Brightlands Chemelot groeit stevig door.
De Brightlands Campus in Geleen telt verschillende onderzoeksinstituten waar onderzoekers, ingenieurs en studenten nieuwe (biobased) materialen ontwikkelen en testen. Het Chemelot Institute for Science and Technology (InSciTe) en het Brightlandsmaterialscenter(BMC) vormen samen met het 3D-printing center de schakels tussen ideeën en concrete producten, tussen wetenschap en bedrijfsleven. LINK ging bij hen op bezoek.
Brightlands Materials Center: nieuwe materialen en toepassingen
“Een klein labje,” zo noemt managing director Marnix van Gurp van BMC het afgelopen februari geopende laboratorium op de campus in Geleen, letterlijk onder de schaduw van de chemiereuzen DSM, Sabic, Lanxess, Sekisui en nog een aantal wereldspelers. “We beginnen bescheiden en bouwen onze activiteiten langzaam uit. Nu werken hier nog ruim twintig onderzoekers, aan het eind van dit jaar zal dat aantal verdubbeld zijn. Dan staat er ook meer apparatuur. Binnenkort bijvoorbeeld arriveert de extruder waarmee we nieuwe materialen en composieten op kleine schaal kunnen produceren. Belangrijk om materiaal in de praktijk te testen.”
TNO
Het eigen ‘labje’ was wel voorzien toen onderzoeksinstituut TNO en de Provincie Limburg begin 2015 besloten 45 miljoen euro te investeren in BMC, maar kwam er eerder dan gepland. “We konden gebruik maken van de faciliteiten van TNO in Eindhoven en van de ruim bemeten labs hier op Brightlands. Prima, waarom zou je miljoenen investeren in apparatuur die al bestaat en beschikbaar is? Sommige onderzoeken wil je echter graag in een meer afgescheiden omgeving doen, onder meer uit concurrentieoverwegingen. Verder gaf TNO aan een eigen vestiging in Geleen te willen. Reden om vroeger dan gepland een eigen ruimte op Brightlands Geleen te betrekken.”
BMC ontwikkelt zich sneller dan verwacht, constateert managing director Marnix van Gurp
BMC ontwikkelt zich dus sneller dan verwacht. “Klopt,” vervolgt Marnix van Gurp. “We hebben de partners van het eerste uur waaronder grote ondernemingen als Sabic en DSM, kleinere innovatievere bedrijven zoals Kriya en andere onderzoeksinstituten. En natuurlijk universiteiten waaronder die van Eindhoven en Maastricht. Er is een stevige basis gelegd onder BMC. Nu maken we langzaam de stap naar meer concrete resultaten die ook voor de buitenwacht interessant zijn. Mooi voorbeeld is het project in het kader van OP-Zuid waarin elf bedrijven deelnemen in een onderzoek naar thermoplasten.”
Materialen
Wat doet het Brightlands Materials Center precies? “We richten ons volledig op onderzoek naar nieuwe, duurzame technologieën op het gebied van plastics en hun toepassingen. Dat kunnen traditionele polymeren zijn op basis van aardolie, maar net zo goed op basis van plantaardige grondstoffen. Enerzijds gaat het om het vertalen van wetenschappelijke kennis naar concrete materialen en toepassingen, anderzijds werken we in opdracht van ondernemers met innovatieve ideeën. Zeker de startups en kleinere bedrijven hebben niet de middelen om eigen labs in te richten of wetenschappelijke kennis in te huren. Wij helpen hen in het omzetten van die mooie ideeën naar concrete producten en toepassingen.”
Grofweg onderscheidt BMC drie programmalijnen. “Lichtgewicht materialen voor de automotive, materiaal dat geschikt is voor 3D-printing en kunststoffen voor elektrische en optische toepassingen. We zoeken hier bijvoorbeeld uit welk lichtgewicht materiaal geschikt is voor auto’s. We doen dat proactief en proberen de autofabrikanten en toeleveranciers uiteraard te interesseren. Hetzelfde geldt voor coatings en folies. We zoeken nu uit hoe een coating met nano-deeltjes een zonnecel effectiever kan maken. Bij ons werken de ingenieurs en onderzoekers die samen met promovendi alles tot en met moleculair niveau uitzoeken en testen. Onze partners hebben toegang tot de resultaten en kunnen er dus business mee starten of hun onderwijsprogramma’s op bouwen.”
Bedrijven
De vestiging van BMC op Brightlands Geleen is vooral interessant voor jonge chemische bedrijven. Marnix van Gurp: “Op deze campus zijn alle faciliteiten aanwezig. Ondernemingen die zich vestigen, beschikken meteen over de juiste vergunningen, de infrastructuur is er, onderzoeksinstituten, proeffabrieken en zaken als beveiliging en de connectie met financiers. Onze partners krijgen toegang tot kennis, talent en ondersteuning. Shared research noemen we dat, waarin je zelf weer bepaalt hoeveel kennis je inbrengt. Hier kunnen concurrenten op een veilige manier naast elkaar werken.”
Voor de komende jaren wil BMC het aantal programmalijnen verder uitbouwen. Eén van de accenten is duurzaamheid. “We verwachten veel van de circulaire economie en we zoeken naar nieuwe toepassingen voor gerecycled kunststof. We gaan dus groeien, maar zonder meteen het wiel steeds opnieuw uit te vinden. We werken nauw samen met de laboratoria van CHILL hier op het terrein. We delen waar mogelijk de exploitatie en kosten en versterken elkaar.”
Brightlands kent vier campussen:
- Brightlands Chemelot Campus met een focus op hoogwaardige materialen.
- Brightlands Maastricht Health Campus met een focus op
- gezondheid.
- Brightlands Campus Greenport Venlo gericht op gezonde voeding.
. Brightlands Smart Services Campus met een focus op smart services en data science.
Rode draad is de onderlinge samenwerking op het gebied van uiteenlopende wetenschappelijke disciplines, geografische gebieden en verschillende organisaties, zoals start-ups en multinationals, maar ook de academische wereld en het bedrijfsleven.