieve bedrijven op een internationaal platform als Silverstone op de kaart te zetten,” aldus Van Loevezijn. “In de regio gebeurt zo ontzettend veel op het gebied van nieuwe materialen, innovatieve reken- en productietechnieken en 3D-printen, het is mooi dat we dat alles via dit project kunnen uitdragen.” Of de Zuid-Limburgse raceauto hoog zal eindigen, dat is nog koffiedik kijken. “Het project is ook zonder een hoge eindklassering al een succes.”