Gamechangerz in Food on Tour: Keten van de toekomst , een unieke bustour langs enkele vooraanstaande bedrijven in de foodsector.

0

Op 25 september 2024 organiseerden wij het evenement “Gamechangerz in Food on Tour: Keten van de toekomst”, een unieke bustour langs enkele vooraanstaande bedrijven in de foodsector. Tijdens deze tour kregen de deelnemers de kans om een kijkje te nemen achter de schermen bij innovatieve organisaties en hun inzichten te delen over de toekomst van de voedselketen. Het doel was om samen met experts en innovators te ontdekken hoe technologie, duurzaamheid en samenwerking de keten kunnen transformeren.

De tour startte met een presentatie van Pim Pilon, Senior Business Associate bij Gwynt, een organisatie die bedrijven in de Food & Agri, Retail en Maakindustrie helpt om toekomstbestendig te ondernemen. Pim schetste de trends die de voedselketen van de toekomst gaan bepalen, zoals duurzaamheid, de impact van nieuwe regelgeving, digitalisering en schaarste aan middelen. Hij benadrukte dat samenwerking en slim investeren essentieel zijn om deze uitdagingen het hoofd te bieden.

Lely: De slimme boerderij

Bij Lely kregen we een indrukwekkende rondleiding op hun hightech boerderij. Hier zagen we de nieuwste technologieën in actie, zoals melkrobots en voerrobots, die de melkproductie bijna hebben verdubbeld in slechts vier jaar tijd. Deze innovaties helpen boeren niet alleen om efficiënter te werken, maar dragen ook bij aan duurzaamheid en dierenwelzijn.

Lely is opgericht in 1948 met de uitvinding van de Acrobat harkkeerder en heeft als doel het leven van de boer en loonwerkers aangenamer en minder monotoon te maken. Lely heeft vele machines en gereedschappen sindsdien ontwikkeld.​
▪ De oplossingen van Lely zijn gericht op de activiteiten op het melkveebedrijf en de boerderij van de toekomst: van koegezondheid en dierenwelzijn tot voeren, melken en reinigen.​
▪ De wereldbevolking groeit waardoor de vraag naar voedsel met 70% stijgt in 2050. Het toenemende welvaartsniveau zorgt voor meer vraag naar proteïne-rijk voedsel.
▪ De wereldwijde melkveehouderij staat voor de uitdaging om meer en efficiënter te produceren, zonder kwaliteitsverlies, op een duurzame, innovatieve manier en met respect voor mens en dier.
▪ Op de boerderij van de toekomst mochten we de laatste stand van de techniek zien. Melkproductie is hier in 4 jaar bijna verdubbeld door effectief inzetten van technologie. We zagen melkrobots, robots die voer distribueerden in de stal en een performance dashboard waarop de boer de opbrengsten en andere KPI’s van zijn koeien kon zien

Next Tech Food Factories: Automatiseren en robotisering voor een duurzamer voedselsysteem

Next Tech Food Factories nam ons mee in hun missie om de voedselverwerkers van de toekomst te creëren. Door samen te werken met voedselverwerkende bedrijven en technologische partners, ontwikkelen zij geavanceerde robotica en AI-oplossingen die niet alleen de productiviteit verhogen, maar ook bijdragen aan duurzamere bedrijfsvoering.

GS1: Efficiënte en transparante uitwisseling van (keten)data

In een wereld waar data de sleutel is tot succes, speelde de presentatie van GS1 een belangrijke rol. GS1 biedt standaarden die bedrijven helpen om transparantie en efficiëntie in de keten te vergroten. Hun nieuwe generatie QR-codes zal bijvoorbeeld meer informatie kunnen bieden aan consumenten, zoals houdbaarheidsdata en herkomst, wat de voedselketen nog verder zal verduurzamen.

Delphy: Optimaliseren van de teelt in tuin- en akkerbouw

Link magazine september 2024. Thema: Elektrificatie/waterstof.
Vraag exemplaar op: mireille.vanginkel@linkmagazine.nl

Bij Delphy kregen we inzicht in de toekomst van de tuin- en akkerbouw. Met innovatieve technieken zoals LED-belichting en vertical farming, helpt Delphy telers om hun opbrengsten te verhogen terwijl ze minder energie verbruiken. Hun data-gedreven aanpak en diepgaande kennis van teeltoptimalisatie maken hen een belangrijke speler in de verduurzaming van de agrarische sector.

Rabobank Nederland: De keten begint bij de vork

Sebastiaan Schreijen, Food & Agri-analist bij Rabobank, presenteerde zijn visie op de keten van de toekomst. Hij benadrukte dat de consument steeds meer waarde hecht aan gemak, wat grote invloed heeft op de voedselketen. Technologie speelt hierbij een sleutelrol in het leveren van snelle, efficiënte en op maat gemaakte voedseloplossingen, wat de hele keten van producent tot consument beïnvloedt.

Van Gelder Groente & Fruit: Hypermoderne AGF-leverancier

Tijdens de lunchstop bij Van Gelder Groente & Fruit in Ridderkerk, werden we niet alleen getrakteerd op verse, gezonde maaltijden, maar kregen we ook een kijkje in hun hypermoderne fabriek. Met slechts 15 order pickers in plaats van de 250 die vroeger nodig waren, is dit een schoolvoorbeeld van hoe technologie en innovatie de efficiëntie in de voedselketen kunnen verhogen.

QING Forward Engineering: Van innovatieambitie naar realiteit

Will Uijting, Commercial Director van QING Forward Engineering, liet zien hoe zijn bedrijf bedrijven helpt om technologische innovaties te integreren in hun productieprocessen. Door hun expertise in productieautomatisering en projectmanagement, zorgt QING ervoor dat bedrijven het maximale rendement halen uit zowel nieuwe als bestaande productielijnen.

Innocent: De Blender – een energie-neutrale smoothie fabriek

Het evenement werd afgesloten met een presentatie van Lennard van Santen over Innocent’s nieuwste trots: de Blender, een energie-neutrale fabriek voor de productie van smoothies. De fabriek draait volledig op zonne- en binnenkort windenergie, en is een perfect voorbeeld van hoe de foodsector kan bijdragen aan een duurzame toekomst.

Gamechangerz in Food on Tour heeft niet alleen laten zien hoe innovaties in technologie, duurzaamheid en samenwerking de voedselketen van de toekomst kunnen vormgeven, maar heeft ook waardevolle inzichten opgeleverd voor alle deelnemers. We kijken terug op een geslaagde en inspirerende dag, en zien uit naar de volgende editie.

Wil je meer weten over de inhoud van de presentaties, of wil je eens van gedachten wisselen over de keten van de toekomst? Neem dan contact met ons op : gamechangerz@gwynt.eu

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics