Labora Quadratum werkt samen met Leerwerkloket Twente om bij medewerkers hun basisvaardigheden te verbeteren.

0

In een tijd waarin basisvaardigheden zoals lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden essentieel zijn voor zowel persoonlijke als professionele groei, neemt Labora Quadratum haar verantwoordelijkheid om deze uitdagingen aan te pakken. Dit logistieke bedrijf uit Enschede, dat zich richt op fulfilment voor webshops en productiebedrijven, heeft een heldere visie op sociaal ondernemerschap. Labora Quadratum streeft ernaar om een inclusieve werkplek te creëren waar medewerkers niet alleen taken uitvoeren, maar ook groeien en hun volledige potentieel benutten.

Visie en motivatie

Volgens Barry Siero, eigenaar van Labora Quadratum, kwam de motivatie voor hun focus op basisvaardigheden voort uit eerdere ervaringen in sociale projecten. Voorafgaand aan de oprichting van Labora Quadratum was hij betrokken bij een re-integratieproject binnen een sportvereniging. Daar zag hij hoe mensen met beperkte basisvaardigheden vaak moeite hadden om weer volledig deel te nemen aan de samenleving. “Het was frustrerend om te zien dat deze mensen hun talenten niet konden ontplooien omdat ze simpelweg niet de juiste ondersteuning kregen. Dat wilde ik anders doen,” zegt Siero.

Deze ervaring leidde tot de overtuiging dat zijn bedrijf niet alleen een economisch, maar ook een maatschappelijk doel moet dienen. Bij Labora Quadratum krijgen medewerkers met beperkte basisvaardigheden de kans om hun talenten te ontwikkelen en tegelijkertijd een bijdrage te leveren aan het bedrijf.

Investeren in menselijk kapitaal

Binnen Labora Quadratum draait alles om het menselijk kapitaal. Siero benadrukt dat de ontwikkeling van medewerkers (met beperkte basisvaardigheden) niet alleen hun persoonlijke leven verbetert, maar ook de bedrijfsvoering versterkt. “Door te investeren in onze medewerkers, zien we dat ze loyaler worden en beter presteren. Dit zorgt ervoor dat we minder afhankelijk zijn van uitzendkrachten en meer kunnen vertrouwen op ons vaste personeel,” aldus Siero. Hij gelooft dat de aanpak van basisvaardigheden zowel op sociaal als commercieel gebied een win-winsituatie creëert.

Link magazine september 2024. Thema: Elektrificatie/waterstof.
Vraag exemplaar op: mireille.vanginkel@linkmagazine.nl

Samenwerking met Leerwerkloket Twente

Labora Quadratum werkt nauw samen met Leerwerkloket Twente om medewerkers te ondersteunen bij het verbeteren van hun basisvaardigheden. Jolanda Schonewille van het Leerwerkloket Twente legt uit dat de eerste stap altijd bewustwording is. Veel werkgevers hebben namelijk niet direct door dat er problemen zijn met basisvaardigheden op hun werkvloer. “Het begint bij een veilige omgeving waarin leidinggevenden oog hebben voor wat medewerkers nodig hebben en waar medewerkers durven uit te spreken dat ze iets niet zo goed kunnen. Als de werkgever daarna een maatwerk leertraject faciliteert dat past bij de medewerkers, kunnen we samen stappen zetten om mensen verder te helpen,” zegt Schonewille.

Het Leerwerkloket Twente biedt gratis expertise en ondersteuning aan bedrijven die hun medewerkers willen helpen ontwikkelen. Bijvoorbeeld met interne communicatie en bewustwording, screening met de Basismeters van Stichting Lezen en Schrijven, het opzetten van een plan van aanpak voor interne of externe leertrajecten en het vinden van subsidie of scholingsbudget.

Een persoonlijke aanpak voor duurzame resultaten

Een belangrijk aspect van de aanpak bij Labora Quadratum is de persoonlijke benadering van medewerkers. Siero benadrukt dat elke medewerker uniek is en dat hun ondersteuning op maat moet worden afgestemd. “We zetten tegenwoordig de Digimeter in voor alle medewerkers om een goed beeld te krijgen van het niveau van basisvaardigheden. In het gesprek wat daarop volgt bespreken we de ontwikkelwensen van de medewerkers.  We hebben een interne academy opgericht, waar medewerkers in hun eigen tempo hun vaardigheden kunnen verbeteren. We werken met een jobcoach die hen op de werkvloer begeleidt en we gebruiken een digitaal systeem om hun voortgang te monitoren,” vertelt Tim Roetenberg, intern opleidingscoach bij Labora Quadratum.

Deze aanpak stelt medewerkers in staat om op een praktische manier hun vaardigheden te ontwikkelen zonder dat ze worden overweldigd door een formeel opleidingsprogramma. “We geven hen kleine certificaten voor elke stap die ze afronden, zodat ze hun vooruitgang kunnen zien en gemotiveerd blijven,” voegt Roetenberg toe. Voor de medewerkers die dit wensen bestaat de mogelijkheid om in 12 tot 18 maanden via de praktijk opgeleid te worden tot logistiek medewerker, geaccrediteerd door het ROC van Twente.

Economische en maatschappelijke impact

Labora Quadratum bewijst dat investeren in de ontwikkeling van medewerkers met beperkte basisvaardigheden niet alleen een sociale, maar ook een economische impact heeft. Volgens Siero levert deze investering loyale en goed presterende medewerkers op, die helpen de kwaliteit van de bedrijfsvoering te waarborgen. “Doordat we onze eigen mensen opleiden, hebben we minder uitzendkrachten nodig en kunnen we betere resultaten leveren aan onze klanten. Dit is niet alleen goed voor de medewerkers, maar ook voor het bedrijf zelf,” zegt hij.

Daarnaast helpt deze aanpak bij het oplossen van het personeelstekort in de logistieke sector, doordat medewerkers beter opgeleid en breed inzetbaar worden.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verified by ExactMetrics