FarmDroid haalt 10,5 miljoen euro op van EIFO, Convent Capital en Navus Ventures om op te schalen naar 1000 robots.

0

FarmDroid, de pionier op het gebied van autonome, door zonne-energie aangedreven landbouwrobots, heeft een investering van €10,5 miljoen binnengehaald om zijn wereldwijde uitbreiding te stimuleren. De financieringsronde werd geleid door Convent Capital, met deelname van EIFO en Navus Ventures, goed voor een totaal van bijna 80 miljoen DKK. De robot FarmDroid kan zaaien, onkruid verwijderen en het gebruik van pesticiden verminderen met een nieuw microspuitsysteem, terwijl hij continu op het veld werkt op zonne-energie. FarmDroid is nu klaar om wereldwijd verder uit te breiden en zich te richten op zowel biologische als conventionele landbouw in open velden, om de efficiëntie te verbeteren en duurzame landbouw te bevorderen.

De toekomst van de landbouw opnieuw vormgeven

Boeren worden tegenwoordig geconfronteerd met belangrijke structurele uitdagingen die de toekomst van de landbouw een nieuwe vorm geven, zoals de noodzaak om chemische inputs te verminderen, minder afhankelijk te worden van handmatige arbeid en de operationele kosten te verlagen. FarmDroid, een bedrijf uit Vejen, Denemarken, ontwikkelde een veelzijdige, eenvoudig te bedienen, lichtgewicht en betaalbare robot die verschillende van deze uitdagingen kan aangaan. Als ‘s werelds best verkochte veldrobot op zonne-energie biedt hij een duurzaam alternatief voor traditionele landbouwmethoden en speelt hij een essentiële rol in de groene transitie.

Door de behoefte aan chemische inputs en arbeidskosten drastisch te verminderen, stelt FarmDroid’s autonome robot boeren in staat om duurzamere praktijken toe te passen en tegelijkertijd de productiviteit te verhogen. De robot kan zaaien, wieden en precisiesproeien en werkt autonoom, de klok rond. FarmDroid bevordert milieuvriendelijke landbouw door mechanische onkruidverwijdering en precisiesproeien, terwijl de bodem gezond blijft en de operationele kosten aanzienlijk worden verlaagd. De recente introductie van de sproeitoepassing ter plaatse, die zijn doeltreffendheid voornamelijk op biologische boerderijen heeft bewezen, opent nu de deur naar een bredere toepassing in de conventionele landbouw. Met mechanisch wieden vermindert FarmDroid het gebruik van bepaalde pesticiden met wel 100 procent in vergelijking met conventionele methoden.

Op FarmDroid zijn zowel de CEO als de oprichters erg blij met de investering van de drie betrokken partijen. “We zijn ongelooflijk trots op deze investering, die de positie van FarmDroidzal versterken en mogelijkheden zal bieden om het gebruik van landbouwrobots te ontwikkelen en uit te breiden. Deze investering draagt bij met zowel competenties als financiële middelen om het bedrijf uit te breiden, onze impact te vergroten en duurzame en economisch aantrekkelijke oplossingen voor de landbouw te promoten,” zegt René Jannick Jørgensen, CEO van FarmDroid.

René Jannick Jørgensen

De oprichters zijn verheugd om de nieuwe investeerders te verwelkomen nu ze FarmDroid vergezellen op zijn groeireis. “Tijdens het proces was het belangrijk voor ons om de juiste partners te vinden die het DNA van FarmDroid begrijpen, onze visie delen en ons willen vergezellen op de reis die voor ons ligt. Met Convent Capital, Navus Ventures en EIFO aan boord, terwijl wij als oprichters de primaire eigenaren blijven, zijn we klaar voor de volgende stappen op onze reis. We zijn de 500 robots gepasseerd – de volgende mijlpaal is 1000,” zeggen Jens Warning en Kristian Warming, de oprichters van FarmDroid.

De investering sluit perfect aan bij de strategieën van de drie deelnemende investeerders, die elk het potentieel van FarmDroid’s technologie erkennen om de moderne landbouw een nieuwe vorm te geven en een positieve impact op het milieu te hebben.

De hoofdinvesteerder benadrukt: “Bij Convent Capital waarderen we oplossingen die zowel praktisch als impactvol zijn. Naar onze mening heeft het FarmDroid team een landbouwtool ontwikkeld dat zich onderscheidt door zijn eenvoud en doeltreffendheid, waardoor het een van de best verkochte autonome oplossingen op de markt van vandaag is. Door de chemische inputs aanzienlijk te verminderen en tegelijkertijd de gewasopbrengsten te verhogen, hebben de robots van FarmDroideen aanzienlijke positieve impact op het milieu. Maar bovenal hebben we echt genoten van de samenwerking met het FarmDroid team in de afgelopen maanden en kijken we ernaar uit om onze samenwerking te versterken nu we officieel onze krachten hebben gebundeld,” zegt Steven Bernaert, Principal bij Convent Capital.

Dit enthousiasme wordt gedeeld door de andere investeerders in het syndicaat. “FarmDroid is een sterke toevoeging aan de portefeuille van EIFO omdat het bedrijf perfect past in onze strategie om de groene transitie te ondersteunen met innovatieve oplossingen. FarmDroid vermindert het gebruik van pesticiden drastisch en is tegelijkertijd een economisch aantrekkelijke oplossing voor de landbouw”, zegt Caroline Søeborg Ahlefeldt, Investment Manager bij EIFO.

Jens Warning

Bij Navus Ventures zien ze ook een sterke match tussen FarmDroid en henzelf. “Wij zien FarmDroid als een koploper in robotisering van akkerbouw, die duurzamere en meer langdurige productieve praktijken mogelijk maakt. Hun pragmatische en landbouwgeoriënteerde technologie is jarenlang in het veld getest terwijl ze een indrukwekkend klantenbestand opbouwden. We kijken uit naar onze samenwerking en zien een sterke match met onze achtergrond in de automatisering en robotisering van de landbouw” zegt Eduard Meijer, Managing Director bij Navus Ventures.

Het bedrijf is opgericht door de broers Jens en Kristian Warming uit Vejen, die het eerste prototype zelf bouwden van schrootonderdelen. Vandaag de dag is FarmDroid ‘s werelds best verkopende zaai- en onkruidrobot met meer dan 500 verkochte robots in meer dan 20 landen op drie continenten. De robot wordt aangedreven door elektromotoren die worden gevoed door zonnepanelen die boven de robot zijn gemonteerd. De robot is ontworpen als een keukenmachine, waarbij nieuwe modules kunnen worden toegevoegd en verwijderd en de zaai- en wiedrijen in breedte en aantal kunnen worden aangepast. Bij FarmDroid werken we er elke dag aan om boeren en telers te helpen de kosten van het zaaien en wieden van gewassen te verlagen en dit tegelijkertijd op een meer CO2-neutrale en duurzame manier te doen.

Convent Capital is een onafhankelijke Nederlandse investeringsmaatschappij met een langetermijnfocus. Naast directe investeringen in vijf platformbedrijven in Europa en Noord-Amerika, beheert Convent sectorspecifieke fondsen, waaronder het Agri Food Fund (€140m), dat deze investering ondersteunt. Het Agri Food Fund is gespecialiseerd in het verstrekken van groeiaandelen aan innovatieve bedrijven die een positieve impact hebben op het milieu. Onze investeringen zijn gericht op bedrijven die fundamenteel duurzaam zijn en bijdragen aan een gezondere en duurzamere voedsel- en landbouwwaardeketen.

Navus Ventures is een venture capital firma, onderdeel van een family office gelieerd aan Lely (Farming Innovators), gericht op high-tech start-ups en scale-ups die de aanhoudende duurzame transities in voedsel en energie aanjagen. Navus investeert zowel in typische VC-opzetten als voor langere holdingperiodes en maakt gebruik van de kennis en het netwerk van het Lely familiebedrijf, met een lange geschiedenis in high-tech productontwikkeling en succesvolle marktintroductie van innovaties. Onze aanpak is hands-on en pragmatisch, we handelen snel en ondersteunen het management bij strategische en operationele zaken.

EIFO, het Export- en Investeringsfonds van Denemarken: is de nationale promotiebank en exportkredietinstelling van Denemarken gecombineerd in één financiële instelling. EIFO is actief in meer dan 100 landen en heeft een totaal zakenvolume van meer dan 20 miljard euro. Het biedt financiële oplossingen voor Deense bedrijven en hun wereldwijde partners en investeert ook in startups en fondsen. Wij bestaan om deuren te openen voor Deense bedrijven wereldwijd, de groene transitie te versnellen, nieuwe technologieën te promoten en de Deense defensie-industrie te ontwikkelen. Met onze bereidheid om financieringsrisico’s te nemen, effent EIFO het pad voor degenen die groter durven denken. www.eifo.dk

Lees hier meer over de oplossing voor conventionele boeren

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verified by ExactMetrics