Vlaamse Regering investeert 3 miljard in systeeminnovatie.

0

De nieuwe Vlaamse Regering is vastbesloten om de positie van Vlaanderen als Europese koploper op het vlak van innovatie te versterken en zelfs door te stoten naar de wereldtop, door de overheidsinvesteringen in innovatie op te trekken tot 1% en samen met het bedrijfsleven de gezamenlijke investeringen in O&O op te trekken tot 5% van het bruto binnenlands product.

Innovatie is dé motor voor duurzame economische groei en een hogere productiviteit van de Vlaamse industrie. Gedreven door nieuwe geopolitieke en maatschappelijke uitdagingen zullen we moeten inspelen op veelbelovende innovatieve ontwikkelingen, zoals duurzame energie en mobiliteit, biotechnologie en digitale technologieën.

Link magazine september 2024. Thema: Elektrificatie/waterstof.
Vraag exemplaar op: mireille.vanginkel@linkmagazine.nl

Maximale economische en maatschappelijke meerwaarde via innovatie

De afgelopen jaren hebben de zes Vlaamse speerpuntclusters (VIL, Catalisti, De Blauwe Cluster, Flanders’ FOOD, Flux50 en MEDVIA) overtuigend bewezen dat ze als neutrale partners bedrijven, kennisinstellingen, burgers en overheden met elkaar verbinden om via innovatie maximale economische en maatschappelijke meerwaarde te creëren in Vlaanderen. Ondertussen is ook aangetoond dat bedrijven die lid zijn van een clusterorganisatie een hogere toegevoegde waarde en productiviteit realiseren dan het sectorgemiddelde.

De speerpuntclusters zijn dan ook vastberaden om samen hun rol verder te versterken en vinden in de Vlaamse overheid een sterke partner om de bedrijfsgedreven maatschappelijke en socio-economische impact te vergroten. Dit onder andere door de toegankelijkheid van de KMO’s te verbeteren, in te zetten op het begeleiden van startups en scale-ups, internationalisering te versterken en aansluiting op Europese fondsen op te schalen.

Middelen voor innovatie gerichter inzetten

Gezien de noodzaak om de grote transities (energie, voedsel, mobiliteit, klimaat, gezondheid, etc.) te versnellen, zal systeeminnovatie als nieuwe leidraad worden ontwikkeld.

Administratieve vereenvoudiging moet er ook toe leiden dat bedrijven gemakkelijker toegang krijgen tot innovaties en dat middelen voor innovatie gerichter worden ingezet. De Vlaamse speerpuntclusters reiken de hand aan nieuw voogdijminister Diependaele om samen de komende vijf jaar de concurrentiepositie van de Vlaamse ondernemers te vrijwaren en versterken door middel van innovatie.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics